Kamala Harris, a la seva primera entrevista com a candidata: "Els meus valors no han canviat"

La candidata demòcrata ha defensat a la CNN els seus canvis d'opinió, ha mostrat el seu viratge polític cap al centre i s'ha reafirmat amb el suport a Israel

RedaccióActualitzat

L'entrevista ha durat 27 minuts, però, conscients que tenien un tresor televisiu, la CNN l'ha guarnit fins a convertir-la en un programa de gairebé una hora. 

Era la primera entrevista oficial de Kamala Harris com a candidata demòcrata a les eleccions dels Estats Units i l'ha feta acompanyada del seu candidat a la vicepresidència, Tim Walz

Una entrevista en què Harris no ha deixat grans revelacions o propostes, on ha fet explícit el seu viatge polític cap al centre i on ha marcat com una de les seves prioritats "lluitar per la classe mitjana"

Harris ha defensat el llegat de Joe Biden, però alhora s'ha proposat per girar full d'una era, ha dit, de divisió "provocada per Donald Trump".


Defensa dels seus canvis d'opinió

Els republicans han carregat contra Harris en nombroses ocasions pels seus canvis d'opinió en temes cabdals, com el fracking, la migració o la reforma de la sanitat pública. Harris ha aprofitat l'entrevista per defensar-se de les crítiques: 

"El més important i significatiu de la meva visió política és que els meus valors no han canviat."

Harris, que ha explicat que les seves posicions han evolucionat des que es va proposar per a la nominació presidencial demòcrata el 2019, ha assegurat que com a presidenta no prohibirà el fracking perquè creu que es pot construir una "economia pròspera d'energia neta" sense una prohibició. "La crisi climàtica és real, és un assumpte urgent. Tinc molt clara la meva postura", ha assegurat.

Kamala Harris acompanyada de Tom Walz a l'entrevista de la CNN amb la periodista Dana Bash (CNN)

El  fracking o fracturació hidràulica és un mètode d'extracció de gas que consisteix a fracturar mitjançant aigua a pressió barrejada amb altres elements zones rocoses del subsol en les quals estan allotjades les reserves d'hidrocarburs. Els progressistes s'han oposat a aquest procés a causa de les preocupacions pel canvi climàtic.

Pel que fa a la migració, ha sostingut que el país té "lleis que s'han de complir i aplicar" i ha assenyalat que és l'única persona en la contesa que ha processat organitzacions criminals transnacionals, fent referència al seu passat com a fiscal general de Califòrnia.


Suport tancat a Israel

Quan la periodista Dana Bash, que ha portat la batuta de l'entrevista a la CNN, ha preguntat a Harris si la seva política sobre l'enviament d'armes a Israel canviarà respecte a la que ha tingut el president Biden, Harris ha respost "no". Ha afirmat que "Israel té dret a defensar-se" i ràpidament ha volgut fugir de la polèmica parlant de les negociacions sobre l'alto el foc a Gaza

Kamala Harris en un dels mítings de la seva campanya a Savannah (Reuters/Megan Varner)

"Hem d'arribar a un acord", ha afirmat, i ha dit que està centrada tant a treure als ostatges restants com en un alto el foc. A més, ha dit que dona suport a una solució de dos estats on els palestins tinguin "seguretat, autodeterminació i dignitat".


Un republicà a les seves files

Una de les clares picades d'ullet de Harris a posicions més centristes ha tingut lloc quan ha explicat que estava oberta a nominar un republicà per al seu gabinet. La pregunta de la periodista ha sigut clara: "Qui?" Harris ha assegurat que encara no té cap nom al cap, però que està oberta a la diversitat d'opinions: 

"Crec en l'opció de seure en una taula on es prenen les decisions amb persones amb diferents punts de vista, amb diferents experiències."


Trump reacciona a l'entrevista

 Donald Trump no ha trigat gens a opinar sobre l'entrevista de Kamala Harris. En un míting, el candidat republicà ha criticat la posada en escena de la seva rival a la CNN. Segons ell, Harris no té fusta de presidenta.

"Estava asseguda darrere d'aquella taula enorme, i no m'ha semblat cap líder. Seré sincer, no la veig negociant amb el president Xi Jinping de la Xina. No la veig negociant amb Kim Jong-un com vam fer nosaltres."

 Trump en un acte de campanya a La Crosse, Wisconsin, aquest dijous (Reuters/Vincent Alban)

Harris, durant l'entrevista, també ha fet esment de Trump. En el seu cas, però, l'ha criticat sense deixar-se arrossegar, com quan li han preguntat pel que Trump va dir que no sabia si Harris es declarava negra o de l'Índia i ella ha respost amb un "següent pregunta, sisplau".

Sigui com sigui, Kamala Harris ha aconseguit no prendre mal a l'entrevista, tot i que això comporti no brillar del tot. La pròxima parada mediàtica és el debat amb Donald Trump el 10 de setembre. 

ARXIVAT A:
Trump Kamala HarrisEleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut