Isabel Díaz Ayuso i Alberto González Amador, al juliol durant un concert a Madrid
Isabel Díaz Ayuso i Alberto González Amador, al juliol durant un concert a Madrid (Europa Press)

La confessió per escrit de la parella d'Ayuso buscant un pacte: "Es van cometre dos delictes"

Un correu de l'advocat de la parella d'Ayuso a la Fiscalia contradiu la versió de la presidenta madrilenya, segons la qual no és el seu company qui deu diners a Hisenda, sinó al revés

Actualitzat

Noves informacions en relació amb la parella d'Isabel Díaz Ayuso que contradiuen la versió de la presidenta madrilenya, segons la qual no és el seu company qui deu diners a Hisenda, sinó al revés.

Segons ha avançat la SER i ha publicat aquest dijous eldiario.es, Alberto González Amador va oferir a la Fiscalia de Madrid un acord on reconeix dos delictes de frau fiscal per evitar anar a judici.

El comissionista, acusat de defraudar 350.000 euros amb factures falses proporcionades per altres empreses, va enviar un correu a la Fiscalia a través del seu advocat admetent els fets amb una frase que no deixa lloc a dubtes:

"Certament s'han comès dos delictes contra la hisenda pública."


Buscava un pacte molt abans que es destapés tot

Això, molt abans que aquesta setmana es destapés el cas, que ha provocat una tempesta política al voltant d'Ayuso --l'últim a demanar la seva dimissió ha estat el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Óscar Puente-- després que també s'hagi sabut que la seva parella hauria cobrat 2 milions d'euros en comissions per mascaretes.

Concretament, el lletrat va enviar el missatge a la Fiscalia el 2 de febrer, amb la intenció d'aconseguir un pacte i evitar ser jutjat:

"Estudiada la qüestió, i de comú acord amb Alberto González, us comunico que és voluntat ferma d'aquesta part assolir una conformitat penal."

Alberto González Amador, doncs, feia mesos que sabia que era objecte d'una investigació penal per delictes de defraudació tributària i falsedat documental.


S'ofereix a "pagar íntegrament amb interessos"

L'advocat de la parella d'Ayuso també exposa en el text la voluntat del seu client de tornar els diners defraudats: "Procedir a rescabalar el dany causat pagant íntegrament la quota i els interessos de demora a l'Agència Tributària."

Durant la inspecció fiscal, la parella d'Ayuso hauria admès que va incorporar com a despesa de manera irregular a la comptabilitat de les seves empreses dues factures corresponents a projectes fallits a Mèxic i Costa d'Ivori per valor de més d'un milió i mig d'euros.

Amb aquestes despeses, de dues operacions que no s'haurien dut realment a terme, va desgravar fins a 350.000 euros corresponents a l'impost de societats dels anys 2021 i 2022.

En aquests exercicis, la seva empresa va facturar gairebé 2 milions d'euros en operacions com a intermediari en la compravenda de mascaretes durant la pandèmia.

Una imatge d'Isabel Díaz Ayuso amb mascareta (Víctor Lerena / EFE)

La dreta contraataca amb la seva pròpia versió

Des dels diaris més conservadors, en canvi, s'explica una altra versió de la història, que concorda amb la que defensa el cap de gabinet d'Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez.

El Mundo assegura en un article publicat aquest dijous que és la Fiscalia qui ha contactat amb el company d'Ayuso aquesta mateixa setmana per oferir-li una entesa:

"El fiscal encarregat del cas es va posar en contacte dimarts passat amb la defensa de la parella d'Ayuso en els termes següents: 'Encara que s'ha denunciat també altres persones, això no serà obstacle per poder arribar a un acord si vostè i el seu client ho estimen possible."'

La realitat, però, és que aquest missatge no implica que la Fiscalia ofereixi un pacte, sinó que no li nega aquesta possibilitat a la defensa.


La Fiscalia aclareix que l'únic que ha proposat un pacte és l'advocat

Davant la desinformació, aquest dijous la mateixa Fiscalia de Madrid ha hagut d'emetre un comunicat aclarint-ho tot plegat:

"L'únic pacte de conformitat, amb reconeixement de fets delictius i acceptació d'una sanció penal, que ha existit fins avui és el proposat pel lletrat de Sr. Alberto González Amador."

Caldrà veure si el to bel·ligerant d'Ayuso atribuint la investigació a una campanya orquestrada pel govern espanyol pot afectar a un possible acord a canvi d'una multa i una pena de presó que no implicaria l'ingrés penitenciari.


Més luxe

Paral·lelament, aquest dijous eldiario.es també ha publicat que la parella de la presidenta madrilenya gaudeix d'un segon habitatge de luxe, just a sobre del pis on viuen tots dos a Madrid.

Es tracta d'un àtic i l'hauria comprat al comptat després de defraudar Hisenda i a nom d'una de les seves societats.

Altres informacions també han parlat aquests dies de la compra d'un cotxe de luxe, un Maserati Ghibli, valorat en 80.000 euros.

 Amb la seva befa habitual, Ayuso les ha rebatut dient: "Soc lliure de pujar al cotxe que vulgui."

La premsa atribueix a la parella d'Ayuso la compra d'un Maserati Ghibli, valorat en 80.000 euros (Wikimedia Commons)

Ayuso es defensa atacant la parella de Pedro Sánchez

El cas ha centrat el ple d'aquest dijous del Parlament autonòmic madrileny, on PP i PSOE s'han fet nous retrets mutus al voltant dels casos de les mascaretes, el cas Koldo, i el que esquitxa el company sentimental d'Ayuso.

La presidenta madrilenya s'ha defensat del que considera una persecució de la seva parella atacant-ne una altra: la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez.

Ho ha fet pels seus presumptes vincles amb Air Europa, que va ser rescatada pel govern espanyol, fent una referència "al Falcon del president".

Anar al contingut