Bitllets de dòlar
L'amenaça principal que cita la Reserva Federal és la inflació i, entre els punts favorables, hi ha el consum

La Fed aprova l'augment dels tipus d'interès més brusc en 22 anys per frenar la inflació

La Reserva Federal dels Estats Units els ha apujat mig punt i els ha situat en una forquilla que va del 0,75% a l'1%

RedaccióActualitzat

La Reserva Federal dels Estats Units acaba d'augmentar mig punt els tipus d'interès i els ha situat en una forquilla que va del 0,75% a l'1%.

És el primer cop en 22 anys que el banc central fa una pujada tan brusca. I no s'acaba aquí perquè el governador ha insinuat que al juny i al juliol repetirà l'operació, de manera que es calcula que, a aquest pas, a finals d'any els tipus podrien estar al voltant del 2%.

Fa dos mesos estaven gairebé a zero. Pel març, ja van apujar els tipus un 0,25%. Com s'explica una política tan agressiva? És un intent de controlar la inflació, que als Estats Units està desbocada, per sobre del 8%.

La inflació del març va ser del 8,5 %, la xifra més alta que es registra des del 1981. Dimecres vinent se sabrà la dada corresponent al mes d'abril, que els analistes avancen que pot ser igual o superior.

També es vol frenar la demanda i els salaris; en definitiva, refredar l'economia.

Un moviment amb cert risc

La Reserva Federal és conscient que està fent un exercici arriscat, perquè amb una pujada sostinguda de tipus podria ser que el creixement quedés tan frenat que s'entrés en recessió.

Durant el primer trimestre d'aquest any, el PIB nord-americà ja es va contreure un 1,4%. A favor, l'economia nord-americana hi té l'ocupació gairebé plena del mercat laboral i un ritme de consum robust dels nord-americans.

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut