La cap de llista de la CUP per Girona, Mireia Vehí, aquest dimecres al programa "Els matins" de TV3

Vehí (CUP) facilitaria la investidura a Sánchez si hi ha "data i pregunta" del referèndum

La candidata per Girona, Mireia Vehí, ha qualificat el referèndum de "mare de tots els drets" i diu que volen tornar al Congrés per fer-hi "una intervenció ideològica"

RedaccióActualitzat

La CUP només facilitarà la investidura del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, si es compromet a fixar "la data i la pregunta" d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Ho ha afirmat aquest dimecres la cap de llista per Girona, Mireia Vehí, en l'entrevista electoral al programa "Els matins" de TV3 per les eleccions generals al Congrés i al Senat del 23 de juliol.

Vehí ha qualificat el referèndum de "paraigües fonamental" de la resta de drets:

"L'autodeterminació és la mare de tots els drets, perquè té a veure amb la lliure associació de la ciutadania, tu què vols ser, en quin país vols viure i com vols viure, i per tant votar és un element de sentit comú."

Vehí ha lamentat que Sumar no defensi explícitament el dret d'autodeterminació de Catalunya, que ha afirmat que continuen volent el 80% dels catalans, inclosos molts votants del PSC.


Balanç positiu de la primera legislatura de la CUP al Congrés

La candidata per Girona, que fa quatre anys va ser número 1 per Barcelona, ha fet un balanç positiu de la primera legislatura de la CUP al Congrés dels Diputats.

Ha dit, però, que hi han constatat que "el règim del 78 és irreformable" i també que PP i Vox estan guanyant una "guerra cultural" que PSOE i Unides Podem han renunciat a lluitar.

En aquest sentit, ha assegurat que el govern de Pedro Sánchez ha fet les mateixes polítiques que els del PP en àmbits com les fronteres, interior i la "dissidència política".

Segons ha afirmat, volen continuar al Congrés per fer-hi "una intervenció ideològica" de defensa dels valors de l'esquerra i dels drets civils i socials que considera que estan en perill.

Segons Vehí, molts d'aquests drets són econòmics i exigeixen augmentar els impostos als més rics, controlar els preus i, en general, repartir millor la riquesa entre la població.

En aquest sentit, ha dit que a Espanya el 10% de la gent més rica acumula el 75% de la riquesa, i que això implica molta desigualtat que el govern espanyol no ha afrontat com caldria.

Pots veure l'entrevista sencera aquí:

 

Albert Botran (CUP): "Sense compromís per l'autodeterminació cap candidat mereix el nostre suport"

El candidat de la CUP per Barcelona voldria que el dret a decidir dels catalans fos la condició mínima perquè l'independentisme investís el pròxim president espanyol. Ho ha assegurat a l'entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" en què ha afegit que "ha de quedar clar que la part espanyola no té uns mínims compromisos democràtics".

Sobre l'ofensiva judicial i també del PP i Vox contra el català, Botran assegura que "la millor defensa és un bon atac" i aposta per refermar la immersió lingüística. També ha avançat que en cas d'aconseguir escó al Congrés, no acabaria la legislatura: "No em veig quatre anys més a Madrid."

Recupera l'entrevista aquí:

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23JCUPMireia Vehí
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut