Pedro Sánchez i Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu (EFE)
Pedro Sánchez i Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu (EFE)

La Fiscalia veu "disfuncions" en la citació de Sánchez pel cas Begoña Gómez i la recorre

El ministeri qüestiona la decisió del jutge Peinado i considera que el testimoni del president espanyol en la causa contra Begoña Gómez no és útil ni pertinent

RedaccióActualitzat

La Fiscalia de Madrid veu disfuncions en la citació de Pedro Sánchez com a testimoni en la causa que el jutge instrueix contra la seva dona, Begoña Gómez. El ministeri no veu "ni necessària, ni útil ni pertinent" la compareixença de Sánchez davant del magistrat.

Segons la Fiscalia, és "un procediment en què a més a més crida l'atenció les disfuncions que s'estan produint respecte a les testificals, tenint en compte que ja són dues les persones cridades a la causa com a testimonis i que, després de declarar sota jurament, han estat imputades".

Poc abans, aquest mateix dimarts, l'advocat de Begoña Gómez, Antonio Camacho, també ha posat un recurs perquè el jutge Juan Carlos Peinado retiri la citació al president del govern espanyol.

Pedro Sánchez està citat a declarar el 30 de juliol. No hauria de desplaçar-se fins als tribunals, sinó que el jutge que instrueix el cas de suposat tràfic d'influències i corrupció en el sector públic contra Begoña Gómez anirà a La Moncloa. L'advocat de Gómez no té cap dubte, ha dit, que Sánchez "vol col·laborar" amb la justícia, però subratlla que no hi ha cap motiu que justifiqui la "sorprenent decisió del jutge Juan Carlos Peinado de citar-lo com a testimoni.".

Camacho ha interposat el recurs davant del jutjat d'Instrucció número 41 de Madrid i confia, ha dit, que el magistrat acceptarà la seva petició. Si no fos així, ha avançat, portarà el recurs a l'Audiència de Madrid.


Dret a no declarar

Pedro Sánchez podria acollir-se al dret de no declarar. La llei d'enjudiciament criminal preveu que els familiars dels investigats, com els marits, "estiguin dispensats de l'obligació de declarar" contra la família directa, en aquest cas la dona, per garantir els drets de defensa. Això sí, ha de ser el jutge qui els adverteixi d'aquest dret en la citació que rebin, en la qual també els ha de fer saber que, com a testimonis, poden fer "les manifestacions que considerin oportunes", encara que no declarin.


Per què s'investiga Begoña Gómez?

Begoña Gómez està sent investigada per suposada corrupció i tràfic d'influències per una denúncia que va interposar el pseudosindicat d'extrema dreta Manos Limpias. El pseudosindicat mateix va reconèixer que la denúncia estava basada en retalls de premsa.

Manos Limpias denuncia que la dona de Pedro Sánchez va fer servir les seves influències per beneficiar dos empresaris: Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés amb ajudes públiques i contractes amb el govern que presideix el seu marit. Unes afirmacions que desmenteixen dos informes de l'UCO, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Javier Hidalgo hauria jugat un paper important en el rescat del govern espanyol de la companyia aèria Air Europa durant la pandèmia i Juan Carlos Barrabés era col·laborador en el màster que codirigia Gómez a la Universitat Complutense de Madrid.

L'obertura de diligències contra Begoña Gómez, a finals d'abril, va provocar una inèdita aturada de cinc dies del president del govern espanyol per reflexionar sobre el seu futur. Després d'aquest termini, va decidir continuar en el càrrec i "treballar sense descans per la regeneració pendent de la democràcia".

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez
Anar al contingut