Cossos de víctimes mortals de l'hospital Al-Ahli en un altre recinte, aquest dimarts a Gaza (Reuters)

La guerra de desinformació d'Israel i Hamas sobre el bombardeig a l'hospital de Gaza

A les acusacions encreuades sobre l'autoria de l'atac s'hi afegeixen les del nombre de víctimes que va provocar: Hamas parla de 500 morts i Israel assegura que n'inflen la xifra

Josep Maria Camps Collet / AgènciesActualitzat

La massacre a l'hospital Al-Ahli de la ciutat de Gaza va camí de convertir-se en un punt d'inflexió en la guerra encetada pels atacs dels milicians de Hamas a Israel el 7 d'octubre.

Segons les poques informacions disponibles, almenys 500 persones hi haurien mort i també hi hauria centenars de ferits, molts dels quals civils que s'hi refugiaven en considerar-lo un lloc segur, malgrat que és una zona que Israel havia recomanat evacuar.

De moment, cap dels dos bàndols accepta la responsabilitat del bombardeig a l'hospital, i ja hi ha una guerra d'informació i desinformació de cadascun per atribuir-la a l'altre.

Explosió al recinte de l'hospital Al-Ahli, aquest dimarts a la Franja de Gaza (EFE)

"Mentida fabricada" o "brutal massacre"?

Hamas va qualificar-la de "nou crim de guerra" d'Israel, mentre el govern d'aquest país va dir que havia estat "un llançament fallit de coets de la Jihad Islàmica Palestina".

Aquest grup armat, que també actua des de Gaza, va qualificar aquesta afirmació de "mentida fabricada" per Israel per espolsar-se la responsabilitat de "la brutal massacre".


Netanyahu i "els terroristes bàrbars de Gaza"

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha afegit personalment a la guerra informativa afirmant que han estat "els terroristes bàrbars de Gaza" els que han bombardejat l'hospital:

"Els que van assassinar brutalment els nostres fills també assassinen els seus propis fills."


Israel diu que Hamas ha inflat el nombre de morts

Aquest dimecres al matí Daniel Hagari, portaveu de l'exèrcit israelià, ha matisat les afirmacions fetes anteriorment per Israel, afirmant que Hamas està inflant el nombre de víctimes mortals.

Segons Hagari, només hi va haver una petita explosió a l'aparcament de l'hospital causada per un coet de la Jihad Islàmica Palestina, i l'edifici de l'hospital està pràcticament intacte:

"Segons la nostra intel·ligència, Hamas va comprovar els informes i va constatar que va ser el coet de la jihad islàmica el que havia fallat i va decidir llançar una campanya mediàtica mundial per ocultar el que realment va passar."

Hagari ha afegit altres argumentacions, afirmant que des de l'inici de la guerra 450 coets llançats des de Gaza han caigut a dins de la mateixa Franja.

També ha assegurat que no hi ha danys estructurals als edificis dels voltants ni cràters compatibles amb un atac aeri de la seva aviació.

Entrada de l'hospital Al-Ahli, aquest dimecres al migdia a la Franja de Gaza (Reuters)

Les proves que presenta Israel sobre l'autoria de la Jihad

Segons Hagari, el seu exèrcit també ha interceptat converses entre milicians de Gaza que s'informen mútuament que les restes del coet corresponen als que fa servir la Jihad Islàmica Palestina.

Aquest dimarts a la nit, l'exèrcit d'Israel havia difós un vídeo assegurant que mostrava com el coet de la Jihad Islàmica fallava i immediatament després hi havia una explosió a l'hospital:

"Un coet amb destí a Israel ha fallat a les 18:59 i al mateix moment un hospital ha estat bombardejat a Gaza."


Molta incertesa sobre què ha passat realment

La d'Israel és una versió que contrasta amb les poques informacions que arriben de Gaza, on s'hauria passat una nit infernal intentant fer front a la massacre gairebé sense recursos.

També amb les informacions que han confirmat que Israel estava bombardejant la zona pròxima a l'hospital a aquella hora, i la constatació que els coets de Hamas i la Jihad són poc potents.

Una hipòtesi que podria fer guanyar credibilitat a la versió israeliana seria que el coet hagués impactat amb un dipòsit de combustible o d'armes, però Hagari no l'ha feta servir.

Aspecte d'un aparcament al recinte de l'hospital Al-Ahli, aquest dimecres a la Franja de Gaza (Reuters)

També podria haver passat que l'explosió hagués estat només a l'aparcament de l'hospital, però que en aquell moment hi hagués hagut molta gent concentrada allà, cosa que l'hauria convertit en una autèntica massacre.


Biden: "Sembla que ha estat l'altre bàndol"

En tot cas, el ressò mediàtic d'aquesta massacre ha coincidit amb la visita a Israel del president dels Estats Units, Joe Biden, que ha arribat aquest dimecres al matí a Tel Aviv.

Una visita que ja es va escurçar aquest dimarts, quan el president palestí, Mahmud Abbas, va anul·lar la reunió amb Biden prevista per aquest dijous a Jordània precisament per l'atac a l'hospital.

Els Estats Units han donat per bona la versió d'Israel: el mateix Biden ha afirmat a Tel Aviv que "segons la informació de què disposen", ha dit, "tot apunta a un coet de Hamas".

De la mateixa manera, la intel·ligència dels EUA ha atribuït l'atac a la Jihad Islàmica.

El camp de batalla és l'opinió pública internacional

Els esforços dels dos bàndols van encaminats a guanyar-se l'opinió pública internacional, quan la immensa majoria de líders polítics mundials ha condemnat unànimement la massacre.

Tot això passa quan les xifres de víctimes mortals en 11 dies són enormes, 1.400 per la banda israeliana i més del doble, 3.000, per la banda palestina, entre els quals 850 nens, segons càlculs de l'ONU.

Però els centenars de morts que hi hauria hagut a l'hospital, que encara estan pendents d'afegir-se a aquestes xifres, estan tenint una rellevància informativa molt més destacada.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra Hamas-IsraelHamàs
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut