La Covid arruïna el sector dels casaments: el 85% de les bodes s'han ajornat o suspès
Un convit de casament amb totes les mesures de seguretat (CCMA)

La Covid arruïna el sector dels casaments: el 85% de les bodes s'han ajornat o suspès

El sector considera la situació catastròfica i assegura que les celebracions es poden fer de forma segura

Rubén CabúsActualitzat

El sector de l'organització de casaments esperava que el 2020 fos un any extraordinari, perquè es preveia una certa recuperació de la crisi, però la pandèmia va fer suspendre i ajornar el 85% dels casaments. I el segon trimestre de l'any ha suposat una altra caiguda. "Estem vivint una autèntica catàstrofe econòmica". Són paraules de Pep Minguell, president de l'Associació d'Empreses de Gestió d'Esdeveniments i Casaments. Minguell xifra les pèrdues en 3.500 milions d'euros aquest any, un 90% de reducció de la facturació del sector, ja que les poques bodes que s'han fet han tingut molts menys convidats.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, l'associació ha alertat de les dificultats que travessa el sector, que podrien comportar el tancament d'un 40 o 50% dels restaurants, i de quins són els damnificats col·laterals de la situació: fotògrafs, tècnics de so, animadors, wedding planners i DJs, entre molts d'altres. Minguell confia a poder reunir-se aviat amb l'administració per reclamar ajuts o una flexibilització de les mesures que permetin salvar el sector.

Pep Minguell, president de l'Associació d'Empreses de Gestió d'Esdeveniments i Casaments, als Matins

Com s'ha de fer un casament segur?

Els casaments en temps de pandèmia són sensiblement diferents als convencionals. Abans d'accedir al recinte cal superar la prova del termòmetre, els convidats han de signar una declaració d'autoresponsabilitat i hi ha d'haver una llista de convidats i treballadors que permetin fer una traçabilitat correcta en cas de positiu per Covid. A més, les taules han de tenir un màxim de 6 persones i han d'estar ben separades entre si, és preferible fer el convit en un espai exterior, i cal portar mascareta en l'estona de ball i final de festa. En molts casos, el càtering s'adapta a la nova situació, sobretot en l'aperitiu inicial.

En alguns casos se'ls prohibeix fer ball o acabar a la 1 de la matinada, com als locals d'oci nocturn, però asseguren que no se'ls pot equiparar, perquè les persones que hi participen estan totalment controlades. "Els casaments són espais encapsulats, una situació que ens afavoreix i que ens fa molt diferents al que passa en el món de l'oci nocturn", assegura Minguell. Considera que fer tests ràpids abans d'accedir a les instal·lacions encara faria més segures les bodes.

L'Albert i l'Ismael s'han casat igualment sense deslluir la festa per les mesures (Albert Ibáñez i Ismael Infante)

El gremi assegura que els pocs casoris que s'han fet han estat segurs, com el de l'Albert Ibáñez i l'Ismael Infante, que s'han casat aquest cap de setmana a Olèrdola després de cinc anys de relació. El casament ha reunit una seixantena de convidats, dels prop de 90 convidats inicials.

Ismael:"Algunes persones grans han preferit no venir i la majoria dels nostres amics que viuen fora de Catalunya tampoc, ja que la situació de quarantenes els complicava molt la cosa. Ho entenem."

Albert: "Alguns dels convidats venien amb por, amb poques expectatives. En acabar la boda molts d'ells ens van dir que s'ho havien passat molt bé, que s'havien sentit molt segurs i que havien pogut gaudir molt de la celebració. Que ho necessitaven..."

 

Casaments ajornats per culpa de la Covid-19

La realitat, però, és que la pandèmia ha fet que moltes parelles hagin decidit ajornar el casament. Les dificultats per poder seguir les mesures de seguretat, no poder celebrar una boda amb ball final fins a altes hores de la nit o no voler posar familiars en perill són alguns dels motius més habituals a l'hora de prendre aquesta decisió.

La Lidia i l'Artur Piquet esperaran un any més per casar-se (CCMA)

És el cas de la Lidia de la Fuente i l'Artur Piquet. El seu casament tindrà gairebé 200 convidats, i s'hauria d'haver celebrat l'11 de juliol, després el van posposar al 23 d'octubre i finalment han decidit fer-lo el 17 de juliol de l'any vinent.

Lidia: "Ha estat un pal gran prendre aquesta decisió, teníem por i no sabíem quina era la millor opció. Hi ha hagut moments de voler tirar-ho tot endavant i d'altres que pensàvem que això era inviable, impossible de fer. Però la il·lusió no es perd."

Artur: "Tots els convidats han entès molt bé la situació i ens han dit que era el que havíem de fer. Esperem que la vacuna ens ajudi a celebrar la boda com volem."

 

La Yolanda l'Oriol ajornen la boda perquè el pares no poden venir pel tancament de fronteres (Oriol Cortés i Yolanda Guavita)

En altres casos, alguns factors externs han obligat a prendre aquesta decisió. L'Oriol Cortés i la Yolanda Guavita ja han ajornat el seu casament dues vegades. La boda prevista al juny va posposar-se al novembre, i finalment hauran d'esperar a l'any vinent. El motiu és que els pares de la Yolanda, que són colombians, no poden viatjar fins a Barcelona per culpa del tancament de fronteres.

Yolanda: "Només pensar que els meus pares no serien a la boda em feia plorar. No podia imaginar-me el meu casament sense ells. Però estic contenta perquè tothom ho ha entès i ens està ajudant a trobar una nova data."

Oriol: "Ja teníem mig assumit que els meus futurs sogres no podrien venir. Ara ja busquem data per a l'estiu vinent, no val la pena reprogramar-la per al novembre i que torni a passar el mateix."

Mesures per a "un sector catastròfic"

El sector reclama a l'administració mesures per rescatar de la fallida econòmica. Consideren els préstecs ICO vàlids però que generen un endeutament exterior a les empreses que després s'ha de tornar amb interessos i que si no s'aconsegueix reflotar els negocis, representen més pèrdues.

Proposen un alliberament o rebaixa en el preu dels lloguers dels locals, una rebaixa o quitança als impostos directes o indirectes com ara l'IRPF, l'IVA o les quotes dels autònoms, i injectar ajudes directes al sector.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut