Tancs russos pels carrers de Kherson (Reuters)

Kherson, primera gran ciutat d'Ucraïna sota control rus després d'una setmana de guerra

Els atacs russos s'intensifiquen a les principals ciutats. Kíiv i Khàrkiv, al nord, resisteixen; Mariúpol, al sud, continua assetjada i no hi ha aigua, llum ni gas

Actualitzat

Ucraïna viu aquest dijous el vuitè dia d'invasió russa. L'exèrcit rus ja controla Kherson, al sud d'Ucraïna, la primera gran ciutat que cau en mans de Putin des que va començar la seva ofensiva. Putin amplia el radi de control des del sud de Crimea, que ja es va annexionar el 2014.

Aquest dijous fa una setmana, pocs minuts abans de les quatre de la matinada, Rússia va iniciar una operació militar a gran escala a Ucraïna. En els últims dies, els atacs russos s'han intensificat a les grans ciutats que mantenen la resistència, excepte a Kherson.

Les autoritats ucraïneses han confirmat la caiguda d'aquesta ciutat de 300.000 habitants a la desembocadura del riu Dniéper al mar Negre, a prop d'Odessa. Les imatges dels tancs russos pels carrers ho corroboren.

De moment, no hi ha confirmació que hagi caigut la ciutat portuària de Mariúpol, entre Crimea i el Donbass. Però en tot cas continua assetjada per les tropes russes. L'alcalde, Vadim Boitxenko, ha reconegut en un missatge a la població que els atacs han afectat infraestructures bàsiques:

"Avui ha estat el dia més difícil, el més cruel de tots els set dies de guerra. Infraestructures vitals han estat destruïdes i tornem a estar sense aigua i continuem sense calefacció."

L'alcalde també parla de centenars de víctimes civils.

Aquest mapa reflecteix l'avenç de les tropes russes, principalment al sud-est d'Ucraïna. 

 


Almenys 33 morts en un atac aeri a Txerníhiv

Avions russos han atacat aquest dijous la ciutat de Txerníhiv i han causat almenys 33 morts, segons han informat els serveis d'emergència ucraïnesos.

L'atac s'ha dirigit a dues escoles i domicilis particulars, segons ha explicat el governador de la regió, Viatxeslav Txaus: "No hi ha instal·lacions militars a prop; hi ha hospitals, diverses escoles i llars d'infants, desenes d'edificis de gran alçada."

 

Atac a Txerníhiv aquest dijous
Atac a Txerníhiv aquest dijous (Reuters)


Kíiv i Khàrkiv resisteixen

Els bombardejos més cruents es lliuren a Txerníhiv i a Khàrkiv, que segueix resistint, igual que Kíiv, mentre els blindats russos avancen per encerclar-la.

A Khàrkiv, la segona ciutat del país, els atacs amb míssils han tingut com a objectiu zones residencials. Segons fonts mèdiques que cita l'agència Reuters, entre aquest dimecres i dijous hi han mort 34 civils, entre els quals una observadora ucraïnesa de l'OSCE, víctima d'un bombardeig quan anava a buscar provisions per a la seva família. La tasca de vigilància d'aquest organisme a Ucraïna es va interrompre amb l'inici de la invasió russa. 

Els atacs russos han impactat almenys en tres escoles, la catedral i diversos edificis estatals i establiments comercials. Alguns supermercats s'han quedat sense queviures, però grups de voluntaris han repartit menjar i també n'ha fet arribar la policia a soldats i milicians. 

Cues de ciutadans a Khàrkiv per aconseguir menjar (Reuters/Anna Chernenko)

A la capital del país, la nit de dimecres s'han sentit quatre grans detonacions, després de la forta explosió a prop de l'estació central, fruit de l'impacte de les restes d'un míssil interceptat i destruït per la defensa antiaèria ucraïnesa. L'estació de tren, aquesta última setmana plena de persones que volen fugir, s'ha hagut d'evacuar, han dit.

El fotoperiodista Ricard García Vilanova, que continua a la capital, ha explicat a "Els matins", de TV3, que cal anar amb compte amb les notícies falses que circulen per les xarxes i arriben als mitjans de comunicació i als informatius.

García Vilanova ha dit que aquest dijous s'ha acostat a l'estació de Kíiv i no hi hauria hagut cap explosió i els ciutadans continuen esperant per pujar als trens que els allunyin del setge i els treguin del país.

El que sí que ha confirmat García Vilanova és que un projectil ha impactat en una planta energètica i ha afectat les instal·lacions d'un sistema d'aigua calenta de la ciutat. En ple hivern, una part dels habitants de la capital ucraïnesa han hagut de passar la nit sense calefacció.

Els atacs selectius a Kíiv s'uneixen als de poblacions pròximes, que aplanen el pas de la columna militar russa que es va acostant i que, segons Vilanova, s'estaria preparant per a una ofensiva final en els pròxims dies. "Sembla que estiguin donant temps per marxar als civils", ha dit.

De moment, diu, la ciutat "està totalment buida, plena de barricades, de 'checkpoints', plena de soldats de l'exèrcit ucraïnès, amb les botigues, els bancs, tot tancat", i explica que comença a haver-hi inflació de preus per als productes bàsics.


Atac a Borodianka: "Doneu-me un còctel Molotov!

Al nord-oest de Kíiv, la ciutat de Borodianka ha quedat molt destrossada per un atac de les tropes russes, a les quals han respost les forces locals.

Un home que es refugiava en un bloc de pisos ha explicat que ha vist com un tanc rus ha començat a disparar contra un supermercat al qual ja havien calat foc. "Un senyor gran ha sortit corrents com un boig, amb els ulls com taronges i cridant ‘doneu-me un còctel Molotov! Calaré foc al tanc!". 

 A Butxa, una ciutat a 30 quilòmetres de la capital, les bombes han danyat edificis d'habitatges i un pont de la ciutat ha quedat parcialment ensorrat. Hi hauria hagut víctimes, però no se'n sap el nombre.

Destrucció pels bombardejos a Butxa, a prop de Kíiv (Reuter/Serhii Nuzhnenko)

A Jitómir, a l'oest de Kíiv, que dimecres va ser objectiu d'un intens bombardeig, l'enviat especial de TV3 Lluís Caelles s'ha trobat amb una ciutat militaritzada en els seus accessos amb nombrosos punts de control, "amb tancs, torretes, artilleria de gran calibre, bigues soldades a la carretera per evitar un avanç ràpid". Segons explica Caelles, Jitómir és un nus de comunicació estratègic "molt important per a l'exèrcit rus per fer una pinça per l'oest sobre Kíiv, on podria instal·lar un punt d'avituallament i rereguarda."

La resistència dels ciutadans a diverses poblacions es manté. A Melitópol, al sud del país, una localitat que fa dos dies va ser presa per les tropes de Putin, nombrosos ciutadans han increpat els soldats russos cridant: "Marxeu cap a casa."

També a Enerhodar, civils ucraïnesos van plantar cara per aturar els tancs russos a les portes d'una de les centrals nuclears que hi ha al sud del país, una de les més grans d'Europa, segons informava dimecres el Servei d'Informació ucraïnès.

 

Rússia destrueix un poble ucraïnès de 600 habitants

Els bombarders russos han destruït completament Iakovlivka, un poble de 600 habitants de la regió Khàrkiv, a l'est d'Ucraïna. Ho ha dit la Fiscalia general a Suspline TV, l'empresa pública de radiodifusió d'Ucraïna.

En concret, el ministeri públic apunta que els bombarders "han destruït tot el poble". És a dir, 45 cases, "21 de les quals han quedat completament destruïdes". 

La fiscal general, Iryna Venediktova, ha explicat que han iniciat una investigació i que "tots els comandants i pilots rendiran comptes a La Haia".

 

Primera setmana de guerra amb ball de xifres de víctimes

Pel que fa les víctimes civils d'aquest conflicte, les autoritats ucraïneses les xifren en més de 2.000.

Per la seva banda, Rússia reconeix la mort de prop de 500 soldats, un nombre que el govern de Kíiv calculava en 6.000.

En l'últim balanç fet públic aquest dijous, el govern ucraïnès eleva la xifra a "unes 9.000 persones", segons ha fet públic a través del canal oficial de Telegram.

Calcula també les pèrdues materials i, pel que fa a vehicles militars, hauria deixat fora de combat 217 tancs, 900 vehicles blindats de combat, 30 avions, 31 helicòpters i dues llanxes ràpides. També hauria destruït 90 sistemes d'artilleria, 11 mitjans de defensa antiaèria, 42 sistemes de llançament de coets i 60 dipòsits de combustible.

En el missatge, el Servei Estatal de Protecció de la Informació i Comunicacions Especials ucraïnès admet que "les dades s'estan actualitzant" i que "el càlcul és complicat per l'alta intensitat de les hostilitats".

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut