Una imatge de Iúlia Zdanovskaia el 2017
Una imatge de Iúlia Zdanovskaia quan, el 2017, va competir i va guanyar una medalla europea en matemàtiques (European Girls' Mathematical Olympiad)

La història de Iúlia Zdanovskaia, una matemàtica ucraïnesa de 21 anys morta a Khàrkiv

La Societat Matemàtica del Canadà ha homenatjat a les xarxes la jove, que havia estat premiada en competicions europees

Actualitzat

Les víctimes civils a Ucraïna augmenten cada dia que passa. Segons el darrer balanç de l'ONU, des de l'inici de l'ofensiva russa, el 24 de febrer, fins a l'11 de març, hi hauria almenys 1.546 víctimes, 564 de les quals són morts i 982 ferits.

Cadascuna d'aquestes persones, òbviament, té noms, cognoms i una història al darrere. La majoria no les arribem a conèixer, però les xarxes socials, de vegades, permeten que aflorin detalls que fan sortir de l'anonimat les víctimes d'aquesta guerra.

És el cas de Iúlia Zdanovskaia, una matemàtica ucraïnesa de 21 anys que va morir el 8 de març a Khàrkiv durant un atac de l'exèrcit rus. La Societat Matemàtica del Canadà ha compartit a les xarxes la seva història.

A més, li han dedicat la publicació que editen, Crux Mathematicorum, a títol pòstum. Han remarcat que, l'any 2017, Iúlia Zdanovskaia va representar Ucraïna a la competició European Girls' Mathematical Olympiad i va guanyar-hi una medalla de plata.

 

En resposta a aquesta publicació, s'han desencadenat molts missatges de condol i que demanen que es restableixi la pau.

Zdanovskaia estava estudiant un programa de matemàtica computacional a la Universitat de Kíiv i l'apassionaven les matemàtiques, l'ensenyament i les ciències computacionals.

Recentment s'havia unit a la iniciativa Teach for Ukraine, on feia de mentora i de model per a les noves generacions. La jove era originària de Khàrkiv i va refusar marxar de casa seva. El darrer missatge que havia enviat, en resposta als que li suggerien que marxés, va ser:

"Gràcies, però em quedaré a Khàrkiv fins a la victòria."

En una publicació al mateix web de la competició matemàtica descriuen la noia com a "increïblement brillant, apassionada i amable".

Expliquen que estimava els infants i les matemàtiques, i que els seus plans de futur passaven per seguir els seus somnis d'"ensenyar i revolucionar l'educació".

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut