La guerra d'Ucraïna i la crisi climàtica disparen el nombre de desplaçats interns al món

El 2022, els fenòmens naturals extrems han fet triplicar el nombre de gent que fan fora de casa

L'any passat va arribar a haver-hi més de 71 milions de persones que van haver de deixar casa seva per anar a un altre lloc tot i que dins del seu país, la xifra més alta comptabilitzada fins ara. Això vol dir que hi ha hagut un augment del 20% respecte al 2021. Gairebé sempre ho han fet en condicions molt precàries.

Un 45% dels nous desplaçats ho són per desastres com inundacions, sequeres o esllavissades, i fan arribar el total a 8,7 milions de persones, mentre que els que fugien de la guerra i la violència han augmentat un 17%, i en total ja són 62 milions i mig de persones.  

 

És a dir, que tres quartes parts de tots els desplaçats que hi ha al món ho són deguts a conflictes i violència, i es concentren en 10 països. Són Colòmbia, la República Democràtica del Congo, Etiòpia, el Iemen, Nigèria, Somàlia, el Sudan, Síria, l'Afganistan i Ucraïna.

En el cas d'Ucraïna és un fenomen recent, vinculat a la guerra, però en altres països s'arrossega des de fa anys. Allà la situació dels desplaçats interns sovint és extremadament precària, perquè són els individus més vulnerables, que no han tingut la possibilitat de marxar a un altre país. S'han hagut de quedar al seu, on tant pot ser que no hi hagi la voluntat política com la possibilitat material d'ajudar-los.

I, en general, cada vegada més els motius per haver de desplaçar-se són diversos, tal com assenyala l'informe anual de l'Observatori de Desplaçaments Interns.

Les casuístiques se solapen, i els mateixos desplaçats per conflictes bèl·lics es poden trobar amb un nou desplaçament forçós a causa d'inundacions o terratrèmols, com pot passar a la República del Congo o a Síria, per posar només dos exemples. I el mateix context de violència dificulta que hi arribi ajut humanitari, de manera que també poden quedar en situació d'inseguretat alimentària.

Una inseguretat alimentària exacerbada per la guerra d'Ucraïna i per la crisi climàtica, que cada vegada juga un paper més rellevant en tot plegat.

El 2022, els fenòmens naturals extrems han fet triplicar el nombre de gent que fan fora de casa. Aquest augment es deu a les inundacions al Pakistan, el fenomen d'aquest tipus que més gent ha desplaçat al món en l'última dècada.

De fet, els desplaçaments deguts a desastres naturals han afectat més parts del món aquest any passat. N'hi va haver a 148 països o territoris i a una escala que no s'havia vist mai en molts d'ells.
 

ARXIVAT A:
Drets humansCrisi climàticaUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut