Els impulsors calculen que el 97% de la roba s'escalfa per la radiació tèrmica dels microclimes urbans (Universitat de Chicago/John Zich)

La cursa per trobar la roba més fresca: una tela promet 9º menys que la seda

Investigadors de la Universitat de Chicago patenten un teixit que reflecteix alhora la llum solar i la radiació tèrmica de l'asfalt i que creuen que es podria fer servir per recobrir edificis i cotxes

Cotó, lli, seda, cànem, bambú… a l'hora de vestir-nos hi ha molts teixits que ajuden a mitigar la calor, i el llistat s'allarga si considerem alguns materials sintètics, on proliferen opcions comercials que s'atorguen un grau mai conegut de confort, sobretot en roba esportiva.

La cursa per entrar en l'Olimp de les teles amb bones propietats tèrmiques no para de créixer per la competència de la indústria de la moda.

Ara, una nova tela desenvolupada per científics de la Universitat de Chicago promet 9 °C més de frescor que la seda, però més enllà del termòmetre, la clau radica en com està dissenyada.

Està pensada per combatre el microclima urbà, és a dir, les illes de calor que es generen a les ciutats, en part, per la radiació tèrmica del paviment i els edificis, que augmenten la temperatura ambiental.


Un teixit que repel·leix el sol i també la radiació tèrmica

Chenxi Sui i Ronghui Wu són investigadors de l'Escola d'Enginyeria Molecular Pritzker de la Universitat de Chicago, als Estats Units, i els autors principals de l'estudi, que ha publicat la revista Science.

Asseguren que "per fer un tèxtil fresc que tingui potencial per aplicar-se a la vida real, cal tenir en compte l'entorn", ja que molts materials que funcionen bé a les proves de laboratori no acaben sent pràctics en ciutats.

Per entendre-ho, expliquen que la roba que acostumem a portar a l'estiu ja és de materials que reflecteixen la llum solar directa. El problema, diuen, és que només els barrets, la zona de les espatlles i la part superior de les sabates reben aquesta llum directa.

Calculen que, en realitat, el 97% de la roba s'escalfa per la radiació tèrmica que arriba pels costats i per sota i està exposada a unes ones que actuen d'una altra manera:

"La llum solar és visible, mentre que la radiació tèrmica és infraroja, de manera que tenen diferents longituds d'ona. Això vol dir que cal un material que tingui dues propietats òptiques alhora i això és un gran repte."

"Cal jugar amb la ciència dels materials per dissenyar i afinar el material perquè doni diferents ressonàncies a diferents longituds d'ona", detallen.

Per aconseguir-ho han fet proves sota el sol d'Arizona i en illes de calor de Chicago i afirmen que el seu material es va mantenir 2,3 °C més fresc que el teixit emissor de banda ampla utilitzat per a roba esportiva i 8,9 °C més fresc que la seda.

Chenxi Sui i Ronghui Wu provant el nou teixit a Arizona (Universitat de Chicago/Chenxi Sui)

Aplicacions en roba, edificis, cotxes i packaging

Els investigadors, que han anomenat la seva tela SSHF, inicials en anglès de teixit jeràrquic espectralment selectiu, ja han aconseguit una patent.

Ara treballen en altres aplicacions del material, com ara una versió més gruixuda, protegida per una capa invisible de polietilè, que podria fer-se servir per recobrir edificis o cotxes i reduir la temperatura interior sense necessitat d'aire condicionat.

És el que s'anomena sistema de refrigeració passiu, i els autors creuen que pot complementar i reduir la necessitat de sistemes refrigerants que consumeixen energia i contribueixen a l'escalfament global: "Es pot estalviar molt en refrigeració, electricitat i energia."

També pensen que podria utilitzar-se per fabricar bosses i caixes per transportar aliments frescos sense que es facin malbé per la calor.

Els investigadors diuen que busquen ajudar les persones que viuen en entorns urbans a sobreviure als impactes de la crisi climàtica. Això, quan es calcula que el 2050 un 68% de la població viurà en ciutats.

 

ARXIVAT A:
CiènciaEstats UnitsModaTecnologiaCrisi climàticaRecerca científica
Anar al contingut