Kamala Harris somriu en un acte de campanya
La campanya de Kamala Harris agafa embranzida, tal i com comencen a mostrar els canvis en l'opinió pública (Reuters/Kevin Mohatt)

Kamala Harris ja supera Donald Trump a les enquestes en tres estats clau

La candidata demòcrata recupera el terreny perdut per Biden i ja és quatre punts per sobre de Trump en intenció de vot a Michigan, Wisconsin i Pensilvània

Kamala Harris agafa avantatge sobre Donald Trump, segons l'última enquesta publicada per The New York Times. El sondeig, realitzat entre el 5 i el 9 d'agost, revela que la presidenciable demòcrata superaria el candidat republicà a tres estats clau: Michigan, Wisconsin i Pensilvània.

L'enquesta publicada per The New York Times dona a Harris quatre punts percentuals d'avantatge en aquests tres estats frontissa, els que acostumen a oscil·lar entre el costat republicà i el demòcrata. 

L'enquesta ofereix una primera instantània de la intenció de vot des que Kamala Harris va passar a ser la candidata del Partit Demòcrata, després de la renúncia del president Joe Biden. I la imatge en aquests tres estats és la d'un gir en l'opinió pública, després d'un any en què les enquestes dibuixaven un empat tècnic o una victòria ajustada de Trump sobre Joe Biden.

Una enquesta d'Ipsos, publicada dijous, també revelava un avantatge de cinc punts percentuals per a Harris en intenció de vot a tot el país.
 

La campanya de Harris agafa embranzida

L'elecció oficial de Harris com a presidenciable demòcrata, avalada per Biden, ha donat un impuls a les perspectives demòcrates de cara als comicis del 5 de novembre, que van viure un moment crític després del debat entre Biden i Trump. La candidatura de Harris també s'ha anat definint aquesta setmana, en què s'ha sabut que Tim Walz serà el seu vicepresident, en cas que sigui escollida.

Però, més enllà d'això, un altre element clau en la millora dels pronòstics per als demòcrates és el canvi de visió respecte de la guerra a Gaza. El suport de l'administració Biden a Israel havia provocat grans protestes contra el govern en estats clau, especialment a Michigan, per part de grups liberals, musulmans i araboamericans.

Harris s'ha posicionat públicament, i de manera contundent, a favor dels drets humans dels palestins. Tot i que no ha mostrat diferències polítiques substancials amb Biden respecte del conflicte a Gaza, sí que ha canviat el to en comparació amb l'actual president.

Biden, apartat dels focus i de vacances a la platja

L'embranzida que està agafant la candidatura de Harris contrasta amb el segon pla a què ha passat Joe Biden. El president dels Estats Units, que encara els últims tres mesos de mandat sabent que no optarà a la reelecció, passa uns dies de vacances a Delaware amb la seva família.

Joe Biden a la platja, sota un parasol, amb la seva neta i la seva dona, Jill Biden
Biden gaudeix d'uns dies de descans, tres setmanes després de renunciar a la reelecció (Reuters/Kevin Lamarque)

Les càmeres han captat Joe Biden llegint un llibre a la platja, acompanyat de la seva dona, Jill Biden, i la seva neta. Tot plegat, envoltats d'agents dels serveis secrets i amb algun moment de distensió per fer-se alguna selfie amb altres banyistes.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut