Una dona fa ioga davant el mar (Pixabay)

La dieta mediterrània i la meditació redueixen el risc de tenir nadons amb poc pes

El autors de l'estudi IMPACT BCN, que han seguit 1.221 embarassades, asseguren que és la primera vegada que es prova la influència dels canvis en l'estil de vida

Josep Maria Camps Collet

Un estudi fet a Barcelona conclou que les embarassades que segueixen una dieta mediterrània o un programa de control de l'estrès tenen força menys risc de tenir nadons amb baix pes.

En concret l'estudi, publicat aquest dimarts a la revista nord-americana "JAMA", afirma que en el primer cas el risc baixa més d'un terç, un 36%, i en el segon un 29%.


Els riscos de néixer amb poc pes

És un estudi important perquè el baix pes en néixer augmenta molt el risc de mortalitat i desenvolupament cerebral deficient en la infantesa i també de partir malalties del cor o obesitat al llarg dels anys.

L'han fet investigadors del BCNatal, format pels hospitals Clínic i Sant Joan de Déu, que van fer el seguiment de 1.221 dones embarassades durant 3 anys.

Totes eren dones amb factors de risc de tenir nadons petits, com patir diabetis, obesitat, tensió alta, ronyons malalts o edat avançada.


Dieta, meditació i res

Van separar-les en 3 grups: un va fer una dieta mediterrània pautada, amb força fruita, verdura, cereals integrals, carn blanca i peix blau, a més d'oli d'oliva verge i nous, rics en omega-3.

El segon va fer sessions de ioga i de meditació guiada o "mindfulness", i també tallers per controlar les emocions i l'estrès, amb un pla dissenyat per la Universitat de Boston i adaptat a dones embarassades.

Les dones del tercer grup, el de control, no van rebre instruccions ni van haver de fer cap dieta ni seguir cap pla especial, només se'ls va fer un seguiment normal de l'embaràs.

Una dona embarassada es toca la panxa (Reuters)
Una dona embarassada es toca la panxa (Reuters)

"Resultats clars"

Segons una de les investigadores principals, Fàtima Crispi, "els resultats van ser clars":

"Les embarassades del grup control van tenir un 21,9 % de nadons amb baix pes, i aquest percentatge es va reduir de manera significativa en els grups de dieta mediterrània, un 14 %, i de mindfulness, el 15,6 %."

Aquests percentatges són els que porten al 36% menys del primer respecte al tercer grup i del 29% del segon respecte al tercer.


Intervenir sobre l'estil de vida

Eduard Gratacós, director de BCNatal i coordinador de l'estudi, anomenat IMPACT Barcelona, afirma que han aconseguit uns resultats mai vistos en recerques anteriors:

"Aquesta investigació és pionera, ja que demostra per primera vegada que una intervenció estructurada sobre l'estil de vida redueix complicacions de l'embaràs per a les quals cap tractament anterior havia demostrat tenir efectes positius."

Gratacós ha explicat que van decidir fer aquest estudi quan es van adonar que moltes mares amb nadons de poc pes patien "alts nivells d'estrès" i també seguien dietes poc saludables.

Anàlisi de sang per comprovar el seguiment

Les dones que van fer la dieta mediterrània, d'acord amb un patró avalat per estudis previs, van visitar un nutricionista cada mes, que els va donar pautes per seguir-la adequadament.

Segons ha explicat Francesca Crovetto, l'altra investigadora principal, per assegurar-se que seguien aspectes importants de la dieta els van fer anàlisis de sang:

"Per avaluar el compliment en aquesta intervenció d'una manera objectiva, vam mesurar biomarcadors en sang i orina relacionats amb la ingesta de nous i d'oli d'oliva."

Crovetto ha detallat que a les dones que van fer meditació, ioga i tallers emocionals també els van mesurar periòdicament els nivells de cortisol i cortisona, hormones relaciones amb l'estrès.

Per la seva banda, Fàtima Crispi ha explicat que ara estan adaptant l'estudi per poder-lo aplicar a qualsevol dona embarassada, també a les que no pateixen riscos greus de tenir nadons massa petits.

L'última dona de les 1.221 que van participar-hi va parir l'1 de març del 2020, de manera que la pandèmia no va afectar la fase més important de l'estudi.

 

ARXIVAT A:
SalutAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut