La incidència de la Covid a les escoles segueix sent baixa, tot i la variant britànica

Els grups confinats amb 5 casos o més són una minoria

Xavier DuranActualitzat

La variant B.1.1.7 del coronavirus, detectada per primer cop a Anglaterra fa uns mesos, està augmentant el nombre de casos perquè és més contagiosa, però afecta de la mateixa manera totes les franges d'edat i no provoca una Covid més greu.

Els experts insisteixen en aquest missatge, que pretén destacar la importància d'extremar les precaucions davant d'una variant més perillosa, però que no ha de fer pensar que els nens i joves, per exemple, puguin estar més afectats.

A Catalunya, la situació als centres educatius no ha canviat des de l'inici de curs i, segons les últimes dades, vuit de cada 10 grups confinats tenen només un cas positiu.

La resta, dos o més. I els grups amb cinc o més contagis continuen sent una minoria, tot i que segons Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, n'hi hagi més ara que en el primer trimestre.
 

La gran majoria de grups confinats tenen només un positiu


Això concorda amb les dades sobre l'efecte de la variant: fa augmentar els casos, però l'impacte és semblant en totes les franges d'edat, com revelava a mitjans de gener un informe del Public Health England, el servei de salut pública britànic.

Això es nota en els casos en menors, com explica Pere Soler, cap de Malalties Infeccioses Pediàtriques del Vall d'Hebron:

"Tot i que hi ha un lleu augment, especialment en nens petits, estem parlant d'un percentatge menor de l'1% d'augment. Les dades són molt similars a les del primer trimestre. Per tant, hem de veure cap on anem, hem de veure si això no canvia en les properes setmanes, però, realment, a dia d'avui, les dades són molt similars al que vam tenir al primer trimestres, que són dades globalment molt positives."

Un estudi recent mostra que la incidència de la variant del Regne Unit no comporta més casos en joves que en la resta i que tampoc no són més greus.

L'estudi l'han fet metges de l'hospital del King's College, encapçalats per Atul Gupta, i s'ha publicat a The Lancet Child & Adolescent Health.

Els autors assenyalen que amb aquesta variant hi ha hagut més casos i ingressos d'infants i adolescents, però també han augmentat el nombre d'adults ingressats.

A més, afirmen que no han trobat proves que en la segona onada hi hagi hagut casos més greus de Covid, i conclouen amb aquesta afirmació:

"La Covid-19 respiratòria greu segueix sent poc comuna en infants i en joves."

 


Més contagiosa, més casos en grups propers

Per què hi ha més nens i adolescents amb Covid? La raó és que la variant B.1.1.7 és més contagiosa, perquè manté aquesta capacitat durant més dies. I això comporta més contagis en grups amb contacte estret, com explica Daniel López Codina, investigador del grup de recerca en Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC:

"La variant és més contagiosa per a tothom, però no és més patògena ni causa una malaltia més greu. Per això, en persones que conviuen. la probabilitat de contagi és més alta."

Així, si abans en una família es produïen un parell de casos, ara n'hi pot haver quatre o cinc. I el mateix pot passar en qualsevol grup, com escoles o oficines.

Però la forma de contagi és la mateixa i, per tant, les mesures també. Com remarca López Codina, "com abans, si en una casa hi ha algú amb el virus, ha de fer quarantena i procurar aïllar-se, tancant-se en una habitació i interactuant el mínim amb la resta".


Missatge als joves

Sobre les escoles, si bé la incidència segueix sent inferior que la mitjana de la societat, l'investigador de BIOCOMSC destaca un missatge davant d'aquesta variant:

"Que els joves, quan surten de l'escola, han de seguir sent responsables, perquè dins de l'institut tenen un comportament correcte, perquè estan vigilats i la dinàmica de disciplina ho comporta, però quan surten, les mascaretes cauen, les distàncies no es respecten... El missatge als joves és que segueixin sent respectuosos amb les normes quan surten."

Per López Codina, si la variant és contagiosa durant més dies, potser caldrà fer quarantenes més llargues. Però ho han de decidir els responsables de salut pública. El que sí que destaca és això:

"No és moment de relaxar mesures, tot i que una cosa és l'epidèmia i una altra les persones, però en tot el que sigui possible no és moment de relaxar mesures, que estem en un moment d'incertesa. Si els casos creixen i arriba una quarta onada, les conseqüències seran terribles."

El missatge final és el mateix per a tothom: si prenem les mesures de protecció que ja sabem, tallarem la transmissió del virus, sigui de la variant que sigui. Però és cert que, davant d'una variant més contagiosa, és més important encara seguir sempre aquestes mesures.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut