La fragmentació de la dreta enfonsa el PP de Casado al seu mínim històric

La diferència de vots entre dretes i esquerres és molt inferior a la d'escons

Juli RodésActualitzat

La nit electoral, Pablo Casado va fer aquesta primera anàlisi dels pitjors resultats de la història del Partit Popular en unes eleccions generals:  

"La fragmentació del centredreta ha fet que haguem tingut molts menys escons."


Tenia raó. Una altra qüestió és el motiu d'aquesta fragmentació, nascuda de la fuga de vots del PP cap a Ciutadans i cap a Vox.


Més d'11 milions de vots

Aquest 28A, el PSOE i Unides Podem han sumat més d'11 milions de vots. En concret: 11.181.870 vots.

És un nombre de vots semblant al que han obtingut, en total, el Partit Popular, Ciutadans i Vox: 11.131.207 vots.

Entre les esquerres i les dretes d'àmbit estatal, per tant, la diferència ha estat de només 50.663 vots, però creix quan es compara el rendiment en escons que el suport a les urnes ha tingut per a un bàndol i l'altre.

Així, el PSOE i Unides Podem han obtingut, en total, 165 escons, mentre el PP, Cs i Vox, en canvi, només sumen 147 escons.

Amb un nombre semblant de vots, per tant, les formacions de dretes obtenen 18 escons menys que les esquerres.

 

 

Per veure com la fragmentació en tres llistes electorals ha perjudicat la dreta, es pot fer l'exercici de sumar els vots de Vox als que han obtingut tant el PP com Cs.

En el primer cas, sumen més de 7 milions de vots (7.008.637) i en el segon no hi arriben (6.790.247).

Si en comptes de sumar-los a una sola força es reparteixen entre les dues, cadascuna obté al voltant de 5 milions i mig de vots.

En aquest últim cas, els resultats del PP i de Cs s'assemblarien als obtinguts pel PSOE el 26 de juny de 2016: van ser 5.424.709 que li van proporcionar 85 escons.

 

 

Per tant, si els més de 2,5 milions de vots de Vox haguessin anat al PP o a Cs, i fins i tot si s'haguessin repartit entre els dos partits, està clar que les xifres resultants s'haurien traduït en un nombre força més alt d'escons per a la dreta en el Congrés dels Diputats.


Unides Podem, perjudicat

El bloc d'esquerres també ha resultat perjudicat, d'altra banda, per la dificultat d'obtenir escons en les circumscripcions amb poca població, on s'elegeixen pocs diputats.

 

 

La prova és que, havent obtingut la meitat dels vots del PSOE, Unides Podem no ha obtingut la meitat d'escons, que serien uns 61, sinó 42, la tercera part.


El PP perd 3,5 milions

La caiguda del PP al pitjor resultat de la seva història i a nivells mai vistos en el primer partit de l'oposició s'explica per la fuga de 3,5 milions de vots a Cs (que ha crescut en gairebé un milió) i a la ultradreta de Vox (que ha tingut més de 2,5 milions de vots).

 

 

La patacada del PP també és territorial. Fins i tot en algunes circunscripcions on semblava que ningú no li disputava l'hegemonia, com Galícia, on només retenen Lugo i Ourense, i Castella i Lleó, on només retenen Salamanca i Àvila.

ARXIVAT A:
Eleccions 28APPCsVox
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut