Els veïns des Mercadal, a Menorca, trigaran dies a recuperar la normalitat després del fort aiguat de dijous (3Cat/Francesc Mauri)

La dana manté en alerta les Balears després de dos dies d'inundacions i pluges de rècord

El temporal segueix instal·lat a les illes i amenaça amb més aiguats, sobretot a Mallorca, mentre les zones més afectades de Menorca miren de refer-se dels danys i tornar a la normalitat

RedaccióActualitzat

Les illes Balears continuen en alerta, per tercer dia consecutiu, pels efectes de la dana que assota l'arxipèlag i que ha ocasionat inundacions i nombrosos desperfectes materials, sobretot a Mallorca i Menorca.

Avui, divendres, el temporal segueix instal·lat a les illes i amenaça amb més aiguats. Durant la nit i matinada ha anat plovent de manera irregular a diferents punts tant de Menorca com de Mallorca, però res a veure amb l'episodi de dijous.

L'Agència Estatal de Meteorologia manté l'avís per pluges fortes, però ha rebaixat el nivell d'alerta de vermell a groc. Està previst que la situació d'inestabilitat es mantingui fins a la tarda, amb especial atenció al llevant de Mallorca i la serra de Tramuntana

A hores d'ara, i aprofitant la treva que ha donat el temporal les darreres hores, s'intenta recuperar la normalitat.

Els aeroports de les Illes ja han recuperat la seva activitat regular pel temporal, després de patir nombroses cancel·lacions i endarreriments. Els més afectats van ser els de Palma, Eivissa i Menorca, amb milers de passatgers perjudicats.

A Menorca, s'han reobert les principals carreteres, després que aquest dijous les fortes pluges deixessin moltes vies tallades i col·lapsessin la mobilitat a l'illa, i els veïns de les zones més afectades es concentren en les tasques de neteja per mirar de refer-se dels danys. 


Més de 200 litres per metre quadrat a Menorca

Tot plegat, després que aquest dijous caiguessin fins a 204 litres per metre quadrat al municipi menorquí des Mercadal en només quatre hores. Un registre rècord en aquesta illa en un mes d'agost.

Una tempesta molt estàtica sobre Menorca va descarregar amb molta força a partir del migdia, sobretot al centre de l'illa. El torrent des Mercadal es va desbordar, va arrossegar vehicles i va deixar habitatges, comerços i garatges inundats

Alaior, la Guàrdia Civil va haver de desallotjar 31 persones d'una residència de gent gran pel risc d'enfonsament.

També van haver de rescatar --fins i tot amb l'helicòpter-- diverses persones que havien quedat atrapades en zones aïllades o carreteres intransitables.

 

Importants desperfectes al torrent des Mercadal, que es va desbordar per la tempesta (TV3)


Afectacions també a Mallorca i Formentera

Dijous al matí les tempestes s'havien concentrat a l'illa de Mallorca i havien ocasionat molts problemes a Pollença, Alcúdia, la serra de Tramuntana i, sobretot, a Sóller. Aquí, els 150 litres per metre quadrat que hi van caure van desbordar la riera i van inundar cases, negocis i hotels.

El temporal també ha obligat a suspendre la connexió en tren entre Petra i Manacor per danys a les vies i van haver d'evacuar 29 passatgers d'un comboi que no podia continuar la marxa.

La dana va irrompre amb força dimecres a l'arxipèlag, amb pluges torrencials en molts punts. A Formentera, el fort temporal va sorprendre moltes embarcacions, que van acabar embarrancant a la costa.

També a Formentera van haver de rescatar nou persones --dues ferides de gravetat--, després que el seu veler xoqués contra unes roques. A més, van poder localitzar amb vida un pescador desaparegut a la costa després d'hores de recerca.

Embarcacions varades pel temporal a la costa de Formentera dimecres


Centenars d'incidències i col·lapse als aeroports

Els serveis d'emergències de les Balears han gestionat més de 400 incidències des de dimarts, sobretot per inundacions en habitatges o acumulacions d'aigua a la via pública.

 

 

La dana també ha comportat afectacions als aeroports, amb desenes de vols cancel·lats o endarrerits per la virulència de les tempestes, al pic de la temporada turística.

Aquest divendres l'episodi encara deixarà forts ruixats i tempestes intenses, que poden anar acompanyades de fang. Segons l'Aemet, a les Balears poden ser molt fortes o torrencials, persistents i amb calamarsa.

Una situació en què tindrien a veure les altes temperatures de l'aigua del mar, que aquesta setmana ha arribat gairebé als 32 graus a Mallorca, una xifra rècord, en línia amb l'escalfament del Mediterrani, que també està registrant valors mai vistos.

 

ARXIVAT A:
Illes BalearsMeteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut