La crisi a ERC pels cartells s'enreda amb amenaces de querelles i la publicació d'uns àudios

El partit cessa l'excap de comunicació i l'acusa de filtrar unes converses gravades d'amagat que mostren les maniobres per intentar tapar el cas dels cartells sobre l'Alzheimer i els germans Maragall

RedaccióActualitzat

Nou capítol del cas dels cartells que atacaven Ernest i Pasqual Maragall i que van sortir de les files d'ERC.

Enmig d'una crisi que sembla lluny de tancar-se, el partit ha acordat cessar el seu excap de comunicació, Tolo Moya, que ara estava contractat a la Diputació de Barcelona. A més, uns i altres tenen decidit portar el cas als jutjats.

Fonts dels republicans expliquen que el partit ha presentat una demanda contra l'exdirector de comunicació per "filtració d'informació confidencial de manera esbiaixada als mitjans de comunicació".

Esquerra acusa Moya de la filtració a l'Ara i RAC1 d'uns àudios que es van gravar d'amagat i que demostrarien que ERC va intentar tapar el cas i volia convèncer Ernest Maragall de retirar la denúncia.


Moya acusa ERC de silenciar-lo i es defensarà "per via judicial"

Pel seu cantó, l'excap de comunicació assegura que denunciarà Maragall per haver mentit en el comunicat on l'assenyalava com el responsable dels cartells de l'Alzheimer, i també estudia accions legals contra Esquerra a l'espera de l'informe que podria acabar-lo expulsant.

En un comunicat, Moya ha acusat ERC de situar-lo com a cap de la trama des de l'inici "sense aportar cap mena de prova" i ha assegurat que no permetrà que se l'acusi de res del que no és "responsable".

"Aquest cessament demostra una vegada més ser una mesura desesperada per silenciar qui formalment, i des de dins, ha demanat que es continuïn investigant els fets per arribar a tota la veritat".

En canvi, sí que accepta "de manera formal" el cessament perquè no se sent "identificat" amb la manera de fer de la direcció actual d'ERC.

A més, acusa la formació d'haver anat canviant la versió dels fets a mesura que se n'han anat coneixent més detalls i d'haver "mentit" sobre "el coneixement i l'encobriment del cas de manera reiterada".

Moya, el dia que va anar a declarar en el marc de la investigació interna (3Cat)

La gestió de la crisi, en entredit

Tot plegat, després que diverses informacions hagin posat en entredit la gestió d'aquesta crisi per part d'ERC.

Un xat de Signal al qual ha tingut accés TV3 mostraria com fa menys de tres mesos que membres del partit i càrrecs del govern continuaven fent encàrrecs al militant de l'Anoia que estaria al darrere de la maquinària B, una estructura que no queda recollida a l'organigrama de l'aparell de comunicació del partit i en què estarien implicats els joves que haurien cobrat 50.000 euros del partit per mantenir el silenci.

A més, els àudios que ara s'han fet públics --d'una reunió que el partit emmarca en la voluntat de minimitzar els efectes de l'escàndol i diu que està recollida en l'informe intern-- també han destapat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mantenir una trobada amb Maragall al febrer en què van parlar de l'assumpte.
 

Una conversa gravada

Malgrat que de cara enfora ningú ha admès cap responsabilitat, la gravació que ara han publicat l'Ara i RAC1 mostra com els responsables de comunicació republicans eren conscients des de fa temps que la situació se'n podia anar de les mans i havien posat en marxa un pla, "un tallafoc", per intentar minimitzar els efectes de l'escàndol en funció del que digués la investigació dels Mossos.

La reunió, que és del 8 de febrer d'aquest any, va enregistrar-se d'amagat.

Se senten quatre persones: l'aleshores viceconseller Sergi Sabrià, el vicesecretari general de comunicació d'ERC, Oriol Duran, el gerent del partit, Jordi Roig, i el director de comunicació en aquell moment, Tolo Moya.

De la conversa es desprèn que no saben el detall de la informació que ha arribat a Ernest Maragall, però estan decidint què caldrà fer el dia que el cas esclati i ERC quedi assenyalada.

El gerent proposa que primer s'esbrini "què diu l'informe" dels Mossos, per així poder decidir si es manté "el tallafoc" en la investigació interna:

"Primer hem de veure què diu, i quan ho sapiguem, decidim. Si diu noms, la complience [investigació interna] haurà de cridar-los. I què dirà? Doncs depèn de qui siguin, si mantenim el tallafoc o no."

En el context de la mateixa trobada, Sabrià exposa que la millor solució passa perquè Maragall retiri la denúncia i el partit li demani disculpes. "Treus una part de riscos", diu qui en aquell moment era viceconseller:

"Si ja tens la disculpa feta, quan algú digui que van ser aquests l'Ernest pot sortir i dir 'a mi què m'explica, vaig retirar la denúncia i se'm van disculpar".

En aquest sentit, els quatre càrrecs que participen en la reunió per abordar la previsible crisi apunten a un nom, Pol, a qui carregar les culpes. Així ho exposa Oriol Duran:

"Hem de saber si a l'informe hi ha un nom o no. Si dius que hi ha el Pol, tu cites el Pol i punt. I si hi ha més noms, és el Pol que ha parlat amb ells. Tu vas parlar amb el Pol."

També diu que cal atribuir l'acció a un grup que actua pel seu compte:

"Fan cosetes i funcionen. Els tios s'envalenteixen i arriben aquí, no se'ls hi diu. Ho has d'acabar aquí, amb el Pol, i t'has de disculpar."

Tot i això, Duran recorda als seus companys el risc que l'estratègia se'ls giri en contra i l'estructura del partit acabi assenyalada:

"Ens estan espantant perquè algú surti. A veure si encara estarem fotent-nos una soga al coll i no hauríem de fer-ho. Ara això ho tenim a la porta, en el moment que tu demanis perdó, entra. Donem una connexió."

Davant de les propostes dels companys, en l'àudio se sent com Tolo Moya proposa explicar "la veritat":

"Puc dir la veritat. Que quan veig això sospito, començo a preguntar i al final m'acabo assabentant que sí, que han sigut ells. Podem dir això i que els nois estan cagats, que és la veritat."

 

Reunió Aragonès-Maragall

Durant la conversa, Sabrià --que fins pocs dies abans era cap de gabinet de Pere Aragonès-- explica l'existència d'una reunió entre el president de la Generalitat i Ernest Maragall en què va sortir el cas dels cartells, tal com confirmen a TV3 fonts de Palau.

Aragonès i Maragall, en una imatge d'arxiu (Carlos Luján/Europa Press)

Dels àudios s'entén que l'excandidat a l'alcaldia de Barcelona ja tenia informació sobre el transcurs de la investigació dels Mossos i estava molt molest pel cas. "Aneu-lo a veure quan estigui de més humor", va advertir-los algú.

Segons Sabrià, en aquella trobada Aragonès va "llepar" Maragall "fins a morir":

"Fem la trobada amb el Pere, que ja l'ha llepat fins a morir. Però l'altre ja té el paper i li ha dit al presi."

Just és en aquesta reunió que sorgeix la preocupació de l'equip de comunicació i el gerent per tenir l'informe dels Mossos i poder anticipar l'estratègia.  

En l'àudio, Sabrià detalla que els Mossos li han traslladat a l'advocada de Maragall que el cas es tancarà si el denunciant no té voluntat de tirar-lo endavant. "Seguiran rascant? no ho sé, però la carpeta existeix", explica Sabrià tot just dues setmanes després de ser normenat viceconseller.
 

Junqueras diu que desconeixia la "conxorxa"

Casualitat o no, Oriol Junqueras ha signat aquest dimecres una carta en què assegura que ni ell ni Marta Rovira no sabien res de la suposada estructura paral·lela que va encarregar els cartells de l'Alzheimer.

El fins fa poques setmanes president d'ERC escriu a La Vanguardia que ell desconeixia aquests fets i assegura estar convençut que Rovira i l'executiva nacional tampoc no estaven al corrent de tal "conxorxa".

Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu (Kike Rincón/Europa Press)

Alhora, ell i els altres quatre autors de l'article lamenten el dany a la reputació de les sigles d'Esquerra i demanen arribar al fons en la investigació per esclarir responsabilitats internes i saber la veritat, més enllà de les dimissions i expulsions, després de l'expedient sancionador que s'ha obert contra el militant de l'Anoia, Tolo Moya, Sergi Sabrià i Marc Colomer.

El text signat per Junqueras qualifica els fets de repugnants i rebutja que, en les campanyes, les males praxis superin els límits de l'ètica.

Dilluns, després de l'executiva, Marta Rovira va defensar davant la premsa que no estava al cas dels detalls de les campanyes d'activisme, si bé va negar l'existència de cap estructura paral·lela i va donar per descomptat que ella mai hauria autoritzat un cartell com aquest.

Marta Rovira va parlar sobre el cas després de l'executiva de dilluns (Kike Rincón/Europa Press)
ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasErnest Maragall
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut