Monjia Daghbouj va a treballar al camp a les 5 de la matinada per evitar la calor extrema

"La calor ens està matant": treballar amb temperatures extremes als països àrabs

La crisi climàtica altera les feines i posa en risc les vides de milers de treballadors dels països àrabs
Ignasi Gallart Actualitzat
TEMA:
Drets laborals

L'esclafament global està posant en situacions cada cop més extremes els habitants de les zones més càlides del planeta. Als països àrabs, tradicionalment calorosos, s'ha de conviure amb temperatures que poden arribar a superar els 50 graus.

Una situació que fa molt feixuc el dia a dia i posa en risc la salut dels milions de persones que han de treballar a l'aire lliure. És el cas de la treballadora agrícola. Monjia Daghbouj, que viu al poble d'El Hababsa, a la regió de Siliana, al nord de Tunísia. Ha canviat el torn laboral i es lleva abans de l'alba per evitar la calor intensa.

Monjia Daghbouj, camperola de Tunísia

"Em llevo a les quatre de la matinada i preparo la cistella i l'esmorzar per als meus fills", explica Daghbouj. "Surto de casa cap a les cinc, camino set quilòmetres fins al camp on conreem pebrots i síndries. Treballo fins a les dues, i després torno a casa a peu."

Amb temperatures de 40 graus i més altes es fa difícil combatre la calor. "Alguns cops em marejo. Portem aigua freda, però s'escalfa ràpidament", reconeix Daghbouj. "Què hi farem, hem de treballar. No hem pogut triar", afegeix.

"La calor ens està matant"

Segons els experts, la calor extrema mata milers de persones cada any. Expliquen també que cadascú té un llindar diferent segons la seva edat, salut i altres factors socials i econòmics.

Murad Haddad és ferrer, i ho té difícil per evitar les temperatures extremes

Hi ha feines, però, en què l'exposició a les altes temperatures és inevitable. Murad Haddad fa de ferrer amb els seus cinc germans a la ciutat d'Idlib, al nord-oest de Síria, seguint la tradició familiar que va començar amb el seu avi.

No hi ha gaires trucs per escapar de la calor si es treballa amb foc. Mentre colpeja el ferro brillant amb el seu martell, de tant en tant es treu la camisa i s'eixuga la suor que li raja per la barba i beu te, dret sota un antic ventall suspès al sostre.

Murad Haddad, ferrer de Síria

"La calor ens està matant", afirma Haddad, que llueix un tatuatge amb la frase "La vida és dolorosa". I afegeix: "Tinc sis fills i gairebé no els puc cuidar. Però si no treballo, no puc arribar a final de mes."


"La terra s'ha tornat un desert"

Tampoc pot renunciar a la feina Atheer Jassim, que es guanya la vida lliurant bombones de gas a domicili amb un tricicle a Nasiriya, al sud de l'Iraq, on la temperatura assoleix els 50 graus. És una feina dura, sobretot a l'estiu.

Atheer Jassim, repartidor de butà de l'Iraq

"M'he arribat a quedar cec perquè la suor m'entrava als ulls", explica Jassim. "Vaig perdre la vista durant tot un dia. Em pensava que m'havia tornat cec. Vaig fer repòs i vaig posar-me gotes als ulls. I vaig tornar un altre cop a la feina."

Cada cop que fa un repartiment aprofita per beure una mica d'aigua i refrescar-se. Sense aire condicionat, estar tot el dia al carrer és sufocant. Però quan al vespre torna a casa no ho té gaire millor. Sovint no hi ha electricitat a causa dels talls de subministrament que hi ha a l'Iraq. Jassim té clar perquè no plega d'aquesta feina esgotadora: ha de continuar perquè vol que les seves filles "acabin els estudis" i tinguin una vida millor que la seva.

Atheer Jasmin, repartidor de butà, ha arribat a perdre temporalment la visió per la calor extrema

L'Iraq és un dels cinc països més afectats pel canvi climàtic, segons les Nacions Unides. "La temperatura ha canviat, abans teníem molts espais verds, amb temperatures més baixes", denuncia Jassim, "però van destrossar els horts, que reduïen les onades de calor. No és just el que han fet, ara la terra s'ha tornat un desert."

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Drets laborals
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut