Els últims dies 1.300 persones han estat rescatades al Mediterrani (EFE/imatges cedides per Sea Watch)

La crisi humanitària "no fa vacances": desenes de migrants morts o desapareguts a l'Egeu

Uns 800 migrants esperen port segur després de ser rescatats al Mediterrani central

Juli Rodés AlmerActualitzat

Almenys trenta persones han mort, entre dimecres i divendres, en aigües gregues del Mediterrani, en tres naufragis diferents d'embarcacions que miraven d'arribar a Europa.

El recompte que s'ha pogut fer a partir del relat dels migrants rescatats també permet establir que a les aigües del mar Egeu hi han desaparegut almenys una vintena de persones.

Aquest dissabte tres vaixells i un helicòpter dels guardacostes, i altres vaixells, continuen les tasques de cerca de possibles supervivents o de cossos del naufragi més recent, que va passar divendres a prop de l'illa de Paros.

Els equips de rescat van poder salvar 63 persones i recuperar 16 cossos, d'un nadó, tres dones i 12 homes.

Sembla que a l'embarcació hi viatjaven unes vuitanta persones.

Divendres mateix, però al matí, 90 persones més van ser rescatades d'un altre naufragi, ocorregut dijous a la nit quan l'embarcació en què viatjaven va encallar a tocar de l'illot de Prasonisi, al nord de l'illa d'Anticitera.

Fins a 27 infants, 11 dones i 52 homes van salvar la vida, mentre 9 dones i 2 homes van morir al mar.

El dia abans, també al sud de Grècia, a prop de l'illa de Folégandros, lluny de les rutes habituals, almenys tres persones van morir en el naufragi d'una tercera embarcació en què viatjaven entre una trentena i una cinquantena de persones.

Hi hauria, per tant, entre una quinzena i una vintena llarga de desapareguts.

Els equips de rescat van poder salvar 13 persones, majoritàriament iraquians, però també sirians i egipcis.

Almenys 30 persones han mort al mar Egeu, aquesta setmana, i 20 hi han desaparegut (EFE/Cedides per SOS Mediterranée)

L'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als Refugiats, considera que aquest és el pitjor naufragi que hi ha hagut el 2021 al mar Egeu.

Adriano Silvestri, representant d'ACNUR a Grècia, remarca: "Aquest naufragi ens recorda dolorosament que hi continua havent persones que s'embarquen en viatges perillosos buscant seguretat".

Aquest divendres, d'altra banda, els guardacostes grecs han interceptat una quarta embarcació, amb 92 infants i homes a bord, que s'havia encallat a la península del Peloponès.

A més, han pogut detenir tres suposats traficants de persones que després de l'accident havien fugit a peu.


"Traficants indiferents a la vida"

Mitjans grecs remarquen que els naufragis d'aquesta setmana han passat tot i que les condicions meteorològiques eren bones, una situació que segurament propicia la sortida d'embarcacions.

El govern grec ha acusat el govern turc de fer els ulls grossos amb les persones que s'embarquen per mirar d'arribar a Grècia, un fet que seria una violació dels acords signats el 2016 amb la Unió Europea a canvi de rebre una ajuda econòmica de milers de milions d'euros.

El govern turc ha negat les acusacions.

Grècia acusa Turquia de no aturar la sortida de migrants cap a Europa (EFE/Cedides per Sea Watch)

Giannis Plakiotakis, ministre grec d'Afers Marítims, també ha lamentat que "l'activitat criminal dels traficants de persones, que són indiferents a la vida humana", s'hagi intensificat, amuntegant desenes de persones en perill, sense armilles salvavides, en embarcacions que no compleixen les normes bàsiques de seguretat".


Més de 800 migrants esperen port segur

 

En paral·lel a la situació al mar Egeu, al Mediterrani central hi ha dos vaixells d'ONG que esperen autorització per desembarcar en un port segur.

Entre tots dos, el Sea Watch 3, de l'organització del mateix nom, i el Geo Barents, de Metges sense Fronteres, han salvat més de 800 persones de morir ofegades, els últims dies.

Hi ha més de 800 persones que esperen port segur per poder desembarcar (EFE/Imatges cedides per Metges sense Fronteres)

Això mentre un tercer vaixell, l'Ocean Viking, de SOS Mediterranée, ja navega rumb al port sicilià de Trapani per desembarcar-hi les 114 persones que va rescatar fa nou dies.

Serà l'endemà que un quart vaixell, el Sea-Eye 4, de l'organització alemanya del mateix nom, pogués baixar a terra ferma 216 persones a Pozzallo, també a Sicília.


2.500 morts i desapareguts al Mediterrani

Pel que fa al Sea Watch 3, porta a bord 270 migrants, rescatats en les últimes hores en tres operacions diferents.

"La catàstrofe humanitària al Mediterrani no fa vacances", ha declarat Mattea Weihe, cap de la missió del Sea Watch 3, en un missatge enviat als mitjans en què també denuncia que "mentre la política europea parla festivament de la caritat, deixa milers de persones ofegades davant la seva porta".

El Geo Barents, per la seva banda, els últims dies ha rescatat, en diverses operacions, 558 persones, una xifra elevada que ha complicat la situació a bord.

L'ACNUR calcula que unes 2.500 persones han mort o desaparegut al Mediterrani, entre l'1 de gener i el 30 de novembre d'aquest any, mirant d'arribar a Europa.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut