El líder laborista en la celebració de la victòria electoral
El líder laborista en la celebració de la victòria electoral

Keir Starmer, el líder laborista sense carisma que arrasa a les eleccions del Regne Unit

El Partit Laborista obté una victòria aclaparadora i governarà amb majoria absoluta al Regne Unit

Enllaç a altres textos de l'autor

Cristina Solias

Periodista de la secció d'Internacional de TV3

@cristina_solias
Actualitzat

Keir Starmer serà el nou primer ministre del Regne Unit. El líder laborista va arribar tard a la primera línia política. Nascut a Londres, al barri de Southwark, al sud, va estudiar dret a la Universitat de Leeds i a Oxford.

Primer va fer carrera d'advocat expert en drets humans i el 2008 va ser nomenat director de la fiscalia pública, càrrec que li va merèixer el títol de Lord el 2014. No va ser diputat a Westminster fins a un any després, el 2015, amb 52 anys.

El partit que ara lidera ja el portava lligat al nom. Els seus pares li van posar en honor de Keir Hardie, un miner escocès obligat a treballar des dels 10 anys, que l'any 1906 es va convertir en el fundador i primer líder dels laboristes al parlament britànic.


Contrari al Brexit

Starmer va agafar ràpidament un paper important dins el Partit Laborista perquè va fer de portaveu parlamentari sobre les negociacions del Brexit.

Com a europeista declarat, va lliurar una campanya aferrissada perquè el Regne Unit es quedés dins de la Unió Europea i fins i tot era partidari d'un segon referèndum.

Ara bé, durant aquesta campanya electoral, el candidat dels laboristes ha evitat posar sobre la taula el Brexit. L'objectiu era evitar reobrir ferides i fer sentir culpables els electors que es penedissin del seu vot en el referèndum del Brexit, alhora que intentava no espantar els votants de tradició laborista que el 2019 van apostar per Boris Johnson.


Un líder poc carismàtic

Els opositors a Keir Starmer l'han batejat com a Captain Hindsight (Capità a posteriori) pel seu paper durant la pandèmia, o Sir Softy (Senyor tou) per la seva suposada manca de contundència en la lluita contra el crim. Els crítics també l'acusen de falta de carisma, i de ser un líder massa seriós i avorrit.

L'estil sobri de Starmer ha demostrat ser una fortalesa que insufla credibilitat davant de l'electorat
L'estil sobri de Starmer ha demostrat ser una fortalesa que insufla credibilitat davant de l'electorat (Reuters)

Ara bé, després de tots els escàndols que han esquitxat la classe política britànica --des del "Partygate", les festes il·legals durant la pandèmia a Downing Street, fins a les apostes de membres del Partit Conservador sobre la data d'aquestes eleccions--, el seu estil sobri ha demostrat ser una fortalesa que insufla credibilitat davant l'electorat.

14 anys de travessia pel desert

Starmer va agafar les regnes del partit Laborista ara fa quatre anys i va prendre el relleu de Jeremy Corbyn, derrotat de manera contundent en les últimes eleccions.

El va unir, el va acostar a posicions més centristes i, en un temps rècord, el retornarà al poder després de 14 anys de governs conservadors.

El sondeig de la BBC pronostica que el partit Laborista guanyaria amb una majoria absoluta de 410 escons, davant dels 131 diputats que obtindria l'actual primer ministre, Rishi Sunak.

Però no ha estat un camí fàcil. El 2021, segons explica el seu entorn, va estar a punt de tirar la tovallola quan els laboristes van perdre les eleccions municipals a Hartlepool, una ciutat portuària del nord-est del país, feu històric de l'esquerra arrabassat pels conservadors. La derrota a les eleccions locals va ser devastadora a escala nacional, però Starmer va decidir persistir.

I ara pot recollir-ne els fruits. La travessia del desert dels laboristes va començar amb la crisi financera del 2008. Però en aquests 14 anys d'austeritat conservadora i després del Brexit, el Regne Unit té la pitjor situació econòmica de les últimes dècades, un sistema de salut pública en crisi i el cost de la vida pels núvols. Starmer és conscient que ho haurà de revertir.


Primer "vegetarià" a Downing Street

Starmer, casat i amb dos fills, pot esdevenir el primer vegetarià a governar el Regne Unit, tot i que no ho és en el sentit més estricte.

Aquesta elecció li ha portat algunes polèmiques, com quan va cuinar salmó en un programa de televisió o va confessar que havia menjat pollastre una nit en què no tenia res més per sopar.

Una altra curiositat és que el líder laborista és que també va ser víctima de la dona que va inspirar la sèrie de Netflix "Mi reno de peluche". Segons el diari "The Sun", Fiona Harvey va enviar gairebé 300 missatges ofensius via correu electrònic a Starmer l'any 2020.

Starmer, fotografiat amb la seva dona, en un acte de campanya
Starmer fotografiat amb la seva dona en un acte de campanya (Reuters)


La victòria del "gunner"

Starmer sempre diu que odia perdre, tant en el futbol com en la política. És seguidor de l'Arsenal, un equip que fa dues dècades que no guanya la lliga. Aquesta temporada els "gunners" han estat a punt de trencar la mala ratxa, però han acabat segons.

En la política, en canvi, ha fet història acabant amb la sequera dels laboristes. S'ha endut el partit i, a més, ha guanyat per golejada.

 

ARXIVAT A:
Regne Unit
Anar al contingut