El president del Parlament, Roger Torrent en una sessió de la Diputació Permanent (ACN)
El president del Parlament, Roger Torrent, en una sessió de la Diputació Permanent (ACN)

La Fiscalia es querella contra Torrent i tres membres més de la mesa per desobediència

Els membres de JxCat de la mesa envien la querella al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg

Actualitzat

La Fiscalia Superior de Catalunya ha presentat una querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més independentistes de la mesa per presumpta desobediència al Tribunal Constitucional.

Segons la Fiscalia, Torrent i els seus companys independentistes a la mesa van tramitar tres resolucions en la passada legislatura a favor d'exercir el dret a l'autodeterminació i per reprovar la monarquia, malgrat els advertiments de la seva il·legalitat per part del secretari general del Parlament i sabent que el Tribunal Constitucional l'hi havia prohibit.

L'alt tribunal considera que aquestes resolucions de la cambra catalana atempten contra la sentència del 2 de desembre del 2015 que anul·lava i deixava sense efecte la declaració del 9 de novembre anterior, en la qual el Parlament va proclamar l'inici del procés cap a un estat independent.

És la primera querella contra aquesta mesa del Parlament i s'ha presentat contra el vicepresident, Josep Costa; el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, i l'exsecretària quarta, Ariadna Delgado, a més de Torrent.

La decisió arriba un any i mig després que la cambra revalidés el compromís amb l'autodeterminació i amb la reprovació de la monarquia.

En una primera reacció a Twitter, Torrent ha assegurat que al Parlament s'hi ha de continuar parlant de tot i que "no podran amagar les pràctiques corruptes de la monarquia i que l'autodeterminació és un dret":

 

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha qualificat de "previsible" la querella. Ho fa recordant un tuit seu del gener de l'any passat en què assegurava que s'havia triat deshonor, però que es tindria "deshonor i conflicte":



JxCat porta la querella al TEDH

Els dos membres de JxCat de la mesa, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa; i el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, han enviat aquest mateix dilluns al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) la querella de la Fiscalia.

Tant Costa com Campdepadrós van presentar el dia 10 de juliol una demanda davant el Tribunal d'Estrasburg per denunciar les actuacions del Constitucional contra membres de la mesa per admetre a tràmit i permetre la votació de resolucions sobre la monarquia i sobre l'exercici del dret a l'autodeterminació.

Un cop s'ha conegut la querella d'aquest dilluns han decidit adjuntar-la a la demanda, tal com ha anunciat Costa:

 

 

Per la seva banda, Campdepadrós ha subratllat que "només" van complir el reglament de la cambra, van permetre el debat i van preservar els drets dels diputats i electors. "Ho tornaria a fer", escriu Campdepadrós, escollit diputat per Tarragona el 14F.

 

 

 

Josep Costa, en roda de premsa al Parlament, l'octubre de 2020
Josep Costa en roda de premsa al Parlament, l'octubre del 2020 (ACN / Mariona Puig)

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaJudici procés
Anar al contingut