La factura de l'aigua s'encarirà entre 2 i 3 euros al mes per unitat familiar (Pexels/Rdne Stock Project)

La factura de l'aigua pujarà uns 5 euros de mitjana l'any vinent a l'àrea de Barcelona

Després de vuit anys amb les tarifes congelades, l'AMB les apuja entre 2 i 3 euros al mes, a partir del març vinent

RedaccióActualitzat

La tarifa de l'aigua de Barcelona i 22 ciutats metropolitanes més s'encarirà entre 2 i 3 euros al mes per unitat familiar. Tenint en compte que el rebut es factura cada dos mesos, l'increment serà d'uns 5 euros de mitjana --pensant en una família de 3 membres i amb uns consums d'aigua mitjans.

Són els preus que l'Àrea Metropolitana de Barcelona té sobre la taula i que entrarien en vigor a principis de març de l'any que ve. La setmana que ve s'aprovaran inicialment al Consell Metropolità, però quedaran pendents d'al·legacions.

La tarifa de l'aigua portava des del 2015 congelada a l'àrea de Barcelona, i ara s'adaptarà al context d'inflació i també als sobrecostos d'un 30% anunciats per Aigües Ter-Llobregat, a qui se li compra l'aigua.

No s'incrementarà cap altre concepte més de la factura, com la taxa de residus, que continuarà congelada. Està previst que les noves tarifes s'aprovin la setmana vinent en el Consell Metropolità de l'AMB.

Aquesta és la situació que, per ara, està confirmada en 23 municipis de l'AMB, entre els quals hi ha Barcelona, Badalona o l'Hospitalet de Llobregat. En alguns casos, com Sant Cugat del Vallès o Castellbisbal, encara s'ha de decidir si l'increment serà el mateix.


Les reserves d'aigua, al 18%

L'anunci s'ha fet en un moment en què les reserves d'aigua a les conques internes de Catalunya estan al 18% i en què més de 200 municipis de Barcelona i Girona estan en preemergència per sequera. Un escenari que comporta un augment en les restriccions en el consum d'aigua que, en aquests municipis, es limita a 210 els litres per habitant i dia.

Fa una setmana, Aigües de Barcelona va anunciar que es reduiria la pressió de l'aigua de l'aixeta a l'àrea metropolitana com a mesura d'estalvi, si s'entra en fases posteriors d'emergència per la sequera.

L'AMB diu que apuja els preus per adaptar-los a la inflació i als sobrecostos anunciats per Aigües Ter-Llobregat (Pexels/Míriam Alonso)

Aquest dimarts, el govern ha recordat que Catalunya està vivint "la pitjor sequera en 100 anys per durada, extensió i intensitat" i ha fet una nova crida a estalviar aigua per ajornar, tant com sigui possible, l'entrada a la fase d'emergència per sequera --que podria arribar pels volts de Nadal-- en la qual encara s'hauran d'imposar més restriccions.

 

 

ARXIVAT A:
SequeraCrisi climàticaAigües de Barcelona
Anar al contingut