La baixada de l'euríbor consolida la tendència descendent dels tipus d'interès

Comportarà una rebaixa per als que tinguin una hipoteca a tipus variable i la revisin ara

Anna FarreroActualitzat

La mitjana de l'euríbor del mes d'agost se situarà al voltant del 3,1% davant el 4,1% amb què va tancar ara fa un any.

És una caiguda respecte a fa un any que ja feia mesos que s'estava notant i que aquest agost ha estat molt més pronunciada, fins i tot més del que s'esperaven els analistes.

Comportarà, per tant, una rebaixa per als que tinguin una hipoteca a tipus variable i la revisin ara.

 

Fent el càlcul amb una hipoteca de 100.000 euros a vint anys amb un tipus d'interès d'euríbor més 1%, la quota a pagar ara fa un any era de 665 euros.

Aplicant la rebaixa de l'euríbor d'aquest mes d'agost, la quota quedaria en 611 euros: 54 euros menys que, al cap de l'any, suposarien un estalvi de prop de 650 euros.

 

Les hipoteques per comprar una casa que s'hagin formalitzat a tipus variable es revisen cada sis o cada dotze mesos, i això fa que les rebaixes de l'euríbor no es notin fins passats uns mesos.

Segons el catedràtic d'Economia i Finances de la Universitat Pompeu Fabra Oriol Amat, seria bo que la revisió fos mensual:

"El decalatge depèn molt de les entitats, depèn molt del contracte específic que té cada client, però normalment acostumen a passar uns mesos fins que la baixada de l'euríbor es trasllada a la quota que paga un client. Per tant, hi ha un decalatge i seria important que la revisió fos immediata, que quan baixes l'euríbor, baixessin immediatament les quotes."

Qui sí que ho nota de manera molt més ràpida són les empreses que tenen crèdits a tipus variables. En aquests casos, habitualment es revisen cada mes i això vol dir que en pocs dies ja se'ls aplicarà la rebaixa que l'euríbor ha tingut el mes d'agost respecte a la mitjana del mes de juliol, que va ser del 3,5 %.

Les rebaixes de l'euríbor –l'índex que fixa el preu dels crèdits que es fan els bancs entre ells i que s'utilitza com a referència a gran part de les hipoteques– donaran un respir als hipotecats a tipus variable, però també tindrà un efecte sobre el preu a què els bancs oferiran les noves hipoteques.

Segons Oriol Amat, una rebaixa de l'euríbor podria fer més accessible la compra d'un habitatge, però també hi ha el perill que, si augmenta la demanda, puguin pujar més els preus.

Blocs de pisos en construcció a l'avinguda Montilivi de Girona
Blocs de pisos en construcció a l'avinguda Montilivi de Girona (ACN/Xavier Pi)

L'euríbor anticipa el que podria fer el BCE

Però en el que tots els analistes coincideixen és que l'euríbor no fa res més que anticipar un nou moviment a la baixa dels tipus d'interès oficials que el Banc Central Europeu podria decidir al setembre. Si al juny van baixar un 0,25 i van quedar en el 4,25 %, ara està per veure si la màxima autoritat en la política monetària en la reunió del 12 de setembre retallarà el preu del diner un 0,25 altra vegada o bé un 0,50.

A mesura que s'han anat moderant els preus als diferents països europeus i també els salaris, el BCE ja ha relaxat la política monetària, abans inclús que ho fes la Reserva Federal dels EUA. De tota manera, la setmana passada a Jackson Hole el president de la Reserva Federal ja va avançar que tocava canviar de música i començar a abaixar els tipus d'interès.

El camí de pujada dels tipus d'interès el va agafar el BCE el 2022, quan la inflació es va disparar a tot Europa coincidint amb la guerra a Ucraïna i la sortida de la crisi sanitària. A alguns països, entre ells Espanya, els preus es van enfilar més del 10%. Llavors, al juny, els governadors centrals que conformen l'òrgan de govern del BCE van decidir optar per apujar els tipus d'interès per frenar l'economia. El seu gran repte era calibrar bé les pujades i el temps que havien de durar per frenar l'economia, però evitar la recessió.

En opinió d'Oriol Amat, s'hauria aconseguit. "Sempre que el ministre d'Economia de torn deia: hem de fer un aterratge suau i apujarem una mica els tipus d'interès, allò acabava amb recessió i un enfonsament de l'economia. Aquesta vegada és una de les primeres vegades a la història que s'haurà aconseguit fer un aterratge suau", assegura.

La necessitat de reactivar l'economia alemanya

Una baixada dels tipus d'interès afavoreix també la inversió de les empreses i injecta dinamisme a l'economia. Si les empreses inverteixen, es generen llocs de treball, es reactiva el consum i s'estableix el cercle virtuós que ajuda al creixement econòmic.

Una de les economies europees que més necessita, ara per ara, l'estímul d'una rebaixa en el preu del diner és Alemanya, que porta diversos trimestres absolutament estancada.

Les últimes dades conegudes indiquen que Alemanya ha aconseguit moderar les pujades de la inflació i els salaris. Si l'economia més potent d'Europa agafa embranzida, de retruc les altres economies també se'n beneficiaran.

Precisament, Alemanya és punt de destí de moltes de les exportacions catalanes, sobretot de productes industrials i productes agroalimentaris. Una reactivació de l'economia alemanya podria fer recuperar una part de les exportacions que s'han perdut aquests mesos.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipotequesAlemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut