La inflació repunta i l'oli i la fruita segueixen encarint-se: consulta què puja més

L'alimentació, juntament amb els paquets turístics, lidera el repunt de la inflació, que situa l'IPC en el 2,3% al juliol

RedaccióActualitzat

Anar a comprar al mercat continua sent més car cada mes. Les dades de l'IPC apunten que els preus dels aliments s'han encarit al voltant d'un 10% en un any. En el global, la inflació creix al juliol un 2,3% tant a Catalunya com a Espanya: és un repunt respecte de l'1,9% del mes de juny.

El preu de la fruita, el sucre i l'oli és un dels principals responsables de l'augment de la inflació, juntament amb els paquets turístics, que han crescut amb l'arribada de l'estiu. Els carburants també s'han encarit aquest últim mes, tot i que han caigut respecte del 2022.

Hi ha aliments com el sucre, l'oli d'oliva, les patates i l'arròs que costen més d'un 20% que ara fa un any. La fruita val un 8% més que al juny.

De fet, l'evolució del preu dels aliments no ha seguit la corba del descens de la inflació en els últims mesos.
 

 

Tal com es veu al gràfic, després d'uns mesos de desacceleració, els preus dels aliments tornen a pujar, fins al 10,1% en el cas de Catalunya.

Estem lluny, per exemple, del 14,6% que van pujar al març, però no abandonem encara els dos dígits, que s'arrosseguen des de fa ja catorze mesos.

Només aquest juliol, l'oli ha pujat un 5%, gairebé un 40% en un any. L'estoc d'oli d'oliva és la meitat que l'any passat, i està clarament per sota de la mitjana dels últims anys. I la sequera n'anticipa una producció minsa. Per tot plegat, el mercat a l'engròs s'està disparant a tot el Mediterrani i anticipa preus al detall encara més alts en botigues i supermercats.

La fruita fresca també ha pujat aquest juliol, gairebé un 9% només comparat amb el juny. Han faltat melons i síndries per les males collites a Múrcia i Andalusia, que han revaloritzat el producte de proximitat.

Si ens fixem en altres aliments bàsics, comparat amb el juliol passat, l'arròs, les patates i el sucre s'han disparat; en canvi, la pasta ha afluixat. 

Aquesta és la llista del que ha pujat més i ha baixat més en l'últim mes:
 


Energia, a la baixa

Fora de l'alimentació, el que torna a encarir-se són els carburants, que porten pujant de manera sostinguda des del maig. Ara bé, comparat amb l'estiu passat, encara són més barats.

En canvi, el que està contribuint a refredar l'IPC són la llum i el gas, que tornen a baixar aquest juliol, i més encara respecte de l'any passat, gairebé un 42% en el cas de l'electricitat. 

Amb aquest repunt, la inflació deixa enrere dos mesos consecutius de moderació, el maig (3,2 %) i el juny (1,9 %), encara que es troba lluny de les taxes, per sobre del 10% de fa un any, i s'acosta a la inflació que el Banc Central Europeu considera desitjable, al voltant del 2%.


Què diu la inflació subjacent?

Però hi ha una estadística que no afluixa tant com caldria, és l'anomenada inflació subjacent --que no inclou aliments no elaborats ni productes energètics-- i que es considera menys volàtil. Aquest índex mesura fins a quin punt l'espiral de preus s'està estenent a més àmbits de l'economia.

Aquest juliol mostra com s'estan encarint molts serveis, sobretot els relacionats amb el turisme.

La inflació subjacent se situa al 6,2% al juliol, tres dècimes més que al juny i gairebé quatre punts per sobre de l'IPC general.

 

ARXIVAT A:
IPC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut