La Fed apuja els tipus d'interès fins al 3,25% i posa pressió al BCE

La Reserva Federal dels Estats Units apuja el preu del diner per cinquena vegada aquest any, amb l'objectiu de contenir una inflació disparada, i adverteix que seguirà amb la tendència a l'alça

Jordi Martínez PallejàActualitzat

La Reserva Federal dels Estats Units ha tornat a apujar els tipus d'interès. És la cinquena vegada que ho fa aquest any per mirar de rebaixar uns nivells d'inflació molt alts. En aquest cas, tal com preveien els experts, la Fed ha incrementat els tipus en 0,75 punts, fins a la forquilla que va del 3% al 3,25%. I avisa: els tipus continuaran pujant.

 

La inflació, disparada també als EUA

La inflació continua sent també l'enemic número 1 als Estats Units, on ha arribat al 8,3%. I això que al juliol hi ha hagut un petit respir amb una baixada de dues dècimes. Però la febre no acaba de baixar com les autoritats monetàries voldrien. I d'aquí aquesta última pujada de tipus de la Fed fins al 3-3,25%. Un encariment del preu del diner que no s'acabarà aquí.

Les mateixes previsions de la FED, fetes públiques avui, apunten que els tipus arribaran al 4% als Estats Units a finals d'any. I de cara al 2023 podrien tocar el 4,5%.

Rebaixar la inflació costi el que costi

Es tracta de frenar com sigui el consum sacrificant fins i tot un mercat laboral fort, amb una taxa d'atur històricament baixa, del 3,7%, i uns salaris encara a l'alça.

Jerome Powell, el president de la Reserva Federal, va declarar durant la reunió de Jackson Hole, a l'agost, que tant empreses com particulars haurien de suportar "algunes dosis de dolor" com a peatge per lluitar contra la inflació.

On els tipus d'interès creixents ja han començat a fer efecte és en el mercat immobiliari. Al juliol les vendes de vivendes de segona mà han caigut un 20% respecte a fa un any i les noves, un 50%. La causa principal, l'índex de la taxa hipotecària als Estats Units ha superat el 6% per crèdits a 30 anys.

La nova maniobra agressiva de la Reserva Federal marca el camí, pel que fa als tipus d'interès, al Banc Central Europeu, que a finals d'octubre haurà de decidir en quina mesura incrementa els seus. Ara estan a l'1,25%.

 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut