La Guàrdia Urbana de Barcelona farà servir pistoles Taser: la llista de les policies locals que en tenen

L'Ajuntament comprarà 22 pistoles elèctriques amb la previsió que alguns agents les comencin a utilitzar l'estiu del 2025

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Urbana de Barcelona començarà a fer servir l'estiu que ve les pistoles Taser, que ja utilitzen els Mossos d'Esquadra i gairebé una vuitantena més de policies locals.

El tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha anunciat en el ple que al setembre encarregaran 22 pistoles elèctriques d'última generació i que el seu ús serà "molt limitat" i en situacions "d'altíssima complexitat", com a alternativa a l'arma de foc.

"És un instrument que tenen multitud de policies arreu del món, d'ús molt limitat i sempre per fer front a situacions en què l'alternativa és l'arma de foc, per la qual cosa queda clar que és una alternativa molt extrema."

El govern municipal s'ha compromès a elaborar un reglament d'ús de les pistoles Taser en els pròxims mesos. Els agents que facin servir aquests dispositius rebran formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya. 

Albert Batlle ha defensat que l'ús de la Taser és menys lesiu que l'arma de foc i pot ajudar a reconduir "situacions d'alta complexitat" com les que es donen "sovint", ha dit, a la ciutat. Aquest tipus de pistoles emeten una descàrrega elèctrica que paralitza la persona contra qui es dispara

La Guàrdia Urbana disposarà inicialment de 22 pistoles elèctriques (Guàrdia Urbana Barcelona)

Crítiques d'entitats de drets humans

Davant de les reticències i crítiques d'entitats de drets humans i també grups com BComú, Batlle ha recordat que és un instrument molt utilitzat i que se centraran molt en els debats que hi va haver al Parlament en el seu dia sobre l'ús de pistoles elèctriques.

Fa unes setmanes, les organitzacions Irídia-Centre per la Defensa de Drets Humans, la Federació de Salut Mental, la Federació Veus i el col·lectiu de professionals d'atenció primària La Capçalera van enviar una carta a l'Ajuntament de Barcelona per demanar la suspensió de la compra de pistoles Taser alertant que es tracta d'una "arma potencialment letal".

Gairebé 80 policies locals tenen pistoles elèctriques a Catalunya

A Catalunya hi ha gairebé una vuitantena de policies locals que disposen de pistoles elèctriques i, en conjunt, tenen més de 120 dispositius, segons dades del Departament d'Interior.

Entre els municipis més grans hi ha l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Terrassa, Sabadell, Vilanova i la Geltrú i Cornellà de Llobregat. Aquest últim és el que té més pistoles elèctriques: un total de sis.
 

ARXIVAT A:
PolicialGuàrdia Urbana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut