La Generalitat proposarà prohibir fumar als cotxes

Per primera vegada en set anys augmenta el nombre de fumadors a Catalunya
Redacció Actualitzat
TEMA:
Salut

La Generalitat ha anunciat que crearà una nova llei per reduir l'impacte del consum del tabac. Una de les accions més importants serà prohibir el tabac dins dels cotxes. També en instal·lacions esportives encara que siguin a l'aire lliure i a l'exterior de les parades de transport públic.

A més, s'estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris, d'ensenyament i dependències de l'administració pública

També limitarà més l'ús de cigarrets electrònics, que ara només estan prohibits en centres sanitaris i escolars.

 

Segons les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), s'ha registrat un increment de fumadors a Catalunya per primera vegada en set anys consecutius de descens del nombre de fumadors i l'any 2018 ha canviat la tendència. El 2017 fumaven el 24% dels catalans i el 2018 són un 25,6%.

Tot plegat s'ha anunciat coincidint amb el Dia Mundial sense Tabac. La dada més destacada és que, després d'anys de declivi, enguany puja un 2% a Catalunya. Les dades que més preocupen, però, són les dels joves fumadors. I és que més d'un 15% dels menors de 20 anys fumen cada dia.

 

La nova llei també incorporarà altres àmbits, com els de les drogues, l'alcoholisme o les noves tecnologies, i s'espera que estigui enllestida en un any, aproximadament.

 

Repunt del consum després d'anys de descens

Per primera vegada després de set anys de descensos continus en el consum de tabac, creix el nombre de fumadors a Catalunya i la resta d'Espanya. Després que, el 2017, el consum de tabac baixés al mínim històric, la tendència canvia i, per primera vegada en els últims anys, torna a pujar.

Segons l'Observatori de l'Associació Espanyola contra el Càncer del 2018, una quarta part de la població espanyola és fumadora. I a Catalunya es calcula que hi ha 8.760 fumadors més que l'any anterior.

 

L'entitat alerta que la meitat de les persones que fumen moriran a causa del tabac i que cada fumador perd una mitjana de 16 anys de vida.

Malgrat aquests increments, la mortalitat anual a Catalunya atribuïble al consum de tabac no ha variat gaire en els dos darrers anys amb dades disponibles, i se situa al voltant de les 9.500 morts, cosa que equival a 26 cada dia.

La mortalitat en dones continua augmentant i, en homes, disminuint. El tabaquisme continua sent el principal problema prevenible de salut pública a casa nostra.

El perfil de la persona fumadora varia. En dones, acostuma a tenir entre 45 i 64 anys, ser de qualsevol classe social i utilitzar molt poc el cigarret electrònic; en canvi, l'home fumador sol tenir entre 15 i 44 anys, ser de classe social baixa i utilitzar una mica més el cigarret electrònic.

 

Una campanya orientada als joves

Segons dades de l'enquesta de la Setmana sense Fum 2019, els joves d'entre 15 i 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarrets cada dia, i només el 67% ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.

A més, el 15,4% de les persones menors de 20 anys fumen cada dia, un percentatge que creix fins al 20,3% entre les del grup d'edat de 20-25 i fins al 22,2% entre les del grup de 26-29.

L'Organització Mundial de la Salut recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues, com l'alcohol, la marihuana i la cocaïna.

A llarg termini, però, l'impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d'ictus es poden trobar en adolescents que fumen, així com que fumar a un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó.

 

S'estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença als 25.

Per prevenir l'inici del tabaquisme en adolescents i joves s'ha dissenyat una campanya en què participa el jugador de bàsquet Ricky Rubio, la mare del qual va morir a causa d'un càncer de pulmó.

El jugador de l'NBA i impulsor de la Ricky Rubio Foundation coincideix en el fet que no començar a fumar és sempre la millor opció, perquè fer-ho afecta la salut, empitjora el rendiment físic, té efectes negatius sobre la imatge i l'autoestima i redueix el poder adquisitiu.

 

Ajuda per deixar de fumar

La Setmana sense Fum 2019 facilita una "Guia d'ajuda per deixar de fumar".

 

 

Des de l'Associació contra el Càncer ofereixen un programa gratuït de deshabituació tabàquica amb un percentatge d'èxit del 70% durant el primer mes.

El servei fa un seguiment exhaustiu de la persona que ho vol deixar durant tot un any, amb un reforç farmacològic si és necessari. També compta amb una aplicació, Respirapp, que ajuda els que tenen clar que no volen fumar més.

 

I faciliten el telèfon 900 100 036, que està disponible les 24 hores del dia per donar suport a qui ho necessiti en qualsevol moment.

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut