Un os identificat amb l'ajuda de la IA i una càmera de parany fotogràfic
Aquest nou model d'IA permetrà la implementació més ràpida de mesures de conservació
Catalunya Migdia

La IA agilitzarà el seguiment de l'os bru al Pirineu: feina de mesos feta en segons

Científics catalans han creat una eina que permet identificar en dècimes de segon els animals captats en milers de fotografies fetes per càmeres parany

Enllaç a altres textos de l'autor

Eloi Barrera

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Pirineu Central

@EloiBarrera
Actualitzat

Al Pirineu, hi ha desenes de càmeres de fototrampeig. Són dispositius amagats entre els arbres i els matolls que es disparen automàticament quan detecten algun moviment.

Fins ara, els tècnics de fauna i els Agents Rurals havien de passar-se hores i hores visionant totes aquestes imatges per veure i classificar què hi havia a cada foto. Ara la intel·ligència artificial les analitzarà en dècimes de segon i identificarà quins animals hi apareixen.

Cal tenir en compte que cada càmera de parany pot recollir entre 2.000 i 10.000 imatges cada tres mesos, de manera que el procés d'anàlisi de les fotografies es pot allargar setmanes o mesos.

Aquest alentiment de la feina dels tècnics de fauna pot provocar que s'arribi massa tard a l'hora d'aplicar mesures de conservació o de gestió de les diferents espècies. I és que l'objectiu principal d'aquestes fotografies és, precisament, el d'observar el comportament dels animals per veure quines necessitats tenen i si hi ha alguna cosa que els estigui posant en perill.

Aquesta nova eina d'intel·ligència artificial s'ha batejat com a PyrVisión i l'ha desenvolupat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, el CTFC, amb el suport del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona. En aquest vídeo es pot veure per a què serveix i com funciona:


Model entrenat amb imatges reals captades al Pirineu

Per poder identificar totes aquestes espècies, el nou model d'intel·ligència artificial s'ha entrenat amb 35.000 fotografies d'animals fetes per aquestes càmeres de fototrampeig i cedides pels Agents Rurals i pel Servei de Fauna de la Generalitat.

Arnau Campanera, investigador del Grup de Biologia de la Conservació del CTFC, explica que aquestes 35.000 imatges s'han etiquetat manualment, una per una. Han trigat mesos a fer tota aquesta feina, però els resultats han estat molt bons:

"Aquest model d'IA no ha après com és una guineu amb imatges extretes d'internet que poden correspondre, perfectament, a una foto d'una guineu feta a Colòmbia. Això no és útil si després ha d'identificar una guineu del Pirineu."

Aquest model és capaç d'identificar una quinzena d'animals, com ara cabirols, gats fer, guineus i cérvols.

Fotocaptura d'un cèrvol (Imatge cedida pel Servei de Fauna i Flora de la Generalitat i el cos d'Agents Rurals)

Tenir aquesta mena de fotografies actualitzades de manera ràpida serà especialment útil per fer el seguiment de l'os bru. De fet, tot just la setmana passada unes imatges captades a la Vall d'Aran van servir per confirmar el creixement de la població d'ossos al Pirineu, on es calcula que ja hi ha més de 90 exemplars.

La mateixa eina d'IA, però, també reconeix animals domèstics, com els cavalls i els gossos, però també les persones i els cotxes.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientIntel·ligència artificial
Anar al contingut