La crisi constant entre Mossos i Interior: 5 cessaments al capdavant del cos en 4 anys

Relleu amb polèmica a la cúpula dels Mossos d'Esquadra: Interior ha cessat el comissari en cap, Josep Maria Estela, i el seu lloc l'ocuparà Eduard Sallent en funcions

RedaccióActualitzat

La crisi als Mossos d'Esquadra és constant. En nou mesos, el Departament d'Interior ha rellevat dos caps de la policia de Catalunya: primer Josep Lluís Trapero; ara Josep Maria Estela.

En total, des del 2018 hi ha hagut cinc cessaments al capdavant del cos: el relleu de Ferran López per Miquel Esquius; el canvi d'Esquius per Eduard Sallent; el cessament de Sallent i la restitució de Trapero; el canvi de Trapero per Estela i, aquest dilluns, la destitució d'Estela. I la inestabilitat de la institució no ajuda jutges, fiscals i altres cossos policials.

Interior justifica la destitució d'Estela aquest dilluns adduint discrepàncies amb el seu número dos, el comissari Eduard Sallent. Els crítics amb el conseller Elena hi veuen inestabilitat, mentre que el departament insisteix que des de fa temps hi ha un objectiu de fons que és feminitzar la cúpula dels Mossos.

De moment Sallent ocuparà el lloc d'Estela. Sallent ja va liderar els Mossos amb Miquel Buch com a conseller d'Interior. Té el suport de Junts i també d'Esquerra Republicana, un fet que genera algunes suspicàcies internes.

El fet que l'hagin nomenat en funcions fa pensar en un altre relleu no gaire llunyà.

Eduard Sallent, en una imatge de l'any 2019, quan era comissari en cap dels Mossos
Eduard Sallent en una imatge de l'any 2019, quan era comissari en cap dels Mossos (ACN/Miquel Codolar)


La difícil cohabitació Estela-Sallent

El desembre de l'any passat, Interior va nomenar Estela cap del cos. Al mateix temps, però, li triava l'equip amb qui havia de treballar, començant per Sallent. El rum-rum a l'interior del cos era clar: el departament pretenia que Estela figurés sense liderar. Estela no ha acceptat aquesta cohabitació.

Un exemple de les diferències que han tingut els últims mesos: al gener el conseller d'Interior va anunciar que duplicaria el personal a la unitat anticorrupció. Fonts policials, però, asseguren que a dia d'avui els 12 mossos que s'havien demanat encara no han arribat.

Aquest divendres, amb la crisi ja en efervescència, els papers van arribar a la taula del comissari perquè pogués fer la tramitació i incorporar els nous agents.

Un altre desacord va ser quan Estela va presentar la llista de nous comissaris. La conselleria no la va acceptar perquè volien més dones comissàries. Finalment seran quatre de sis.

El fins avui comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela
El fins avui comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela (ACN/Jordi Borràs)


Finalment, el fins avui comissari en cap va comunicar al conseller d'Interior que no volia Sallent a la cúpula policial perquè li era deslleial. La resposta de Joan Ignasi Elena va ser rotunda: "Sallent no es toca".

Des d'aleshores s'han filtrat diverses informacions perquè Estela dimitís... fins que Elena l'ha cessat. Tanmateix, feia uns dies, en una entrevista a "Els matins", el conseller d'Interior negava una crisi més que evident.

A la carta de comiat que Estela ha enviat al cos es destaca la paraula "mesquinesa", en referència al tracte rebut pels que van decidir posar-lo al capdavant de la policia de Catalunya.

Ja fa temps que, entre els comandaments del cos, plana la necessitat de fer front a la ingerència política.


Els sindicats alerten de la politització del cos

La reacció dels sindicats policials al cessament d'Estela ha estat acusar el conseller d'Interior de polititzar els Mossos i no donar-los informació:

Pere Garcia Quer, SAP-FEPOL: "El que volem és que se'ns donin explicacions, no ens en volem assabentar per la premsa. Nosaltres venim a reclamar calma en el cos. Som un cos que en els últims temps ha patit un desgast important"

Albert Palacio, USPAC: "Hi ha una politització del cos que no ens agrada. No volem un cos policial polititzat. Ells s'omplen la boca sempre de l'Estat, de si estan polititzats els cossos policials, i és el que estan fent aquí"

Els sindicats pressionen el departament perquè expliqui els motius del cessament d'Estela. I el sindicat de comandaments ha demanat una reunió amb el conseller. De fet, aquest diumenge a la nit va fer un pronunciament excepcional a favor de la continuïtat del comissari en cap i demanant respecte per al cos.

 

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut