La indemnització per acomiadaments improcedents és massa baixa, segons el Consell d'Europa

Arran de la condemna, el Ministeri de Treball ja ha anunciat que posarà en marxa "de manera immediata" una reforma dels acomiadaments improcedents perquè siguin dissuasoris

Redacció/AgènciesActualitzat

Els topalls de la llei laboral espanyola d'indemnització per acomiadaments improcedents són inadequats i massa baixos. Així ho ha decretat el Comitè Europeu de Drets Socials d'Estrasburg (CEDS), l'òrgan del Consell d'Europa sobre afers laborals, com ja va fer amb França, Itàlia i Finlàndia.

La decisió, feta pública aquest dilluns, assenyala que els topalls haurien de ser més alts per compensar els treballadors afectats. La resolució diu que a Espanya els danys reals que pateixen els treballadors "es tenen en compte de forma inapropiada". I això, apunta, viola l'article 24 de la Carta Social Europea, que garanteix que el treballador té dret a una indemnització o reparació adequada.

El comitè argumenta que posar límits en les compensacions va ser un mecanisme per "dotar de certesa legal el treballador i l'empresa". A la pràctica, però, s'ha observat que també pot servir com un incentiu perquè les empreses acomiadin els treballadors injustament.

Ara, els topalls de l'estat espanyol són de 33 dies per any treballat i un límit de 24 mesos d'indemnització. Uns màxims que impedeixen compensacions més elevades, independentment de la situació de cada treballador.
 

Canvis a la legislació

Ara, aquest temps podria variar, ja que Estrasburg obre la porta a modificar la llei espanyola i a allargar el període d'indemnització. Segons la resolució del comitè, "els límits fixats en la legislació espanyola no són prou alts per compensar els danys patits per la víctima en tots els casos".

Està previst que, en els pròxims mesos, el Consell d'Europa faci una recomanació a Espanya perquè apliqui la seva decisió sobre la superació dels topalls d'indemnització. Mentrestant, els tribunals espanyols podran emparar-se en la nova decisió europea.

El Ministeri de Treball ja ha anunciat que posarà en marxa una reforma dels acomiadaments improcedents perquè siguin dissuasoris "de manera immediata".

Al març, el CEDS ja va publicar un informe en què s'assenyalava que els límits de les indemnitzacions a Espanya no permetien als jutges fixar compensacions adequades per a tots els treballadors.

La UGT ha indicat que la resolució és d'obligat compliment i es mostra disposat a asseure's amb el govern espanyol i la patronal per modificar la legislació.

 

 

ARXIVAT A:
Drets laborals
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut