Porrera

La calor mata el raïm de les vinyes més joves del Priorat

Els viticultors expliquen que mai havien viscut una situació similar i, a hores d'ara, no saben si podran recuperar els ceps afectats per les altes temperatures

Actualitzat

La calorada d'aquests últims dies ha estat excepcional i, a més de la salut, també ha deixat empremta al camp.

En la comarca del Priorat, on el sector del vi és molt important, les primeres valoracions apunten que s'ha pogut perdre en global el 20% de la collita del raïm, però amb afectacions desiguals segons la finca.

Els viticultors expliquen que mai havien viscut una situació similar, i pateixen perquè, després d'estar diversos dies per sobre dels 40 graus, no saben si podran recuperar els ceps.

Jordi Aixalà, delegat d'Unió de Pagesos a Torroja del Priorat, diu que la calor "ha bullit els ceps".

"Ha agafat el brot tendre i l'ha bullit. Hi ha ceps que no sabem si se n'acabaran sortint perquè no tenen ni una sola fulla verda i tenen el tronc com si hagués passat una onada de foc."

 

 

Les altes temperatures i la poca humitat han matat el raïm de les vinyes més joves, que en aquesta època de l'any encara estan en període de creixement.

Les vinyes velles, en canvi, són les que s'han vist menys afectades per les altes temperatures. La major quantitat d'arrels per tal de trobar aigua i la menor vigorositat respecte a les joves fan que suportin millor la calor.

El president de la DOQ Priorat, Sal·lustià Àlvarez, explica que la majoria de finques afectades "són bàsicament de nous projectes de gent jove, il·lusionada i amb ganes" que ara s'ha topat amb la pèrdua de bona part de la collita, i això suposa "una aturada emocional".

 

 

Àlvarez defensa que "qui avui en dia encara no es cregui" el canvi climàtic, "és perquè viu allunyat de la natura".

"Una punta extrema de calor acompanyada d'un moment en què no toca, és evident que és fruit d'un canvi climàtic."

 

Pau Payrí, un dels viticultors joves afectats de Porrera, explica que "a dia 1 de juliol està tota la collita perduda" perquè "la vinya no ha resistit el cop de calor".

"El raïm està cremat, no hi ha marge de recuperació. La collita està perduda. Ara la meva preocupació principal és que les plantes no es morin."

 

Esther Nin, del celler Nin-Ortiz, lamenta les pèrdues en la collita i apunta que, ara mateix, la majoria de viticultors no saben "què fer".

"Ens passem el dia pensant quin és el pròxim pas que podem fer. Volem intentar regar les plantes més afectades perquè no es morin. El raïm, evidentment, està perdut."

 

El sol ho ha cremat tot. I allò que tant caracteritza el Priorat, com els terrenys en pendent i la llicorella, en aquest cas ha agreujat els efectes del sol. De moment, poques coses es poden fer.

 

 

Les peres, afectades per la calor

Però el raïm no és l'únic fruit afectat per les altes temperatures de les últimes setmanes. Al baix Segrià, l'onada de calor ha afectat la collita de la pera.

Després de revisar els arbres que estan més exposats al sol, els pagesos han comprovat que les peres han quedat cremades. Faustino Bieto, pagès i president de la cooperativa de Massalcoreig, explica que "la calor extrema que ens va portar a superar els 43 graus" ha deixat els fruits cremats.

"Alguna vegada que s'ha arribat a 40 graus, el sol afectava alguna pera. L'afectació d'aquest any, però, no l'havia vist mai."

 

Jordina Esteve, pagesa, afirma que "les peres no serviran per a res".

"La pell està cremada, deshidratada, però per dins la carn també està cremada."

 

 

Els pagesos de la zona no recorden uns danys tan generalitzats a la fruita. A més, creuen que no podran cobrar de l'assegurança perquè no cobreix els danys per radiació solar i, per això, reclamen ajudes al Departament d'Agricultura.

El president de l'organització agrària ASAJA Lleida, Pere Roqué, explica que "s'hauria de fer una reclamació d'una cosa excepcional", perquè els pagesos "puguin tenir una compensació econòmica".

"El que s'hauria de fer és una reclamació d'una cosa excepcional que hi ha en aquest moment i que es mirés que els pagesos poguessin tenir una compensació econòmica, perquè han tingut una despesa amb una assegurança que, desgraciadament, no podran cobrar."

 

 

Ara, el que ja estan fent alguns dels pagesos afectats és tirar-les al terra perquè, si comencen a gotejar, poden danyar les peres que estan bé. És una collita, la de la pera llimonera, que està previst que comenci d'aquí uns dies.

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut