Kamala Harris accepta la nominació a candidata i promet "traçar un nou camí a seguir"

La vicepresidenta dels Estats Units tanca la convenció demòcrata amb un discurs dur amb Trump i amb referències a l'avortament i Gaza

RedaccióActualitzat

Just un mes després que Joe Biden anunciés que feia un pas al costat, la seva vicepresidenta, Kamala Harris, ha fet el que fins ara és, sens dubte, el discurs més important de la seva vida.

El discurs de Harris ha estat respost amb fervor per part dels assistents a la convenció demòcrata (Reuters/Vincent Alban)

Aclamada pels més de 23.000 assistents, Harris ha acceptat la nominació com a candidata demòcrata a les eleccions presidencials del 5 de novembre i s'ha presentat com la defensora de la unitat dels nord-americans davant el perill de divisió i els riscos "extremadament greus" d'un segon mandat del candidat republicà, Donald Trump, del qual ha dit que "no és seriós" i que té la "intenció explícita d'empresonar periodistes, oponents polítics i qualsevol a qui vegi com l'enemic", i d'alliberar els "extremistes violents" que van assaltar el Capitoli. 

"Amb aquestes eleccions, la nostra nació té una gran oportunitat per superar l'amargor, el cinisme i les batalles divisòries del passat. Una oportunitat per traçar un nou camí a seguir."

La vicepresidenta ha tancat la convenció nacional demòcrata amb un discurs en horari de màxima audiència en què ha somrigut molt, però alhora ha mantingut un to ferm. 

Harris saluda els assistents a la convenció demòcrata (Reuters/Kevin Wurm)

Els assistents han respost amb fervor a les paraules de Harris, que també ha homenatjat l'actual president, Joe Biden i s'ha compromès a retallar impostos a la classe mitjana: "No tornarem enrere, estem fent un nou camí endavant, cap a un futur amb una forta i creixent classe mitjana", ha assegurat.

Harris, el seu marit, Walz i la seva dona saluden en el tancament de la convenció demòcrata (Reuters/Brendan Mcdermid)

S'ha presentat com a filla d'immigrants de classe treballadora i lluitadora pel sentit comú i no ha defugit temes com el dret a l'avortament i la situació al Pròxim Orient: "Ara és el moment d'aconseguir un acord per als ostatges i per a un alto el foc [a Gaza]", ha dit, abans de defensar el dret d'autodeterminació dels palestins:

"El president Biden i jo estem treballant per posar fi a aquesta guerra, de manera que Israel estigui segur, els ostatges siguin alliberats, s'acabi el patiment a Gaza i el poble palestí pugui fer realitat el seu dret a la dignitat, la seguretat, la llibertat i l'autodeterminació."

Harris abraça el seu marit, Doug Emhoff (Reuters/Kevin Wurm)

Quan ha acabat el discurs, Harris s'ha reunit dalt de l'escenari amb Tim Walz, el governador de Minnesota, a qui ha elegit com a company de tiquet electoral i candidat a vicepresident, i les famílies de tots dos, mentre 100.000 globus blancs, blaus i vermells queien del sostre.


Com es pronuncia Kamala? Les nebodes netes de Harris ho expliquen

No és habitual que els infants intervinguin en les convencions dels partits polítics, però la convenció nacional demòcrata que ha proclamat oficialment Kamala Harris quan fa un mes encara no sabia que seria la candidata a la presidència també ha estat excepcional en aquest sentit.

Així, la quarta i última jornada ha servit, entre altres coses, per saber com es pronuncia correctament el nom de l'actual vicepresidenta, i per retreure a Trump que no tingui el mínim respecte amb ella. 

Kerry Washington entre Leela i Amara, s'adrecen al públic de la convenció demòcrata (Reuters/Kevin Wurm)

"M'ha cridat l'atenció que hi ha algunes persones que tenen dificultats o fan veure que tenen dificultats amb la pronúncia correcta del nom de la nostra futura presidenta", ha dit l'actriu Kerry Washington, protagonista de la sèrie "Scandal" i una de les intervinents en la convenció aquest dijous.

"La confusió és comprensible, però la falta de respecte no", ha afegit. "Per tant, aquesta nit ajudarem a tothom a fer-ho bé. Per això, hi ha aquí unes convidades molt especials."

És aleshores quan han pujat a l'escenari l'Amara, de 8 anys, i la Leela, de 6, filles d'una neboda de Harris, Meena Harris, i, per tant, nebodes netes de la candidata demòcrata.

Aquesta és l'explicació que han fet l'Amara i la Leela:


"A veure, com ho pronuncieu?", els ha preguntat Washington després de presentar-les.

"Primer es diu 'comma', com la coma en una frase" [que es pronunciaria com una barreja entre o i a], ha dit Amara. "Aleshores dieu 'la', com  'la, la, la, la, la, la'", ha afegit Leela. 

"Ho ajuntes i és... un, dos tres: 'Kamala'. A veure, ara ho practiquem", ha dit Washington.

"Els d'aquí, digueu 'Kama'", ha demanat Amara a la multitud. "Els d'allà, digueu 'la'", ha demanat Leela.

Amara i Leela, de 8 i 6 anys, són nebodes netes de Kamala Harris (Reuters/Brendan Mcdermid)

Durant uns instants, la multitud ha anat responent de manera alternativa, fins que Washington ha reblat cridant "For president!" ["Presidenta!"] i ha tancat d'aquesta manera la intervenció de totes tres, que han marxat entre aplaudiments de l'escenari del United Center de Chicago.


El camí fins a Chicago

La nominació formal de Harris com a candidata no ha estat cap sorpresa. Quan Biden va renunciar a ser candidat i a optar a un segon mandat, el president ja va apostar directament per la seva vicepresidenta.

En qüestió d'hores, el partit va tancar files amb Harris. Tant és així que al cap d'un dia tenia emparaulats els suports suficients per ser candidata, tot i que, oficialment, els delegats demòcrates no li han atorgat els vots fins a la convenció de Chicago.

Harris i Biden
Harris i Biden el primer dia de la convenció (Reuters)

Per això, l'objectiu de la trobada demòcrata ha anat molt més enllà de proclamar-la candidata i s'ha bolcat en impulsar i donar a conèixer la figura de Harris -sense deixar de lloar el llegat que deixa Joe Biden-- i establir les línies mestres de la campanya, que encara li queden 73 dies.

Per aconseguir rellançar la imatge de la vicepresidenta, que no ha estat gens reeixida durant els quatre anys de mandat, la convenció ha comptat amb l'ajuda dels noms més importants del partit.

Les "estrelles" de la convenció

Des de dilluns, per l'escenari del United Center de Chicago --un estadi amb capacitat per a més de 20.000 espectadors-- hi han passat l'actual president, Joe Biden, i diversos noms destacats del Partit Demòcrata, com l'expresident Bill Clinton i la seva dona, Hillary Clinton, que fa vuit anys va ser la primera candidata a presidenta dels Estats Units en les eleccions que va guanyar Trump tot i que ella va tenir més vots. 

També han parlat el governador de Minnesota, Tim Walz, candidat a vicepresident, i l'actual "second gentleman" dels Estats Units, el marit de Harris, Douglas Emhoff, que ha fet una intervenció força personal en què ha recordat quan Harris va començar a fer de mare dels seus dos fills, nascuts del seu primer matrimoni.

Els Obama a la convenció demòcrata
Els Obama a la convenció demòcrata (Reuters)

Les estrelles indiscutibles dels tres primers dies de la convenció, pel seu carisma i capacitat d'oratòria, i per l'entusiasme que han generat entre els assistents, són Michelle i Barack Obama. L'exprimera dama va emocionar encara més que l'expresident, que va intervenir just després d'ella i fins i tot va fer broma sobre com aquest fet l'eclipsava a ell.

Tots dos, de tota manera, van ser els protagonistes de la segona jornada de la convenció, amb missatges de suport a Harris, de qui han destacat que té les qualitats necessàries per liderar el país.  

Barack Obama ha volgut advertir que no es pot donar la victòria per segura

"Malgrat la increïble energia que hem estat capaços de generar en les últimes setmanes, serà una carrera renyida en un país molt dividit, on molts nord-americans no creuen que el govern federal estigui per ajudar."


73 dies de campanya

Kamala Harris ha aconseguit una fita que semblava molt difícil fins fa un mes: capgirar les enquestes, especialment les d'alguns estats que són essencials per poder fer-se amb els 270 delegats necessaris per guanyar les eleccions del 5 de novembre.

Ja sigui per l'aire fresc que suposa la seva candidatura o per l'estratègia a les xarxes, l'exfiscal general de Califòrnia ha sabut injectar esperança i alegria a les files demòcrates.

A partir d'ara, té 73 dies de campanya per ampliar encara més la distància amb què ja supera Donald Trump en els sondejos, que ara per ara no és garantia de victòria.

En aquest any electoral imprevisible, en què s'ha viscut un intent d'assassinat contra un dels candidats i la renúncia inesperada de l'altre, sobrevolada per la guerra a Gaza, és difícil fer prediccions.

ARXIVAT A:
Trump Joe BidenKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut