La dessaladora al Port de Barcelona podria no ser flotant i haurà d'esperar a la primavera

Nou endarreriment del projecte, que no serà una realitat fins, com a mínim, el mes d'abril, quan l'empresa a qui s'adjudiqui per concurs a principis d'any la tingui a punt

Actualitzat

La dessaladora portàtil del port de Barcelona no serà una realitat fins, com a mínim, el mes d'abril. És la nova data amb què treballa el govern en funcions i que suposa un nou endarreriment en aquest projecte anunciat a l'abril pel conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. No serà l'únic canvi. El nou pla del departament també obre la porta a substituir la plataforma flotant inicialment prevista per una de fixa.

David Vila, director de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat (ATL), explica que la futura dessaladora provisional del Port de Barcelona es contractarà mitjançant un concurs públic, ja que la sortida de la fase d'excepcionalitat ha provocat que no es pugui contractar per via d'urgència.

Per accelerar la seva implementació l'ATL ha optat per un concurs de serveis, en el qual les empreses interessades podran decidir com es genera l'aigua dessalada: si en un vaixell, com estava inicialment previst, o en una estructura fixa, a l'estil d'una plataforma petroliera.

La Generalitat pagarà pel subministrament d'aquesta aigua un preu encara per definir i que podrà variar en funció de la producció.

"El que no canvia és la capacitat: 40.000 metres cúbics diaris d'aigua dessalada, uns 14 hectòmetres anuals, i la ubicació, el moll de l'Energia del Port de Barcelona", destaca Vila.

La previsió del govern és obrir el concurs públic a la tardor i resoldre'l al gener. L'empresa adjudicatària podria tenir la dessaladora portàtil en funcionament a l'abril. Per tant, la planta estaria en funcionament a la primavera, quan es preveu que es pugui activar la fase d'emergència 2 per sequera en cas que no plogui durant la tardor i l'hivern.

Un canvi de govern, però, podria enterrar el projecte, ja que PSC i Junts no el veuen clar.

Una dessaladora portàtil activa fins que entrin en servei Tordera II i Foix

Els plans del govern en funcions són, segons el contracte de serveis, que la dessaladora portàtil del Port de Barcelona estigui operativa durant 5 anys, però prorrogables fins a l'entrada en servei de les dessalinitzadores de Tordera II i Foix, que s'haurien d'inaugurar el 2028 i 2029 respectivament.

Aquestes dessaladores tenen un cost de més de 500 milions. Entre totes dues haurien d'injectar a la xarxa 90 hectòmetres cúbics d'aigua dessalada cada any.

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut