Giorgia Meloni ha arrasat a les eleccions europees a Itàlia
Giorgia Meloni ha arrasat a les eleccions europees a Itàlia (Reuters)

La formació neofeixista de Meloni arrasa a Itàlia i enfonsa la Lliga de Salvini a les europees

La primera ministra guanya la pugna entre els dos principals partits d'extrema dreta i creix respecte de les eleccions generals que va guanyar el setembre del 2022

RedaccióActualitzat

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, i el seu partit neofeixista Germans d'Itàlia (FDI) ha guanyat amb solvència les eleccions europees a Itàlia amb al voltant del 28,80% dels vots.

Meloni ha guanyat més de 22 punts respecte de les eleccions europees del 2019, en què es va situar com a cinquena força a Itàlia, amb el 6,44% dels vots, i ha desbancat l'extrema dreta de la Lliga, de Matteo Salvini, clar vencedor ara fa cinc anys. 

Amb una abstenció que podria ser històrica al país, els electors italians han fet costat a la seva primera ministra, que ha fet una campanya marcada per la moderació, enfront d'un Salvini molt més crític i combatiu amb Europa. 

 

Elly Schlein, candidata del Partit Democràtic (PD) de centreesquerra, ha quedat com la segona força amb un 24,04% dels vots, mentre que el populista Moviment Cinc Estrelles (M5S) ha obtingut el 9,98% dels sufragis. 

Els partits liderats pels dos vicepresidents de Meloni al govern italià han quedat per darrere d'aquests tres partits. El conservador Forza Italia (FI) d'Antonio Tajani ha obtingut el 9,68% dels vots i l'extrema dreta de la Lliga, de Matteo Salvini, s'ha quedat amb un 9,07% dels sufragis.
 

Patacada de Matteo Salvini

De fet, Salvini ha estat el gran derrotat en aquests comicis a Itàlia. El 2019 va ser el guanyador indiscutible de les eleccions amb el 34,2% dels vots, per davant del Partit Demòcrata (22,74%) i l'M5S, amb el 17,06%. L'Aliança Verda es queda amb un 6,67% dels vots a Itàlia. 

El partit de Meloni i Forza Italia han millorat els resultats que van obtenir quan van guanyar les eleccions generals el setembre del 2022 i la primera ministra consolida el seu poder a Itàlia, com ha recordat en una publicació a X.
 


Això, malgrat que Giorgia Meloni es presentava per intentar atreure més vots a la seva formació, tot i que no té cap intenció de seure en un escó a Estrasburg.

Meloni és la líder indiscutible del grup de Conservadors i Reformistes Europeus (ECR per les sigles en anglès), el partit que al Parlament Europeu aglutina formacions com l'espanyola Vox, els ultraconservadors fins fa poc al poder a Polònia de Llei i Justícia (PiS) o el Fidetsz de Viktor Orbán a Hongria.

A més d'Itàlia, els resultats de les eleccions europees també donen la victòria a l'extrema dreta a França, Bèlgica i Àustria, i creix a Alemanya o Països Baixos. També a Espanya, Vox duplica els resultats de fa cinc anys i el partit de l'influencer ultra Alvise Pérez irromp amb 3 eurodiputats.

 

ARXIVAT A:
Extrema dretaItàliaGiorgia MeloniEleccions europees 2024
Anar al contingut