La Fiscalia recorre la negativa que Sánchez declari per escrit pel cas de Begoña Gómez

El jutge Peinado prendrà declaració a Pedro Sánchez presencialment a La Moncloa, després de rebutjar que pogués fer-ho per escrit

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts, si tot va com està previst, per primera vegada un jutge entrarà a La Moncloa per prendre declaració a un president espanyol. Pedro Sánchez haurà de respondre davant del jutge Juan Carlos Peinado pel cas de presumpte tràfic d'influències de la seva dona, Begoña Gómez, després que el jutjat rebutgés que pugui fer-ho per escrit.

Com a argument per denegar a Sánchez que pugui declarar per escrit, el jutjat ha justificat que li prendrà declaració com a marit de Begoña Gómez, principal investigada del cas. La llei només preveu que pugui fer-ho per escrit en tant que president del govern espanyol.

Tanmateix, tant la Fiscalia com la defensa de Gómez recorreran de nou la resolució que nega la declaració de Sánchez per escrit.

A més, el jutge ha autoritzat que Vox interrogui Sánchez i encara s'ha de pronunciar sobre el recurs del Ministeri Públic i la defensa contra la citació del president espanyol com a testimoni en què insisteix de la inutilitat de la seva declaració.

Es tracta d'una situació inèdita, que podria sacsejar encara més la fràgil estabilitat política del president del govern espanyol. Abans que ell, Mariano Rajoy també va haver de declarar com a testimoni mentre ocupava el càrrec de president pel cas Gürtel i Felipe González pel cas Marley.

Noves declaracions

Les declaracions de Sánchez i Gómez acaparen tota l'expectació d'un judici que aquest dilluns continua amb noves declaracions, com la del rector de la Universitat Complutense de Madrid. Joaquín Goyache, que assegura desconèixer quina conducta delictiva se li atribueix, ha negat haver donat cap ordre perquè Begoña Gómez codirigís una càtedra.

"No hi va haver cap irregularitat"

Avui també havia de ser el torn per videoconferència de l'empresari Carlos Barrabés, que s'ha suspès per motius mèdics i ha estat citat a comparèixer dijous 1 d'agost. 

Tots dos havíen de declarar e nou amb la condició d'investigats, després d'haver-ho fet com a testimonis. En la seva declaració anterior, el 15 de juliol, Barrabés va assegurar haver tingut diverses reunions al Palau de La Moncloa amb Begoña Gómez, algunes amb la presència del seu marit.

Pel que fa a Goyache, ha assenyalat que desconeix quins són els fets investigats i quina conducta delictiva se li atribueix.

A banda, el jutge prendrà declaració a tres testimonis més. El conseller delegat de Barrabés, Luis Miguel Ciprés; el director general de la Fundació Deporte Joven del Consell Superior d'Esports, Félix Jordán de Urries, i el president de l'Institut d'Empresa, Diego del Alcázar Silvela.
 

Per què s'investiga Begoña Gómez?

La dona de Sánchez és investigada per suposats delictes de corrupció i tràfic d'influències per una denúncia interposada per l'organització d'extrema dreta Manos Limpias.

Basada en retalls de premsa que es desconeix si són veraços, la denúncia apunta que Gómez va fer servir les seves influències per beneficiar amb ajudes públiques els empresaris Javier Hidalgo i Juan Carlos Barrabés.

Tanmateix, les acusacions han estat desmentides per informes de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

 

ARXIVAT A:
JudicialPSOEPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut