Jose María Macías, magistrat del TC
José María Macías és magistrat del TC des del juny (Europa Press / Alberto Ortega)

La Fiscalia demana al Constitucional apartar el magistrat Macías de la causa de l'amnistia

El fiscal general de l'Estat demana la recusació del magistrat del sector conservador perquè es va pronunciar contra la llei d'amnistia quan era vocal del CGPJ

RedaccióActualitzat

El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García-Ortiz, ha demanat que el nou magistrat del Tribunal Constitucional, José María Macías, sigui apartat de les deliberacions i votacions sobre l'amnistia al TC, en relació amb la qüestió d'inconstitucionalitat del Tribunal Suprem sobre la llei

Macías, proposat pel PP, va considerar que l'amnistia és inconstitucional durant el seu mandat com a vocal del Consell General del Poder Judicial. Per això, la Fiscalia creu que afecta la seva imparcialitat.

El ple del TC ja va acceptar la setmana passada l'abstenció a petició pròpia del magistrat i exministre de Justícia Juan Carlos Campo, membre del bloc progressista, però que s'havia pronunciat en contra de l'amnistia.
 

Més recusacions pendents

Sense Campo, l'equilibri de blocs queda en mans del sector progressista per sis vots a cinc, però el PP --i algunes de les comunitats que governa-- ha reclamat la recusació de dos magistrats progressistes més: el president, Cándido Conde-Pumpido, i l'exdirectora general del Ministeri de la Presidència, Laura Díez.

La petició de la Fiscalia respecte a Macías va en la mateixa direcció que la que ha registrat aquesta setmana la defensa de Carles Puigdemont, que en el seu escrit argumentava que Macías no és imparcial per la seva "animadversió" a la llei d'amnistia, tot recordant que el magistrat ha fet "desqualificacions" públiques als condemnats pel procés independentista.

Al seu escrit, la Fiscalia recorda que, com a membre del CGPJ, Macías va votar a favor de dues resolucions que qüestionaven la constitucionalitat de la llei d'amnistia. De fet, el novembre del 2023 --quan encara no s'havia aprovat-- el CGPJ va emetre amb el seu vot a favor un informe que afirmava que la llei vulnerava els drets fonamentals, la separació de poders i el principi d'igualtat davant la llei.

Segons el Fiscal, això fa que hi hagi "un prejudici sobre cadascun dels dubtes sotmesos" pel Tribunal Suprem al Constitucional i hi ha motius per fonamentar una "sospita legítima d'inclinació" de Macías respecte a la llei d'amnistia. Per tot plegat, en demana la recusació.

 

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional Amnistia
Anar al contingut