El degoteix constant de migrants que arriben amb pastera ha desbordat l'illa canària d'El Hierro (EFE/Gelmert Finol)

La Fiscalia demana aturar el protocol de les Canàries sobre menors migrants per "desemparament"

Ha posat un recurs al Tribunal Superior autonòmic demanant una "mesura cautelaríssima" perquè considera que els menors migrants queden desemparats

La Fiscalia Superior de les Canàries ha reclamat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de les Canàries que suspengui el nou protocol del govern autonòmic sobre els menors estrangers no acompanyats.

En un recurs contenciós administratiu, la fiscal superior, María Farnés Martínez Frigola, demana al tribunal una "mesura cautelaríssima" de suspensió perquè els menors estrangers no quedin desemparats.

Assegura que el nou protocol vulnera els principis d'igualtat i integritat moral dels articles 14 i 15 de la Constitució espanyola i també els drets reconeguts a la Convenció dels Drets dels Nens.

Aquest protocol, aprovat dijous, afegeix requisits al procediment d'acollida dels menors estrangers que arriben irregularment per mar a l'arxipèlag, i la Fiscalia tem que serveixi per negar-se a acceptar-los.

El govern autonòmic, presidit per Fernando Clavijo, de Coalició Canària, ha negat que tingui la intenció de no acollir-los, però la Fiscalia insisteix que hi ha risc que es cometi un delicte d'abandonament dels menors.


Advertència prèvia de la Fiscalia

La Fiscalia ja ho va advertir al govern de Clavijo dissabte, dos dies després de l'aprovació del protocol, i va emetre instruccions a tots els fiscals perquè vetllin perquè es compleixi l'acollida dels menors.

El procediment d'acollida es fa en les 72 hores després que els menors hagin arribat, i el nou protocol exigeix que l'administració de l'Estat els identifiqui, els inscrigui i emeti un document individualitzat.

Si no es compleixen aquests requisits, el govern autonòmic teòricament es pot negar a fer-se'n càrrec, i per això la reacció de la Fiscalia, malgrat que el vicepresident canari, Manuel Domínguez, ha dit que això no passarà:

"Nosaltres estem del tot disposats a seguir cuidant aquests nens, no sé si com es mereixen, però el que no farem mai és abandonar-los."

Aquest és un episodi més en la pugna entre els governs espanyol i canari sobre el problema que representa el volum de menors estrangers no acompanyats que van arribant per mar a les Canàries.

Les Canàries reclama que la resta d'autonomies acceptin part dels menors sols que ara acull (Europa Press)

Entre 5.000 i 6.000 menors estrangers a les Canàries

Ara mateix el govern canari tutela més de 5.000 d'aquests menors, una xifra que ha oscil·lat fins als 6.000 en els últims mesos, depenent de quan arriben a la majoria d'edat o acaben marxant a la península.

A principis de mes el govern de Clavijo va acusar el govern de Pedro Sánchez de "deixar-los sols" amb el problema, i va anunciar que prendrien accions legals per aquest "abandonament".

Clavijo argumenta que el seu govern ha actuat en un context d'emergència i ara, amb la situació cronificada, qüestiona que se n'hagi de seguir fent càrrec, i reclama diners i solucions.

Repartiment autonòmic frustrat

La solució que es va negociar al juliol va ser distribuir aquests menors per les altres comunitats autònomes, però les comunitats governades pel PP només van acceptar-ho de manera voluntària.

El govern espanyol va promoure a finals de juliol una reforma de la llei d'estrangeria perquè aquest repartiment fos obligatori, però PP, Vox i Junts hi van votar en contra i no va prosperar.

Coalició Canària governa a la comunitat en coalició amb el PP, i el govern espanyol ha replicat Clavijo que qui ha frenat la solució no és ell, sinó que ha estat el seu soci de govern.

Migrants rescatats aquest dissabte a Fuerteventura
Migrants rescatats aquest dissabte a Fuerteventura (EFE)
ARXIVAT A:
MigracionsMenorsLes Canàries
Anar al contingut