Un lideratge coral per refundar ERC sense personalismes, la proposta alternativa a Junqueras

Nova Esquerra Nacional, que té el suport de Marta Rovira, creu que el partit ha d'obrir "un nou cicle polític"

RedaccióActualitzat

La candidatura alternativa a Oriol Junqueras per liderar ERC, que s'ha anomenat Nova Esquerra Nacional, ha explicat aquest dijous la seva "proposta de renovació dels lideratges i de l'organització". Creuen que s'ha acabat un cicle polític i que cal un nou full de ruta.

El grup, impulsat per una seixantena de persones, té el suport de l'actual secretària general, Marta Rovira, i s'ha presentat en una roda de premsa a l'Espai Innovació del Hub Social, a Barcelona, on ha defensat una proposta de lideratge "coral" per refundar Esquerra lluny de personalismes.

La seva proposta es contraposa a la que ha pivotat l'expresident d'ERC Oriol Junqueras i que ha estat batejada com a Militància Decidim.

L'alcalde de Manresa, Marc Aloy, ha explicat que "ERC ha de tancar un cicle electoral advers", "reenfocar el projecte" i "revisar l'estratègia" del partit, connectant més amb la ciutadania.

"Hi ha hagut una pèrdua creixent de confiança per part de la nostra ciutadania i és necessari que prenguem mesures, fem una reflexió i encetem un nou cicle."

Per fer-ho, ha assegurat que "és imprescindible una renovació de la direcció", sense oblidar el seu llegat.

Un llegat que ha reivindicat Teresa Jordà, que ha assegurat que al nou partit "no hi sobra ningú":

"Som molt conscients que a ERC no hi sobra ningú sinó que hi falta molta més gent. I que cal preservar el llegat, el pòsit, la feinada extrema i el compromís de persones que ens han liderat fins ara, especialment el company Oriol Junqueras, la companya Marta Rovira o el president Pere Aragonès, que han de seguir-hi sent. Volem que continuïn aportant en aquest projecte, des d'un rol diferent, en un partit renovat on se sumi l'expertesa i tot el material humà."

Jordà també ha demanat "una transició tranquil·la i respectuosa amb el seu llegat immens". I temps perquè el partit faci crítica constructiva per poder "redefinir l'estratègia i fer una nova proposta de full de ruta per al nou cicle polític que comença" escoltant tota la militància.

"No som un projecte al voltant d'una persona sinó d'unes idees."

Nova Esquerra Nacional no és partidària d'avançar el Congrés Nacional del partit, com sí que vol fer la candidatura de Junqueras.

L'exportaveu d'ERC, Raquel Sans, s'ha mantingut en un segon pla (ACN/Jordi Pujolar)

Cap nom concret

A la presentació no s'ha donat cap nom concret sobre qui formaria part d'aquest lideratge coral en el partit republicà. Ni de qui es presentarà, per exemple, a la presidència o a la secretaria general del partit.

Jordà ha dit que tenen temps fins al 7 d'octubre per fer-ho però que la seva prioritat és veure com refundar el partit perquè, ha assegurat, "calen nous lideratges i noves maneres de fer":

"El més important és el què i el com, no tant el qui. Estem treballant per una candidatura que regeneri les maneres de fer política i que ho faci cap endins però també cap enfora."

A la convocatòria hi era present la fins ara portaveu dels republicans, Raquel Sans, que ha dimitit del càrrec per poder-se implicar en la candidatura juntament amb altres perfils com Laura Vilagrà o Marta Vilaret.

Pel que fa a la candidatura encapçalada per l'exlíder del partit, Oriol Junqueras, es presentarà en societat el 21 de setembre al teatre La Passió d'Olesa de Montserrat amb presència d'exconsellers com Raül Romeva o Bernat Solé.

Les tensions entre els dos sectors del partit continuen ben vives des que el 10 de juny passat Junqueras va certificar la seva dimissió com a president del partit i va separar el seu camí del de Rovira, un tàndem que ha comandat ERC des del 2011.


La data de la discòrdia

Aquesta setmana les disputes s'han centrat en la data del congrés del partit: mentre que l'expresident creu que caldria avançar-lo, la direcció encapçalada per Marta Rovira sosté que cal esperar-se fins al 30 de novembre, que és la data que es va fixar mesos enrere.

Tampoc no van arribar a cap acord en la reunió celebrada aquest dimecres entre una representació de la direcció d'ERC i membres de Militància Decidim, que només va servir per ajornar el debat fins a conèixer l'informe jurídic que es va encarregar per saber si és possible avançar el congrés dels republicans.

Una decisió que es va prendre hores després que més d'un terç dels consellers nacionals reclamessin avançar el congrés i celebrar-lo a finals d'octubre.

Oriol Junqueras ha fet campanya amb visites en diverses comarques (Europa Press/Militància Decidim)

Des de la direcció del partit defensen que la data la van establir l'executiva i el consell nacional, i remarquen que el procés congressual no pot plantejar cap dubte jurídic i ha de garantir que la data respecti els drets de tots els militants.

En canvi, des de l'entorn de Junqueras recorden que la data es va allunyar per si hi havia repetició electoral a Catalunya, però els estatuts d'ERC fixen un màxim de tres mesos des de la dimissió del president per a la celebració del congrés. Junqueras va dimitir el 10 de juny i aquest termini expiraria el 10 de setembre.

Junqueras té intenció de revalidar el lideratge de la formació, mentre que Rovira, que encapçala l'actual direcció, abandonarà la primera línia política i aposta perquè nous rostres prenguin el relleu, igual que opinen altres figures de pes dins del partit, com l'expresident Pere Aragonès.

ARXIVAT A:
ERCOriol JunquerasMarta Rovira
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut