La seu de la Reserva Federal dels EUA, a Washington (Reuters)
La seu de la Reserva Federal dels EUA, a Washington (Reuters)

La Fed, preocupada per la inflació, anuncia la pujada de tipus més important des del 1994

El banc central dels Estats Units deixa els tipus en una forquilla d'entre l'1,5% i l'1,75% amb l'esperança d'aconseguir refredar l'economia

Actualitzat

Mesura històrica del banc central dels Estats Units, la Reserva Federal: ha apujat els tipus d'interès 0,75 punts per mirar de fer front a la inflació. Es tracta de la pujada més important des del 1994.

Fa un mes ja va apujar els tipus d'interès 0,5 punts. Ara encara ha anat més enllà i deixa els tipus en una forquilla d'entre l'1,5% i l'1,75%, una mesura històrica que fins fa uns dies no estava ni tan sols sobre la taula. A més, al juliol els podria tornar a apujar.

El gest, molt contundent, dona mostres del nerviosisme a la Fed, que va tard i intenta recuperar el temps perdut. L'objectiu és refredar com sigui l'economia fent més car el diner, els préstecs o les hipoteques. Espera així desincentivar la despesa d'empreses i ciutadans i controlar una inflació intractable, que encara està al 8,6%, i una escalada de preus en tots els sectors cada cop més arrelada i que fa estralls en la confiança dels consumidors.

El banc central continua dient que l'objectiu és aconseguir un aterratge suau de l'economia i evitar una recessió, però per a la majoria d'economistes això sembla cada cop és difícil.


Ofensiva del BCE per frenar les primes de risc

Mentrestant, a Europa, el BCE, que manté la intenció d'apujar els tipus d'interès al juliol, s'ha hagut de reunir d'urgència i sortir al rescat del deute d'alguns països, especialment d'Itàlia i Espanya, on els interessos s'estaven disparant.

En acabar la trobada, ha anunciat un futur programa per frenar l'escalada de les primes de risc. També ha acordat ser més flexibles per poder reinvertir els venciments del programa de compra de deute públic que va posar en marxa abans de la pandèmia.

ARXIVAT A:
Banca
Anar al contingut