La batalla de Soledar: Rússia diu que ha conquerit la ciutat i Ucraïna ho nega

El Ministeri de Defensa rus acaba admetent el paper dels mercenaris del grup Wagner en el control del nucli urbà, que primer havia silenciat

RedaccióActualitzat

Rússia dona per controlada la ciutat ucraïnesa de Soledar, considerada estratègica, però Ucraïna es resisteix a donar-la per perduda i assegura que els combats continuen.

La presa de Soledar donaria avantatge a les forces russes en la seva lluita per capturar una altra ciutat del Donbass, Bakhmut, a pocs quilòmetres al sud-oest. 

Més enllà del seu valor estratègic, que algunes anàlisis relativitzen, la presa de Soledar, si es confirma, tindria el valor de ser la primera victòria significativa per a l'exèrcit rus en molt de temps.

L'exèrcit ucraïnès dispara un projectil Panzerhaubitze 2000 de fabricació alemanya (Reuters/Clodagh Kilcoyne)

La batalla per Soledar i per Bakhmut, dues ciutats de la regió de Donetsk, s'ha convertit en la més sagnant des de l'inici de la guerra. Els combats ja fa un mes que s'allarguen.

La propaganda russa ha convertit la conquesta de Soledar en una victòria heroica després de mesos de derrotes consecutives.

El portaveu de Defensa rus ha dit que les tropes russes "han conclòs l'alliberament de Soledar", cosa que els permetrà, segons Ígor Konaixénkov, "tallar la ruta d'abastiment de les tropes ucraïneses" a Bakhmut.

Tanmateix, Ucraïna nega que la ciutat estigui sota control de l'exèrcit rus.


Civils atrapats

"Les nostres unitats són allà, la ciutat no està sota control rus", ha declarat a l'agència Reuters Serhí Txerevati, portaveu del comandament ucraïnès al front de l'est.

En aquesta mateixa línia, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha dit en el missatge nocturn de divendres que "la difícil batalla per la regió de Donetsk continua" i que "la batalla per Bakhmut i Soledar, per Kreminnà, per altres ciutats i pobles de l'est del nostre país continua".

Imatge aèria d'edificis destruïts a prop de Soledar
Imatge aèria d'edificis destruïts a prop de Soledar (EFE/Maxar)

L'exèrcit ucraïnès sí que ha admès que la nit a Soledar ha estat "intensa" i que "l'enemic ha llançat totes les seves forces en direcció a Donetsk". Assegura, però, que els soldats ucraïnesos "miren de mantenir la defensa de forma heroica".

També que a Soledar hi ha mig miler de civils, entre els quals 15 nens, atrapats pels combats

Des de la Casa Blanca i en declaracions a la premsa, John Kirby, portaveu del Consell de Seguretat dels Estats Units, ha tret importància al valor estratègic de la caiguda de Soledar i Bakhmut. "No tindrà un impacte estratègic en la guerra en si, i sens dubte no aturarà els ucraïnesos ni els frenarà", ha dit.


Wagner vol reconeixement

El grup de mercenaris de guerra Wagner ja s'havia atribuït el control de Soledar fa uns dies, i assegurava que només quedaven "petites bosses" de resistència ucraïnesa.

El Ministeri de Defensa rus, en canvi, no ha esmentat en cap moment el paper d'aquesta companyia privada de mercenaris en la presa de la ciutat, i ha explicat que la victòria a Soledar ha estat "possible gràcies al bombardeig constant de l'enemic per l'aviació i les forces d'assalt, amb míssils i artilleria".

Aquestes declaracions han generat una protesta del fundador del grup Wagner, Ievgueni Prigozhn, que ha denunciat que hi ha forces dins de Rússia que els volen "robar la victòria".

Un tanc rus dispara de camí a Soledar
Un tanc rus dispara de camí a Soledar (EFE/Ministeri de Defensa Rússia)

Davant les crítiques de Prigozhn, el Ministeri de Defensa rus ha confirmat que han estat unitats d'assalt de Wagner les que han pres la zona urbana de Soledar.

En cas que es confirmés que han aconseguit el control total de la ciutat, es tractaria de la victòria més gran dels russos en territori ucraïnès des del juliol del 2022.

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut