El pàdel genera un negoci que les empreses catalanes estan sabent aprofitar
El pàdel genera un negoci que les empreses catalanes estan sabent aprofitar (Pixabay)

La febre del pàdel s'estén a Catalunya: pistes portàtils, domòtica i pales artesanals

Algunes empreses catalanes aposten per negocis relacionats amb el pàdel gràcies al creixement continuat de nous practicants

Jofre PijuanActualitzat

El pàdel és un esport que va arribar a Catalunya a mitjans dels anys 80. Els primers a apostar per aquest esport van ser els clubs amb més renom del país i des d'aquell moment el nombre de nous clubs i aficionats no ha parat de créixer.

L'any passat, la Federació Catalana de Pàdel va assolir les 21.290 llicències federatives, una xifra rècord que superava per primer cop a la història el tennis, el germà gran d'aquest esport i actualment amb 20.942 federats.

Un dels principals factors d'èxit d'aquest esport és el fet que es juga en parella i fomenta les relacions socials. A més, és fàcil iniciar-s'hi i començar a jugar amb persones del mateix nivell.

A Catalunya, tenim referents mundials d'aquest esport com Ariadna Sánchez, una reusenca que està les primeres posicions del rànquing mundial.

Al Valor Afegit hem visitat algunes empreses catalanes que han apostat pel pàdel com a negoci i han cobert algunes de les necessitats principals per a la pràctica d'aquest esport.


La construcció de noves pistes no para de créixer

El 2021 es van instal·lar més de 600 noves pistes de pàdel, d'un total de 2.664 que ja hi ha construïdes a territori català. La demanda no para de créixer i molts municipis estan apostant per tenir instal·lacions d'aquest tipus.  

L'empresa Padelgest amb seu a Tortosa va especialitzar-se en la construcció de pistes de pàdel fa 15 anys i des d'aquell moment no ha parat de construir aquest tipus d'instal·lacions arreu del món.


Pau Estupiña, cap d'obra de Padelgest, explica que el tipus de clients s'ha diversificat amb el pas del temps: "Sobretot tenim clients de clubs esportius, clubs privats, cases particulars, ajuntaments, càmpings... Ara ja hem entrat amb molta força als països nòrdics i els països àrabs."

En aquests moments algunes d'aquelles instal·lacions que es van fer fa quatre dècades han d'adaptar-se als nous materials i a les noves tecnologies Segons el director d'Arsenal Masculí Barcelona, Daniel Batlle, la remodelació de les seves pistes era una prioritat per mantenir el nivell d'importància que té el pàdel al club: "Ara hem canviat algunes pistes que hi ha de mur per unes de totalment de vidre panoràmiques, la antiga malla tova per la malla dura electrosoldada, tota la il·luminació per llums LED d'última generació i les xarxes de joc."

El fabricant Padelgest va ser pioner a fabricar pistes de pàdel portàtils, i té més de 20 patents en aquest àmbit. Aquest tipus d'instal·lacions tenen un preu variable d'entre 18.000 i 25.000 euros i el que agrada més als clients és el poc manteniment que requereixen.

Per Pau Estupiña, la durabilitat d'aquest tipus d'instal·lacions és gairebé "per sempre", ja que l'estructura "principalment és d'acer galvanitzat". Tot i això, la durabilitat de la gespa artificial variarà segons "el ritme de joc" i "el manteniment que s'hi faci diàriament".


Domòtica per a la gestió d'instal·lacions esportives

Reservaplay és un software de gestió esportiva que ha estat dissenyat perquè els seus usuaris gestionin de forma totalment automatitzada qualsevol tipus d'instal·lació esportiva mitjançant un ordinador o una aplicació mòbil.


Segons l'enginyer informàtic que va fundar aquesta plataforma, Narcís Verdaguer, aquesta aplicació s'adapta a les necessitats de cada instal·lació: "Concretament, Reservaplay és una plataforma de reserves, pagament online, inscripcions i també controls d'accés i llums de tot tipus d'espais, però principalment esportius. Ja sigui pistes de pàdel, pavellons, piscines, sales polivalents..."

Les pistes de pàdel gestionades per ajuntaments de municipis mitjans i petits són els principals clients d'aquesta aplicació. Aquests pobles busquen optimitzar les seves instal·lacions esportives, controlar-ne l'aforament i estalviar costos de personal.

David Viñas és el Business Development Manager de Reservaplay: "Actualment estem treballant per a uns 400 ajuntaments i som l'empresa líder en el sector municipal de Catalunya. Ara mateix estem sobre el milió de facturació, la idea és arribar aquest 2022 a aquesta xifra. La nostra idea per al 2023 és arribar a treballar amb la meitat d'ajuntaments de Catalunya, la qual cosa ens dona una xarxa de municipis i usuaris molt gran."

L'empresa està ubicada a les Masies de Voltregà i té sis treballadors. Quatre d'ells són enginyers informàtics i s'encarreguen de configurar els dispositius que permetran automatitzar cadascuna de les instal·lacions segons les seves característiques. Les tecnologies domòtiques són les encarregades d'automatitzar aquests espais i, a més, permeten millorar la gestió energètica.

Narcís Verdaguer assegura que molt sovint s'han d'adaptar a les necessitats de cada instal·lació: "Realment fem tot tipus de domòtica perquè a part de tot el que és control d'accessos, portes i llums, també automatitzem calefaccions, vestidors, aigua calenta... Tot tipus d'elements de la instal·lació,"


Pales de pàdel artesanals del Solsonès

Per jugar a pàdel és necessari un material específic mínim: sabatilles esportives, pilotes i, sobretot, una pala. A Catalunya existeixen diverses marques que produeixen aquest tipus d'equipament. Shooter Padel és una empresa catalana que el 2016 va decidir especialitzar-se en la fabricació artesanal de pales de pàdel.


Segons David Vilaseca, director comercial de l'empresa, actualment són set treballadors i estan fabricant unes set pales al dia totalment a mà amb materials europeus: "Fugim una mica del tema d'Àsia, que és on aposten totes les majors."

Aquest fabricant s'ocupa de totes les fases del procés productiu des del seu centre de producció ubicat a Olius, al Solsonès. L'empresa ja exporta un 30% de la seva producció, però la majoria de les vendes continuen sent d'àmbit nacional. La proximitat permet que els jugadors i jugadores triïn algunes característiques de les seves pales.

Sergi Gallardo, cap de producció a Shooter Padel: "Ara mateix oferim set models diferents per diferents nivells de jugadors: principiant, mitjà i avançat. Es pot triar el pes de la pala, entre uns 355 grams i uns 380-390, segons cada jugador. Pel que fa a la personalització, oferim posar un nom, una bandera, un logo."

El departament de R+D d'aquesta empresa experimenta contínuament amb nous materials i tecnologies. Sergi Gallardo explica que "la pilota impacta al centre de la pala i expandeix vibracions cap a tot el que seria el marc de la pala. Llavors, baixen les vibracions cap al cor de la pala, que és on hi posem el basalt, un material tres vegades més flexible que el carboni i amb la mateixa resistència, això és el que evita que les vibracions arribin al braç".

La fabricació artesanal permet a aquesta empresa minimitzar el consum de matèries primeres, i asseguren que fer les pales íntegrament millora els processos de producció. A més, utilitzen un embalatge de cartó ecològic per fer el repartiment final de les seves comandes.

ARXIVAT A:
Empresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut