Experts del sector i també un treballador de la mateixa empresa ja havien advertit fa cinc anys que el Titan no era prou segur (Reuters/Europa Press)

La cerca del Titan: cronologia de la desaparició i la cursa a contrarellotge per trobar-lo

L'expedició que volia veure les restes del Titanic va sortir divendres de Terranova, al Canadà, i el primer senyal d'alerta va arribar diumenge

Redacció/ReutersActualitzat

La troballa al fons de l'oceà d'algunes parts del submergible Titan ha portat els equips de rescat a descartar cap possibilitat que els cinc passatgers de l'aparell puguin continuar amb vida.

Malgrat que es continuen buscant nous indicis, l'aparició d'aquestes peces ha tancat quatre dies d'una recerca intensa que ha centrat l'atenció de mitjans d'arreu.

Aquesta ha estat la cronologia dels esdeveniments --seguint l'hora local-- des de l'inici del viatge organitzat per OceanGate per visitar les restes del naufragi més famós del món:
 

Divendres

L'expedició surt des de Saint John's, a Terranova, al Canadà.
 

Dissabte

Al vespre, el multimilionari i aventurer britànic Hamish Harding, un dels que anaven a bord del submergible, publica a Facebook:

"A causa del pitjor hivern a Terranova des de fa 40 anys, és probable que aquesta sigui la primera i única missió tripulada al Titanic el 2023. S'acaba d'obrir una finestra meteorològica i demà intentarem una immersió."

I afegia: "Aviat, més actualitzacions sobre l'expedició, si el temps acompanya!" Harding no torna a publicar a Facebook.
 

Diumenge

04.00: Hora prevista inicialment per començar el descens, segons una publicació de Harding a Instagram. Finalment, comença més tard, segons la Guàrdia Costanera dels Estats Units.

08.00: El submergible Titan comença el que hauria de ser un descens de dues hores fins al naufragi del Titanic, que es troba a una profunditat de 3.810 metres a l'Atlàntic Nord.

El Titan, un dels submarins que utilitza OceanGate per realitzar les expedicions a les restes del Titanic
El Titan va desaparèixer diumenge (@oceangate)

09.45: Les comunicacions entre el submergible i el vaixell de superfície es perden 1 hora i 45 minuts després de començar el descens.

15.00: Està previst que el submergible torni a la superfície. No arriba a aparèixer.

17.40: La Guàrdia Costanera rep un avís sobre el retard experimentat per un submergible d'investigació del canadenc Polar Prince amb cinc persones a bord per veure el naufragi del Titanic.

Dilluns

Vaixells i avions nord-americans i canadencs van cap a la zona, i alguns deixen caure boies de sonar que poden controlar fins a una profunditat de 3.962 metres, segons el contraalmirall de la Guàrdia Costanera dels EUA John Mauger.

També explica que és una zona remota i serà "un repte" fer-hi una recerca. Les autoritats demanen ajuda als vaixells comercials.

A contrarellotge per trobar el submarí turístic que visitava les restes del Titànic
El pilot, explorador i multimilionari britànic Hamish Harding abans de sortir amb el submarí turístic (Europa Press)

Dimarts

Matí: La família de l'empresari d'origen pakistanès Shahzada Dawood confirma que és a bord amb el seu fill Suleman, de 19 anys. Demanen oracions per la seva seguretat.

10.50: França diu que ajudarà a la recerca desplegant l'Atalante, un vaixell equipat amb una nau de submarinisme i gestionat per l'institut d'investigació oceànica Ifremer.

Un avió de la Royal Canadian Air Force que participa en les tasques de recerca del submergible Titan (Reuters)
Un avió de les Forces Aèries Canadenques durant les tasques de recerca del submergible Titan (Reuters)

Durant el dia: Al llarg de diverses hores es detecten sons des dels avions canadencs Lockheed P-3 Orion, equipats amb instrumental per rastrejar submarins. La Guàrdia Costanera dels Estats Units ho anuncia dimecres i no en dona més detalls. Segons la CNN i la revista Rolling Stone, els avions canadencs van detectar sons de cops a intervals de 30 minuts.
 

Dimecres

Durant el dia: La Guàrdia Costanera dels EUA, la Marina dels Estats Units, la Guàrdia Costanera canadenca i les expedicions OceanGate estableixen un comandament unificat per gestionar la cerca.

A contrarellotge per trobar el submarí turístic que visitava les restes del Titànic
El Polar Price va transportar el submarí fins al Titanic (Europa Press)

02.00: La Guàrdia Costanera dels Estats Units anuncia que els avions P-3 canadencs han detectat sorolls submarins. Diu que les cerques d'aparells operats a distància (ROV) es dirigeixen a la zona dels sons i que les dades també s'envien als experts de la Marina dels Estats Units per analitzar-les.

Tarda: S'espera que el vaixell de recerca francès, equipat amb una nau de submarinisme, arribi a la zona de recerca.
 

Dijous

06.00: Data límit aproximada en quÈ es considera que s'acabarà l'aire del submergible. El vaixell té 96 hores de subministrament d'aire des del moment en què està segellat, segons les seves especificacions. S'havien de tenir en compte, però, altres factors. Per exemple, que la nau continués intacta i que encara tingués potència elèctrica a les profunditats gelades.

14.00: Detecten una zona amb restes a prop del naufragi del Titanic. Les autoritats confirmen que es tracta de peces del Titan.

15.00: La Guàrdia Costanera dels EUA detalla que les restes són compatibles amb una "pèrdua catastròfica de pressió a la cambra" i una implosió. No hi ha hagut supervivents.

La roda de premsa en què els EUA han confirmat la troballa d'algunes peces al fons de l'oceà (Reuters/Brian Snyder)
ARXIVAT A:
Estats UnitsCanadà
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut