Un cotxe espera per posar benzina en una gasolinera (ACN)

La inflació es manté per la frenada dels aliments i l'encariment de l'oci: què puja i què baixa

Els preus mantenen el creixement a Catalunya, on l'encariment de l'oci ha fet pujar més la inflació durant el juny

Redacció/AgènciesActualitzat

Els preus creixen a Catalunya, i l'IPC es manté al 3,6% interanual segons les dades fetes públiques per l'INE aquest divendres. És el mateix percentatge que en el mes de maig, quan els preus es van frenar per primer cop després de tres mesos a l'alça.

Segons les dades de l'INE, els aliments van pujar a Catalunya un 3,8% al juny respecte fa un any, mentre que les despeses d'habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles van augmentar d'un 4,7%. També pugen els preus al sector de l'oci i la cultura.

Sobre el creixement intermensual, l'IPC creix un 0,5% a Catalunya, després de l'increment del 0,3% experimentat al maig.

Pel que fa a les dades al conjunt de l'Estat, l'IPC se situa al 3,4%, dues dècimes per sota que en el mes anterior. Una baixada que es deu a l'abaratiment dels carburants i els aliments, sobretot l'oli, que té un IVA del 0% des de l'1 de juliol per intentar frenar el fort encariment que arrossegava.

L'IPC intermensual també creix a tot Espanya, però menys que a Catalunya, amb un 0,4% i després de pujar un 0,3% el mes anterior.

La taxa d'inflació subjacent a Espanya, un cop eliminats l'energia i els aliments frescos, els elements més volàtils de la cistella de la compra, es va situar al 3% interanual, i es manté l'estabilitat dels darrers mesos.

Les dades confirmen l'estabilització dels preus que va avançar l'INE el 28 de juny, amb una tendència a moderar-se després de les darreres pujades.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaConsumIPC
Anar al contingut