La família no té notícies de Tamimi des de la detenció: "Tota l'estona ens deien terroristes"

Parlem amb la mare de l'Ahed Tamimi quan fa tot just 48 hores de la seva detenció per part de l'exèrcit israelià

Actualitzat

Dilluns 6 de novembre, 4 de la matinada. La familia Tamimi estava dormint a casa seva, a Nabih Saleh, a Cisjordània, quan de sobte un grup de soldats de l'exèrcit va irrompre a casa seva. 

"Els soldats van entrar a l'habitació, l'Ahed era aquí, la van emmanillar i van escorcollar la sala. Ho van regirar tot i la van tirar a terra. Tota l'estona ens cridaven que som terroristes." Així relata el que va passar la seva mare, la Nariman Tamimi. 

Ens rep a casa seva quan fa tot just 48 hores de la detenció de la seva filla. Des d'aleshores, no saben res d'ella ni on és. Ens ensenya com ha quedat l'habitació després que els soldats israelians vinguessin a arrestar la seva filla. Tot està tirat per terra i de cap per avall. 

 

"Van seguir-me cap a l'habitació i cridaven a l'Ahed: "Volem arrestar-te! Vine aquí!" Cridaven. La meva filla se'm va acostar, em va abraçar i em va dir que no tingués por, que estava bé, que no em preocupés perquè és forta. Que ho digués a tothom. I després me la van arrencar dels braços." Aquesta és l'última vegada que la Nariman la va veure. Després, van posar l'Ahed dins d'un vehicle de l'exèrcit i ja no n'ha tornat a saber res més.

A l'Ahed l'acusen d'incitació al terrorisme per una publicació que, presumptament, va fer a les seves xarxes socials. La família assegura que és falsa i que el seu compte va ser hackejat. 


Els Tamimi són una coneguda família d'activistes. El 2015, quan l'Ahed tenia 14 anys, va ser fotografiada mossegant un soldat israelià que intentava detenir el seu germà petit. Dos anys més tard, es convertia en símbol de la resistència palestina quan es feia viral un vídeo en què bufetejava un soldat israelià i li donava puntades de peu, a les portes de casa seva.

Per aquell fet, va ser condemnada, juntament amb la seva mare, a vuit mesos de presó. De fet, l'activista s'enfrontava a tres anys de presó pels dotze càrrecs que se li imposaven, però un acord amb la Fiscalia Militar d'Israel va permetre que la pena es rebaixés considerablement. Ho van acordar a canvi que Tamimi es declarés culpable d'alguns càrrecs. El seu pare fa quatre anys que està a la presó.

Mentre fem l'entrevista, la casa es va omplint de familiars i amics que venen a interessar-se per l'Ahed. Nabi Saleh és un poble que setmanalment, els divendres, surt a manifestar-se per protestar contra l'ocupació israeliana. És un dels pobles que lideren les protestes de la zona. Això els provoca confrontacions amb l'exèrcit. Tot i això, asseguren que des del 7 octubre ha anat a més.

"Tot això passa perquè, després del 7 d'octubre, Israel va sentir que no havia aconseguit protegir els ciutadans i la frontera. Així que es van anar tornant bojos i salvatges. Van començar a pegar a tothom i a fer detencions", explica la Nariman.

Els Tamimi asseguren que no volien ser uns coneguts activistes, però que la proximitat amb un assentament els ha portat a ser-ho, amb tot el que comporta, fins i tot amenaces de mort. Mentre fem l'entrevista ens ensenya un missatge de Telegram que rep. Hi surten les coordenades de casa seva i diu "per si algú vol bombardejar casa els Tamimi des de l'aire". La Nariman intenta treure ferro al missatge: "Cada dia ens arriben missatges així", explica resignada. 

"No ens hem fet coneguts per ser jugadors de futbol. És molt dolorós, molts membres de la família han estat arrestats, altres ferits... No som activistes perquè haguem decidit entrar en política, sinó perquè vivim sota l'ocupació israeliana", conclou. 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaCisjordàniaIsrael envaeix Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut