El degoteix constant de migrants que arriben amb pastera ha desbordat l'illa canària d'El Hierro (EFE/Gelmert Finol)

La Fiscalia adverteix el govern canari: no acollir els menors migrants és delicte d'abandonament

La fiscal superior de les Canàries vol evitar que el nou protocol aprovat pel govern canari serveixi per negar l'acollida a menors estrangers no acompanyats

RedaccióActualitzat

Enmig de la disputa entre el govern canari i el govern espanyol per l'acolliment de menors migrants, la Fiscalia General de les Canàries llança un advertiment: si el govern canari es nega a acollir-los, podria incórrer en un delicte d'abandonament de menors.

Fa setmanes que el govern canari i el govern espanyol mantenen un pols sobre els procediments amb què es fa l'acollida de menors migrants no acompanyats. En aquest context, ara la discussió se centra en un nou protocol que ha aprovat el govern canari.

El protocol busca allargar amb més exigències aquest procediment que es porta a terme en les primeres 72 hores des que els menors arriben a sòl canari o espanyol.

La Fiscalia adverteix que si el nou protocol ha de servir perquè la comunitat autònoma es negui a acollir els menors, això pot suposar un delicte d'abandonament de menors.

Aquestes 72 hores serveixen per fer els tràmits d'identificació i els menors les passen en els anomenats CATE, o centres d'acollida temporal d'estrangers, que depenen del Ministeri de l'Interior. Als CATE, els migrants s'hi poden quedar un màxim de tres dies, i ara la fiscal superior de les Canàries, María Farnés Martínez Frigola, denuncia la falta de regulació i garanties que protegeixin les condicions en què s'acull aquests menors.

"No hi ha cap llei que reguli els CATE, no hi ha ni un reglament que reguli els CATE. Em sembla greu que no hi hagi cap regulació uniforme al respecte, ja que molt d'ells no estan en llocs adequats, sinó en carpes, en tendes de campanya, al sol, sobre grava..."

La fiscal ha emès un decret en què dona instruccions als fiscals de l'arxipèlag en relació amb el protocol publicat dijous i informa que investigarà l'executiu canari per un possible delicte d'abandonament si no acull els nens i joves que arriben en pastera a les illes Canàries.

El vicepresident canari, Manuel Domínguez, ha negat aquest dissabte que s'abandoni cap menor i ha dit que acataran les instruccions de la Fiscalia:

"La Fiscalia podrà dir-nos on hem de portar aquests menors no acompanyats i nosaltres estem del tot disposats a seguir cuidant aquests nens, no sé si com es mereixen, però el que no farem mai és abandonar-los."

Instruccions als fiscals de guàrdia

Al decret es donen instruccions als fiscals que estiguin de guàrdia a la Secció de Menors o a la de Tràfic de Persones i Estrangeria perquè vetllin per l'acolliment d'aquests menors.

Adverteix que si la Direcció General de Protecció de la Infància i de l'Adolescència nega l'acolliment d'un menor estranger no acompanyat, degudament ressenyat, el fiscal haurà d'adoptar les mesures necessàries perquè el menor sigui acollit "de manera immediata" al centre de protecció que s'indiqui.

El fiscal de guàrdia també haurà de donar les instruccions oportunes a la policia perquè "proporcioni al menor les mesures de protecció que necessiti, com menjar, allotjament, etc." fins que el reculli la direcció general, se li assigni un centre o, si se'l lliura a la policia autonòmica --com recull el nou protocol--, es controli el seu temps de permanència a les dependències policials.

El fiscal també encarregarà a la policia que remeti al fiscal delegat de Tràfic de Persones i Estrangeria "un informe detallat" sobre les "circumstàncies concretes" personals del menor --per exemple si forma part d'una unitat familiar o si ha arribat amb algun familiar, progenitor o algú que en tingui la guarda--, així com de les circumstàncies de la seva arribada --persones que anaven a la pastera, dies de navegació, si hi ha hagut algun mort-- i l'estat de salut.

A més, els fiscals hauran d'identificar de "forma detallada" les persones de la Direcció General de Protecció de la Infància que responen a trucades o s'encarreguen de justificar que no hi ha capacitat d'acollida per a aquell menor o que no se'n faran càrrec. El decret insta els fiscals de Tràfic de Persones i Estrangeria a obrir les diligències d'investigació per la possible comissió d'un delicte d'abandonament de menors o de qualsevol altre delicte que pugui aparèixer en el curs de la investigació.

On hem d'enviar aquests menors?

Domínguez ha dit aquest dissabte, en resposta al decret de la fiscal superior, que el que vol el govern canari amb el nou protocol és "que es compleixi la llei" i "que es deixin de fer les coses com es feien fins ara".

Amb el nou procediment s'estableix que els menors migrants siguin lliurats per la policia no a les ONG, sinó a un funcionari de la comunitat autònoma i "de manera individualitzada, amb fotografia, empremta dactilar, nom i identificació, "i que sapiguem exactament on anirà aquest menor", ha dit Domínguez.

Unes mesures que segons la Fiscalia pot retardar el procés d'acollida. Per la seva banda, Domínguez ha denunciat de nou la falta de recursos davant l'allau d'arribades de migrants, molt d'ells menors. "On els enviem? A centres que estan saturats? Si la Fiscalia ens diu que els hem d'enviar allà, no dubtarem mai a fer-ho. Perquè més centres d'acollida no en tenim", ha reflexionat Manuel Domínguez.

El govern canari està pendent d'una visita del papa, que el president canari, Fernando Clavijo, va sol·licitar en un viatge al Vaticà. Segons ha dit Domínguez, ajudaria a evidenciar "la situació precària que estem vivint", com va fer "de manera diferent, però efectiva, Itàlia amb Lampedusa".

ARXIVAT A:
MigracionsMenorsLes Canàries
Anar al contingut