La Covid acabarà sent com un refredat comú que afectarà sobretot els infants
D'aquí uns anys, la Covid afectarà sobretot els nens, que quedaran immunitzats (Wikimedia Commons-Lucélia Ribeiro-CC-BY-SA-2.0)

La Covid podria acabar sent com un refredat comú que afectaria sobretot els infants

Un model elaborat per tres biòlegs preveu que, en pocs anys, la malaltia no sigui més greu que el refredat comú i que proporcioni immunitat per a tota la vida

Xavier DuranActualitzat

D'aquí uns anys, la Covid-19 serà una malaltia que pràcticament només afectarà els infants, que la passaran de manera lleu, com un refredat comú. Això és el que preveuen tres investigadors nord-americans que han elaborat un model per predir l'evolució del que ara és una pandèmia fins que es convertirà en una malaltia endèmica poc greu.

Per tant, com afirmen la majoria de científics, el SARS-CoV-2 no desapareixerà, però és molt probable que l'impacte futur sigui molt lleu i la població i el sistema sanitari hi puguin fer front sense excessius problemes.

Els autors són Jennie Sara Lavine I Rustom Antia, de la Universitat Emory d'Atlanta, i Ottar N. Bjornstad, de la Universitat Estatal de Pennsilvània. L'article s'ha publicat a la revista Science.


Un coronavirus com els altres

La hipòtesi de partida per elaborar el model és que tots els coronavirus, grup al qual pertany el SARS-CoV-2, ataquen la immunitat de manera similar. Per tant, el què ha passat amb altres coronavirus, com el SARS o el MERS, pot indicar el futur del SARS-CoV-2.

Per als autors, la pandèmia actual és conseqüència que hagi aparegut un nou virus en una població que, per tant, no té defenses. I això ha fet que sobretot la població de més edat, més vulnerable a la malaltia greu, s'hagi vist molt afectada i el virus s'hagi anat transmetent.

En el seu model, a part del que es coneix sobre el virus en si mateix, els autors han introduït dades sobre com afecta cada franja d'edat I la gravetat. També han considerat tres elements més sobre la protecció immunològica: la susceptibilitat a la reinfecció, l'afebliment de la malaltia si hi ha reinfecció i la transmissibilitat del virus després de la reinfecció.

La conclusió és que, per a la majoria de gent, la infecció es produiria entre els 3 i els 5 anys. És a dir, fins i tot abans de l'edat en què se solia produir el xarampió abans que hi hagués vacuna.

Hi pot haver un ritme d'expansió que dependrà de la combinació de la transmissibilitat de la infecció –el que anomenem Ro-, l'afebliment de la immunitat al llarg del temps i la reinfecció de la gent més gran.

La infecció en els nens seria lleu i els proporcionaria immunitat per a la resta de la seva vida. Hi podria haver reinfeccions al cap d'un any, però els símptomes serien encara més lleus.

Les infeccions primàries es podrien donar en nens que no estiguessin vacunats i en adults que tampoc no ho estiguessin i no haguessin passat la malaltia.

Sobre com modificarien aquestes previsions l'aparició de noves variants, creuen que la immunitat adquirida seria suficient per evitar una Covid greu.

Entre un i deu anys

I quan es produirà tot això? Preveuen que trigarem entre un i deu anys i que la velocitat depèn de diversos factors. Si les vacunes donen protecció de curta durada, però redueixen la gravetat de la malaltia, com passa amb altres coronavirus, la Covid serà endèmica d'aquí poc temps.

Fins i tot si els nens que agafen la malaltia la passen de forma lleu i s'immunitzen, creuen que la vacunació generalitzada no serà imprescindible.

Però si les primeres infeccions en nens són greus, com passa amb el virus de la MERS, caldrà vacunar tots els infants.

Els autors també exposen algunes dificultats que es poden presentar. Detectar nous casos pot ser molt més difícil si les infeccions i reinfeccions provoquen símptomes lleus. Això dificultaria traçar i controlar els brots.

Un altre dubte el genera una cosa que encara no se sap: si les persones que han passat la malaltia o les que es vacunen, a part de quedar protegides de la Covid greu, poden transmetre el virus o no. D'això depèn que s'assoleixi la immunitat de grup.

De moment, el que se sap és que en la majoria de persones que han superat la Covid la immunitat es manté, almenys, al cap de vuit mesos. La malaltia és massa jove, encara, per extreure conclusions a més llarg termini.

Però segons el model dels tres autors, és molt probable que d'aquí pocs anys es pugui conviure amb el SARS-CoV-2 i que aquesta pandèmia quedi com un tràgic record i com una lliçó per si apareixen nous agents infecciosos.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Recerca científicaVacunes
Anar al contingut