Kamala Harris tria el progressista Tim Walz, governador de Minnesota, com a número 2 (Reuters/Elizabeth Frantz)

Kamala Harris tria el progressista Tim Walz, governador de Minnesota, com a número 2

La candidata dels demòcrates descarta els altres dos grans aspirants, el governador de Pensilvània, Josh Shapiro, i el senador Mark Kelly
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units 2024

Kamala Harris, la candidata a la presidència dels Estats Units pel Partit Demòcrata, ha triat ja el seu candidat a vicepresident. Serà el governador de Minnesota, Tim Walz.

Walz, de 60 anys, és un polític conegut per les seves posicions progressistes i per defensar polítiques d'esquerra. En els càlculs d'equilibris ideològics, Tim Walz podria compensar, amb la defensa de polítiques socials, el perfil més liberal de Kamala Harris.


Segons han avançat mitjans com la CNN, finalment la candidata a la Casa Blanca ha deixat pel camí els altres dos grans aspirants, el governador de Pensilvània, Josh Shapiro, i el senador Mark Kelly. Diumenge es va entrevistar amb tots tres a Washington abans de prendre la decisió.

Un cop obtinguts els suports necessaris per ser la candidata demòcrata a la Casa Blanca, està previst que Harris presenti Walz com el seu número dos aquest mateix dimarts en un míting a Filadèlfia, on donaran plegats el tret de sortida a una gira pels estats considerats claus per arribar a la Casa Blanca.


Un governador que sedueix l'esquerra demòcrata

Walz va néixer a Nebraska el 1964. De jove es va allistar a la Guàrdia Nacional de l'Exèrcit dels Estats Units i va ser professor d'una escola on va conèixer la seva dona, Gwen Wipple, amb qui després es va traslladar a Minnesota.

En aquell estat va exercir de professor de geografia i també va fer d'entrenador de futbol en un institut, i va aconseguir que el seu equip guanyés el campionat estatal del 1999.

El salt a la política el va fer el 2006 quan va sortir escollit congressista per Minnesota a la Cambra de Representants dels Estats Units, un càrrec que va revalidar diverses vegades.

Durant aquella etapa va seduir l'ala esquerra del Partit Demòcrata quan es va erigir en representant de l'Amèrica treballadora, rural i blanca, amb idees progressistes.

Tot això podria compensar el perfil purament liberal de Harris. Si sortís escollit, Walz confirmaria la victòria demòcrata a Minnesota i podria esperar un efecte capil·lar a l'estat veí de Wisconsin.

Tim Walz, de 60 anys, és conegut per les conviccions esquerranes (EFE/Shawn Thew)

Impulsor de mesures progressistes a Minnesota

Després de l'etapa com a congressista, Walz va ser elegit governador de Minnesota el 2018. Des d'aquest càrrec ha impulsat una agenda progressista que inclou àpats escolars gratuïts, objectius per afrontar la crisi climàtica, retallades d'impostos per a la classe mitjana i un permís retribuït per als treballadors.

El nou número 2 de Harris ha defensat els drets reproductius de les dones, però també ha mostrat un perfil més conservador a la Cambra de Representants dels Estats Units, on va defensar els interessos agrícoles i el dret a posseir armes durant l'etapa com a congressista.

Quan Joe Biden va decidir retirar-se com a candidat a la reelecció, Walz en va destacar que "el president Biden ens ha mostrat què significa posar els americans en primer lloc". Abans, el governador ja l'havia descrit com "un gegant en la història d'Amèrica".


"Un perillós extremista d'esquerra", segons la campanya de Trump

La campanya del candidat republicà, Donald Trump, ja ha reaccionat a la tria de Tim Walz i l'ha titllat de "radical" d'esquerres en un comunicat signat per la secretària de premsa, Karoline Leavitt. 

"Si Walz no els diu la veritat als votants, nosaltres ho farem: igual que Kamala Harris, Tim Walz és un perillós extremista d'esquerra". 

Els republicans han afirmat que el projecte polític de Walz a Minnesota ha consistit a "remodelar" el seu estat "a imatge" de Califòrnia, la terra de Kamala Harris i considerada la meca de l'esquerra pels republicans. 

L'entorn de Trump veu Walz com un perill perquè ha proposat "estàndards d'emissions més estrictes per als automòbils de benzina i polítiques que permetin votar als delinqüents convictes".
 

Un primer mandat marcat per l'assassinat de George Floyd

Tim Walz és probablement l'aspirant més progressista, situat a l'esquerra de Harris, i s'espera que atregui votants treballadors del cinturó industrial del mitjà oest.

Amb tot, en el primer mandat com a governador va rebre crítiques per endarrerir el desplegament de la Guàrdia Nacional durant les protestes racials després de l'assassinat de George Floyd a Minneapolis, el maig del 2020, a mans d'un policia blanc.

Walz va designar el fiscal general de l'Estat perquè dirigís l'acusació contra l'agent policial. L'ara número 2 de Harris va afirmar aleshores que la gent "no creu que es pugui fer justícia".
 

Considerat el "pare d'Amèrica" a les xarxes, on s'ha fet viral

El governador de Minnesota se'l considera un polític poc habitual per la seva presència a les xarxes socials. Walz s'ha fet viral gràcies a diverses intervencions, com ara una on dona consells sobre els fusibles del seu vehicle i aprofita per fer una crida a anar a votar.

Batejat per algunes persones com el "pare d'Amèrica", Tim Walz també ha tingut altres moments estel·lars com quan va presentar les noves regulacions per no enviar missatges amb el mòbil mentre es preparava per conduir amb la seva filla Hope.

El candidat a vicepresident, que es deixa veure amb samarreta al contrari del que fan Trump o el seu número 2, J.D. Vance, ha mostrat el seu sentit de l'humor per esquivar les crítiques republicanes que el consideren massa d'esquerres: "ui, sí, quin monstre. Al meu estat els nens se'n van a dormir amb la panxa plena". 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Kamala Harris Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut