Eulàlia Reguant i Edgar Fernandez, de la CUP
Els anticapitalistes han reunit el seu Consell Polític, en què s'han marcat les prioritats per aquesta legislatura

La CUP posa tres condicions a ERC per "assumir tota la responsabilitat que calgui"

Els comuns proposen un govern amb ERC i el suport del PSC com a "única alternativa real" per a un executiu d'esquerres

RedaccióActualitzat

Tretze dies després de les eleccions al Parlament de Catalunya, els partits continuen les negociacions per formar govern. Aquest dissabte, tant la CUP com Catalunya en Comú han reunit les seves cúpules per analitzar els pròxims passos a seguir. Els dos partits han posat condicions a Esquerra per negociar la investidura.

El Consell Polític de la CUP ha marcat tres condicions per donar suport al govern i per definir el seu futur paper a les institucions: el blindatge de la repressió policial, l'aplicació d'un pla de rescat social i la represa del camí cap a l'autodeterminació. Ho ha explicat la diputada Eulàlia Reguant després de la reunió.

"És prioritari aturar les hemorràgies que pateix el país, que es tradueixen en una vulneració dels drets bàsics i fonaments, com el dret a l'habitatge o el dret a protesta."

Per la CUP, aquests punts han d'estar garantits abans de decidir si entren al govern o no. Els cupaires asseguren que estarien disposats a "assumir la responsabilitat que calgui" si es compleixen les seves condicions.

 

Sobre un paper a la mesa de Parlament -aquests dies s'ha parlat fins i tot d'assumir-ne la presidència- asseguren que si hi ha un "pacte antifeixista" i la garantia que es pugui debatre de tot "sense restriccions" estan "disposats a assumir totes les responsabilitats".

El diputat Carles Riera ha explicat en una roda de premsa que la formació posarà l'enfocament de la legislatura "al centre". Assegura que el fet que la CUP ocupi un lloc a la mesa "mai" suposarà un "intercanvi de cadires".

El posicionament del partit s'ha comunicat després de les assemblees obertes de la formació fetes aquesta setmana, amb una participació de més de 800 persones.

 

Els comuns insisteixen en el tripartit

La coordinadora nacional de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, només veu possible un govern amb Esquerra i el suport extern dels socialistes, sense Junts per Catalunya.

Els comuns també han fet el seu Consell Nacional aquest dissabte, i Albiach ha admès que la seva no és una fórmula "fàcil", però ha assegurat que és "l'única opció" davant els vetos creuats entre ERC i el PSC.

 

Albiach ha demanat un "gest de generositat" als socialistes, la força guanyadora de les eleccions, i ha recordat que ERC té dues majories parlamentàries disponibles. Per això, també ha demanat "intel·ligència política" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb l'objectiu d'afavorir la formació d'aquest govern "progressista".

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021CUPEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut