La seu de Grifols, a Sant Cugat del Vallès
Grifols ha caigut a la borsa després del nou informe, però sense el daltabaix de l'anterior entrega (ACN/Albert Hernàndez)

La CNMV envia a la Fiscalia Gotham per "manipular" els mercats i obre expedient a Grifols

El regulador troba "defectes" en la informació dels comptes de l'empresa i acusa el fons d'inversió "d'enganys" per fer caure les accions

Actualitzat

La Comissió del Mercat de Valors ha traslladat a la Fiscalia tota la informació que ha recollit sobre Gotham, el fons d'inversió que va fer desplomar les accions de Grifols a principis d'any amb un informe que l'acusava d'amagar deutes. En el seu comunicat, la CNMV explica que el fons podria haver manipulat els mercats a favor seu, i això podria tenir una derivada penal.

A més, li ha obert un expedient sancionador per infracció molt greu, i un altre de lleu. En paral·lel, la CNMV també ha obert expedient per infracció molt greu a Grífols per "defectes en la informació financera", perquè hauria proporcionat dades "inexactes o no veraces". Tot i això, la CNMV insisteix que, en conjunt, els seus comptes eren correctes.


Acusa Gotham de "manipular el mercat"

En concret, la CNMV considera que Gotham City Research i el fons d'inversió General Industrial Partners haurien "manipulat" els mercats per la utilització de "mecanismes ficticis o qualsevol altra forma d'engany" per afectar el preu de les accions de Grifols.

El fons, que en l'argot es coneix com a "baixista", havia apostat prèviament a la publicació del seu informe que les accions de Grifols es desplomarien, una caiguda que efectivament va existir.

Gotham acusava la direcció de Grifols d'amagar l'estat real dels seus comptes i l'abast del deute que arrossega. A més, denunciava la relació entre l'empresa i la societat Scranton, participada per la família propietària.

La CNMV ha conclòs que hi ha "indicis fundats de manipulació informativa" en l'operativa de Gotham, perquè va introduir en el seu informe del 9 de gener "elements esbiaixats, falsos o enganyosos". El seu expedient sancionador quedaria suspès si, finalment, la Fiscalia tira endavant un procediment penal per incompliment de l'article 284 del Codi Penal.

Expedient a Grifols per "infracció molt greu"

Per la seva banda, la CNMV també apunta a la mateixa Grifols, tot i que intenta rebaixar el to, tal com va fer en les seves conclusions provisionals del passat març. Per una banda, li obre també un expedient sancionador per una possible infracció continuada "molt greu", d'acord amb l'article 281 de la Llei que regula els mercats de valors, perquè hauria proporcionat al regulador "dades inexactes o no veraces", o bé que ometien informació rellevant, dels seus comptes del 2021, 2022 i 2023.

Ara bé, la CNMV insisteix --com ja va fer el març-- a rebaixar l'abast de les infraccions que li atribueix a Grifols. Assegura que, com ja va dir en aquell moment, no s'han trobat evidències que permetin concloure que la xifra d'endeutament que va donar Grifols no es correspongui a la realitat.

També insisteix que les "magnituds comptables bàsiques" de Grifols "no eren incorrectes". Això sí, també admet que són deficiències "significatives", perquè van dificultar la capacitat dels inversors de copsar adequadament quina era la situació financera de l'empresa.

En un comunicat, Grifols especifica que l'expedient, en cas de derivar en sanció, no superaria el milió d'euros. I també apunta que el comunicat de la CNMV no afegeix elements nous al que ja va publicar en les seves conclusions preliminars, el 21 de març passat.

 

 

ARXIVAT A:
Borsa
Anar al contingut