La Fed fa una pausa i manté els tipus d'interès, però no tanca la porta a més pujades

La Reserva Federal dels Estats Units ha decidit no tocar el tipus d'interès, que es mantenen oficialment en el 5,25%
Redacció Actualitzat
TEMA:
Banc Central Europeu

La Reserva Federal dels Estats Units ha decidit fer una pausa en la política de pujada de tipus d'interès per combatre la inflació. Per primer cop en 15 mesos la Fed ha decidit mantenir els tipus en el 5,25%. La decisió precedeix la del Banc Central Europeu (BCE), que molt probablement elevarà els tipus aquest dijous.

Tot i això, els tipus es mantenen en els nivells més alts des de mitjans de 2007, després d'una ratxa de deu pujades consecutives. I la Fed no descarta noves pujades en el futur.

Alguns experts apunten que més que frenar la pujada, potser només es tracta d'una pausa per al juliol tornar a encarir els tipus. De fet, tots els membres del consell directiu hi han estat d'acord i han argumentat que potser encara es necessitaran dues pujades més fins a finals d'any.

L'ens pren aquesta decisió amb una inflació al 4%, el nivell més baix des de l'abril del 2021. Però a l'altra banda de la balança hi ha indicadors com per exemple l'augment de les peticions de prestació d'atur que denoten un possible alentiment de l'economia.

Amb aquesta decisió s'interpreta que la Fed ja té els tipus d'interès prou alts per controlar i frenar els preus, però no tant per ofegar el creixement econòmic.

La Reserva Federal dels Estats Units (Reuters / Jonathan Ernst)

Els EUA els primers a apujar tipus 

Lluny queden els temps quan els tipus d'interès estaven al 0% a Europa i al 0,25% als Estats Units. Però la realitat és que només ha passat un any.

Els Estats Units van ser els primers a començar a apujar tipus, i el Banc Central Europeu hi va anar darrere. Tots dos amb el mateix objectiu: intentar contenir la inflació. Ara, però les pujades podrien arribar a la seva fi.

Durant aquests mesos els bancs centrals han anat pujant tipus de mica en mica amb l'objectiu de controlar la inflació desbocada, especialment arran de la guerra a Ucraïna.

La inflació s'ha anat frenant, però continua alta. Però, per contra, especialment a Europa, l'economia es comença a ressentir.

La recessió dificulta les pujades del BCE

A la zona euro les coses són més complicades. Es dona per fet que demà el Banc Central Europeu apujarà aquest dijous els tipus un quart de punt fins al 3,75%, i que abans de finals d'any se situarien al 4%.

I és que la inflació continua alta, per sobre del 6%. Però l'economia comença a notar els efectes d'aquestes pujades. L'eurozona i Alemanya han entrat en recessió tècnica.

La idea de la presidenta del BCE, Christine Lagarde, és apujar ara un quart de punt. Però alguns analistes apunten que una altra opció seria posposar aquesta pujada fins al juliol. 

Els experts ara expliquen que sigui ara o en els pròxims mesos hi haurà el final de les pujades, i que el debat és ara quant de temps conviurem amb tipus alts. 

 

ARXIVAT A:
Banc Central Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut